Osm očekávaných her, které vycházejí během léta

  • 26
Během léta se pustíme do střílení nácků ve světě, v němž vyhráli 2. světovou válku, budeme vyšetřovat nadpřirozené jevy a znovu zažijeme World of Warcraft takový, jak byl před patnácti lety.

1. Wolfenstein: Youngblood

Kdy: 26. července
Na čem: PC, PlayStation 4, Xbox One, Switch a později Stadia

Info: Střílečka Wolfenstein: Youngblood se odehrává v Paříži devatenáct let po událostech The New Colossus. Hlavní hrdina minulých dílů B.J. Blazkowicz zmizel. Do hledání otce se v nacisty okupované Paříži osmdesátých let pustí jeho dcery Jess a Soph. To mimo jiné znamená, že budeme hrát v kooperaci, a to buď s kámošem, nebo počítačem ovládaným parťákem.

Komentář:  Youngblood není plnohodnotný nový díl, ale odbočka jako dříve The Old Blood. Vzniká ve spolupráci s Arkane Studios (Dishonored, Prey). Největší obavy vzbuzuje přítomnost brnění u nepřátel, což je v kontrastu s rychlou a dynamickou akcí předchozích dílů. Více čtěte na Bonuswebu v E3 dojmech z hraní.

2. Control

Kdy: 27. srpna
Na čem: PC (Windows), PlayStation 4, Xbox One

Info: Hlavní hrdinou příběhové akce Control je Jesse Faden, která se neočekávaně stává ředitelkou tajné vládní agentury Federal Bureau of Control (FBC) v New Yorku. Ta zkoumá paranormální jevy a aktuálně je pod útokem neznámých sil z jiné dimenze. Speciálními schopnostmi ovšem disponuje i Jesse. Počítá se i s osobnější příběhovou rovinou, která se týká mladšího bratra Dylana. 

Komentář: Hru kutí Remedy Entertainment, tedy zkušení tvůrci, kteří vdechli život hrám jako Max Payne či Alan Wake. Poslední Quantum Break sice nebyla vyložená pecka, ale je to ten typ hry, která za zahrání stojí. Od Redemy tak očekáváme opět kvalitní příběh a doufáme, že trochu zapracují na level designu. 

3. Age of Wonders: Planetfall

Kdy: 6. srpna
Na čem: PC (Windows), PlayStation 4, Xbox One

Info: Nový díl tahové 4X strategie (explore, expand, exploit a exterminate) láká na sci-fi zasazení. Intergalaktická lidská vláda Star Union se rozpadla. O nadvládu nyní bojují různé frakce, které určí nový směr lidstva. A během bojů se vyjeví tajemství stojící za pádem unie. 

Komentář: Při startu se počítá s šesti hratelnými rasami, mapa světa je procedurálně generovaná. Sci-fi tvůrcům umožnilo trochu se odvázat, těšit se tak můžeme například i na použití zbraní hromadného ničení. 

4. Astral Chain

Kdy: 30. srpna
Na čem: Switch

Info: Jako členové speciální policejní jednotky Neuron budeme bojovat proti bytostem z jiné dimenze. Lidstvo vyvinulo proti vetřelcům zbraň poslední naděje, Legion. Je jich pět typů, každý disponuje vlastní bojovým stylem a doprovázejí svého policejního parťáka. 

Komentář: Do nové akce od PlatinumGames pod taktovkou vývojáře Takahisa Taura (NieR: Automata) jsou vkládána nejvyšší očekávání. Kromě soubojů nás čeká i vyšetřování a řešení hádanek. Měl jsem možnost zhlédnout při návštěvě centrály Nintenda prezentaci hranou přímo na Switchi a musím říct, že první dojem byl impozantní. Hra ani nepůsobila, že by běžela v nějak nízkém rozlišení. 

5. World of Warcraft Classic

Kdy: 27. srpna
Na čem: PC (Windows), Mac

Info: World of Warcraft Classic je rekonstrukce původní hry bez všech expanzí. Vyjde v šesti fázích, aby co nejvěrněji podchytila postup hráčů v původní hře. První fází je vlastní start, který v Evropě proběhne 27. srpna o půlnoci z úterka na středu. Zahrnuje instance Molten Core, Onyxia a Maraudon. 

Komentář: Změnili jsme se my, hry i svět kolem nás. Nebude to proto to stejné jako před patnácti lety. Ale za vyzkoušení rozhodně stojí. Sympatické také je, že přístup ke hře bude navázaný na současné předplatné World of Warcraft. 

6. Blair Witch

Kdy: 30. srpna
Na čem: PC, PlayStation 4 a Xbox One

Info: Píše se rok 1996 a v lese Black Hills nedaleko Burkittsville v Marylandu zmizí mladý chlapec. K pátrání se připojí bývalý policejní důstojník Ellis se svým psem. A protože je Blair Witch horor, vyšetřování se brzy promění v noční můru.

Komentář: Ačkoliv první trailer na letošní E3 působil jako další díl Outlastu, vyklubal se z něj nakonec horor na motivy dvacet let starého filmu. O zpracování se postará studio Bloober Team, které známe díky sérii Layers of Fear. Minimálně atmosféra tak bude dozajista perfektní.

7. The Dark Pictures: Man of Medan

Kdy: 30. srpna
Na čem: PC (Windows), PlayStation 4 a Xbox One

Info: Skupinka Američanů se při cestě na dovolenou ocitne uvězněná na lodi duchů. Ovládat budeme pět postav, přičemž na základě našich voleb mohou všichni zúčastnění přežít i zemřít. 

Komentář: Supermassive Games se vrací ke konceptu, který použili hororového Until Down. A to je jedině dobře. 

8. Fire Emblem: Three Houses

Kdy: 26. července
Na čem: Switch

Info: Po sekačce Fire Emblem Warriors se Switch konečně dočká regulérního dílu Fire Emlem. Taktická hra na hrdiny s podtitulem Three Houses se odehrává na kontinentu Fódlan s trojicí soupeřících národů. Hra je přitom zasazena do dvou časových období: v prvním jsou hlavní hrdinové ještě studenti na akademii, zatímco o pět let později už válčí. 

Komentář: Zajímavé je, že hra se neobjevila v hratelné podobě letos na E3 a k zahrání nebyla ani při návštěvě centrály Nintenda. Půlhodinová prezentace v rámci Nintendo Treehouse nás však nenechala na pochybách, že je na co se těšit. 

Během práznin dále vychází

  • Expanze Shadowbringers k MMORPG Final Fantasy XIV [video]
  • Akce v retro grafice Stranger Things 3: The Game, založená na třetí sezone seriálu [video]
  • Adventura Sea of Solitude po labelem EA Originals [video]
  • Mobilní logická hra Dr. Mario World [video

  • Sandboxová akční hra a hrdiny Dragon Quest Builders 2 [video]
  • PC verze interaktivního filmu Beyond: Two Souls, který původně vyšel jako exkluzivita na PlayStation 4 [číst recenzi]
  • Sportovní Madden NFL 20 [video
  • Čtvrtá epizoda nepříjemně rozvleklého interaktivního seriálu Life Is Strange 2
  • Akční RPG Oninaki od Square Enixu [video]
  • Survival hra Ancestors: The Humankind Odyssey [video
  • Japonská akční hra na hrdiny Crystar [video]
  • Nová expanze kartiček Hearthstone, nazvaná Saviors of Uldum [video]
  • Další kapitola No Man’s Sky nazvaná Beyond [video]

Pokud jsme na nějakou významnější hru zapomněli, dejte vědět v diskuzi, do článku ji doplníme. 

Která prázdninová hra vás nejvíce zaujala?

celkem hlasů: 810

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 31. července 2019. Anketa je uzavřena.

World of Warcraft Classic
World of Warcraft Classic 288
Wolfenstein: Youngblood
Wolfenstein: Youngblood 163
Age of Wonders: Planetfall
Age of Wonders: Planetfall 68
Control
Control 60
Blair Witch
Blair Witch 39
Hearthstone: Saviors of Uldum
Hearthstone: Saviors of Uldum 32
The Dark Pictures: Man of Medan
The Dark Pictures: Man of Medan 26
Ancestors: The Humankind Odyssey
Ancestors: The Humankind Odyssey 25
Astral Chain
Astral Chain 17
Final Fantasy XIV - Shadowbringers
Final Fantasy XIV - Shadowbringers 14
Beyond: Two Souls
Beyond: Two Souls 14
Fire Emblem: Three Houses
Fire Emblem: Three Houses 13
Stranger Things 3: The Game
Stranger Things 3: The Game 13
Oninaki
Oninaki 10
Dr. Mario World
Dr. Mario World 9
Life Is Strange 2 - čtvrtá epizoda
Life Is Strange 2 - čtvrtá epizoda 9
 Dragon Quest Builders 2
Dragon Quest Builders 2 4
Sea of Solitude
Sea of Solitude 3
Crystar
Crystar 3