Svým svěžím aroma ochutí kari, polévky, čaje a mnoho dalšího. Ale právě v tuhle roční dobu se pálivý zázvor osvědčuje především jako prostředek k posílení imunity, chrání totiž naše tělo před viry a infekčními chorobami.
V posledních letech si zázvor získal oblibu i jako pomocník při hubnutí, svou ostrostí totiž urychluje metabolismus a podporuje spalování tuků.
Pálivé látky navíc zlepšují prokrvení těla, a zvyšují tak spotřebu energie, zároveň stoupá i naše tělesná teplota a my tím pádem spálíme více kalorií. Zázvor napomáhá i udržení stabilní hladiny cukru v krvi, takže zůstanete ušetřena atakám náhlého hladu.
Žádný zázrak - funguje to!
Ptáte se jak? Máme pro vás recept na zázvorovou esenci, kterou můžete popíjet jako čaj nebo ji využít k dochucení jídel. Začleňte zázvor do svého jídelníčku co nejčastěji a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Kromě toho na vás čekají kulinární inspirace.
Pro urychlení hubnutí si dávejte denně zázvorový shot, ideální je třeba na cesty. Tak se inspirujte a zkuste to, uvidíte brzy, že to funguje. Prostě buďte milá, šťastná, zdravá, štíhlá a fit!
Na vaření: Esence na zhubnutí
Hodí se k ochucení müsli, smoothie, tvarohových pokrmů, omáček, polévek, nejrůznějších směsí, dresinků a marinád. Když ji zalijete vroucí vodou, bude z ní skvělý čaj – chuťový zážitek i bonus pro vaše zdraví!
Zázvorový elixír
Na 400 ml: Asi 400 g zázvoru tence oloupejte a nakrájejte nadrobno, čím drobnější kousky, tím více účinných látek se při vaření uvolní. Nastrouhejte kůru ze dvou bio citronů, rozkrojte je na poloviny a vymačkejte z nich šťávu. Vše vařte se 600 ml vody cca 25 minut při mírné teplotě bez pokličky. Poté odvar slijte přes cedník a povařte dalších 10 minut se dvěma lžícemi medu (nejlépe manukového, ale lze použít i jiný). Elixír nalijte do čisté uzavíratelné lahve. V chladničce vám vydrží 2 až 3 týdny.
Lahůdky se zázvorem
Svou štiplavou ostrostí dodá šmrnc všem pokrmům.
Pestrá kari rýžová pánev s kuřecím řízkem
Na 1 porci: Ve vroucí osolené vodě uvařte 85 g „osmiminutové“ dlouhozrnné rýže podle návodu na obalu, 40 g mraženého hrášku rozmrazte při pokojové teplotě. Osušte 125 g kuřecího řízku a nakrájejte ho na nudličky. Smíchejte lžičku oleje a půl lžičky mletého kari a obalte v této směsi maso. Šestinu ananasu a půlku červené papriky nakrájejte na cca 2 cm velké kostičky. Kousek zázvoru (asi 7 g) a stroužek česneku oloupejte a nasekejte nadrobno. Rýži slijte a nechte ji dobře okapat. Nakrájejte nadrobno snítku koriandru. Na pánvi rozpalte lžičku oleje a maso na něm opékejte po obou stranách cca 8 minut dozlatohněda. Přidejte papriku, hrášek, zázvor a česnek a společně opékejte ještě 5 minut. Vmíchejte rýži a nasekaný koriandr. Vše osolte, opepřete, ochuťte dvěma lžičkami limetkové šťávy a lžičkou creme fraîche. Porce cca 520 kcal
Orientální rumpsteak
Na 1 porci: Rumpsteak (cca 200 g) osušte a tučný okraj odkrojte. Na pánvi rozpalte lžičku oleje. Steak na něm opékejte při vysoké teplotě, každou stranu asi 3 až 4 minuty. Vyjměte ho, pořádně osolte a opepřete, zabalte do alobalu a nechte přibližně 10 minut odpočívat. Mezitím připravte 50 g kuskusu podle návodu na obalu. Nasekejte nahrubo 20 g sušených brusinek, polovinu červené cibule nakrájejte na tenké plátky, dvě snítky koriandru pokrájejte nahrubo a kousek nechte stranou na ozdobení, zázvor (cca 5 g) oloupejte a nasekejte nadrobno. Smíchejte lžičku červeného vinného octa se lžící olivového oleje, cibulová kolečka, nasekaný zázvor a koriandr, vše osolte, opepřete a lehce oslaďte cukrem. Brusinky vmíchejte do kuskusu a ochuťte ho trochou římského kmínu a skořice. Steak podávejte s kuskusem a ochucenými cibulovými kolečky, na talíři ještě dozdobte koriandrem. Porce cca 520 kcal
(Nejen) na cesty: Zázvorový shot
Na 900 ml: Kousek bio zázvoru (cca 40 g) a dvě bio jablka omyjte a nakrájejte nadrobno. Odšťavněte je v odšťavňovači. Citron a čtyři šťavnaté pomeranče nakrájejte na poloviny a vymačkejte z nich šťávu. Přidejte ji k zázvorovo-jablečné šťávě a smíchejte. Tekutinu slijte přes cedník, aby se odstranily případné zbytky dužiny a jader. Do směsi přidejte dvě lžíce mleté kurkumy a vše důkladně promíchejte, aby se koření rozpustilo. Hotovou šťávu pomocí trychtýře přelijte do uzavíratelné litrové lahve. Uchovávejte v chladničce a spotřebujte během týdne. Porce cca 35 kcal