Maracuja
Maracuja nebo také mučenka, passion fruit či granadilla. Mnoho názvů, jedno exotické ovoce, navíc neskutečně lahodné! Plody jsou žluté nebo fialové barvy, mají pevnou slupku a šťavnatý vnitřek plný semínek s výraznou sladko-kyselou chutí. Maracuja je pověstná tím, že obsahuje úplně nejvíce železa ze všech druhů ovoce! Zajímavé, že? Kromě toho v ní najdete i vlákninu, provitamín A, vitamíny B2, B6 a E a minerály jako třeba vápník, hořčík nebo draslík a vlákninu! Maracuja má pozitivní vliv na zažívání, umí krásně osvěžit a má i mírně sedativní účinek.
Jak tohle exotické ovoce konzumovat? Buď klasicky v čerstvém stavu (pozor, jí se jen dužina, slupka fialové maracuji je lehce jedovatá), jako součást salátů nebo třeba v podobě džusu, marmelády, často je také ozdobou koktejlů. My teď v létě doslova ujíždíme na maracujové zmrzlině.