Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Debata o sporné silnici kolem chráněné Plachty ožívá, Hradec hledá varianty

  16:54
Okrajem přírodní památky Na Plachtě v Hradci Králové by mohla vést nová silnice. Zatím existuje jen na papíře, měřila by pouze několik stovek metrů, přesto rozděluje nejen hradeckou koalici, ale i veřejné mínění. Po roce o ní znovu ožila debata.
Kolem hradecké ulice Na Brně vyrostly nové domy i firmy, oblast by potřebovala...

Kolem hradecké ulice Na Brně vyrostly nové domy i firmy, oblast by potřebovala novou vozovku. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Městská rada v polovině dubna nejednomyslně schválila zadání průzkumů včetně vyhodnocení eventuální dopravní zátěže na velmi široké spektrum chráněných rostlin a živočichů.

Území má status Evropsky významná lokalita, studie sice ještě neznamená plundrování, její zadání přesto - nebo spíš právě proto - vyvolalo poměrně silný odpor. Na Facebooku se objevují myšlenky, že silnice by byla záminkou pro další živelnou zástavbu Plachty, slova opovržení, hledání viníků i nabídka pomoci s peticí.

Nabízí se paralela se záměrem podniku Povodí Labe. Ten chtěl před několika lety na březích Orlice skácet několik desítek stromů, ale po sérii demonstrací a petici, kterou velmi rychle podepsaly tisíce lidí, z tohoto záměru sešlo.

„A já jsem si marně myslel, že máme pokoj,“ distancuje se od rozhodnutí rady náměstek primátora pro oblast životního prostředí Martin Hanousek (Změna a Zelení). Na internet vyvěsil fotografii klubka chráněných slepýšů, kteří si Plachtu oblíbili.

„Ve městě jsou jiné lokality, které potřebují silnici. Tady to nedává smysl. Proč bychom měli stavět silnici ke skladům, které tam mimochodem také nemají co dělat,“ ptá se Hanousek.

Nová silnice by měla vést od Lidlu na Moravském Předměstí, kolem Petrofu a za areálem logistických firem ústit na kruhové křižovatce v ulici Na Brně. Její vznik podpořil výbor pro územní plánování, ale už před více než dvěma lety ji zamítl správce lokality, tedy krajský úřad.

Také hradecký primátor Alexandr Hrabálek (ODS) si uvědomuje, že silnice přes přírodní památku je velmi choulostivou záležitostí.

„Jsme si vědomi významu přírodní památky, na druhou stranu průmyslová zóna a nové sídliště potřebují kapacitní napojení na Brněnskou třídu. Pokud někdy k vybudování této silnice dojde, rozhodně je potřeba nalézt kompromis a využít nejvhodnější trasování s nejmenším možným zásahem a dopadem na zvlášť chráněné druhy vyskytující se v této lokalitě. O případné výstavbě se budeme moct rozhodnout až po výsledcích průzkumu všech možností, které jsme zadali projektantům,“ je neutrální primátor.

Je víc příroda, nebo doprava?

Podle náměstka primátora pro rozvoj města Jiřího Bláhy (ODS) musí město zvážit mezi dvěma veřejnými zájmy. Ty jsou však mezi sebou v poměrně příkrém rozporu: zvítězí ochrana přírodní památky, anebo bezpečná doprava?

„Nevím, jak to dopadne, proto si město zadává průzkum. Finální výrok každopádně pronese krajský úřad,“ připomíná Bláha roli hejtmanství, ale sám se přidává spíš na stranu zastánců nové silnice.

„Ulice Na Brně obsluhovala jen továrnu Petrof a pár rodinných domků, ale nyní zažívá zásadní změnu ve svém zatížení. Neprotestoval bych, kdyby výsledný výrok kraje hovořil o tom, že je potřeba tu komunikaci vybudovat, aby byl chráněn veřejný zájem na dopravě a bezpečnosti. Vzhledem k rozsahu lokality Na Plachtě by silnice potřebovala jen naprosto marginální výměru,“ domnívá se Bláha.

21. ledna 2018

Podobný názor má i náměstkyně pro oblast správy majetku města Věra Pourová (ANO). „Máme za to, že je potřebné vedení té komunikace prověřit, hledáme proto optimální řešení. Podle mě přece jen přírodní památka nemůže zcela blokovat to, co se v té lokalitě koná,“ zmiňuje rozvoj firem a bytovou zástavbu.

Na stranu příznivců stavby se přidává i majitelka společnosti Petrof Zuzana Ceralová Petrofová.

„Stávající ulice Na Brně se má rozšiřovat a já si upřímně nedovedu představit, jak tady ten provoz zvládneme. Začal sem zajíždět i trolejbus, už tu byly i smrtelné úrazy. Není vhodné, když se před bezpečností obyvatel upřednostňují motýli a žáby. Zamítavému stanovisku krajského úřadu nerozumím, podle mě je nezodpovědné,“ uvádí podnikatelka k rozhodnutí z hejtmanství.

Koaliční Změna a Zelení nachází oporu aspoň v opozici. Také Piráti jsou proti silnici.

„Problém ulice Na Brně je velký, ale poslat dopravu do logistického centra skrz přírodní památku není cesta, kterou by se měla kulturní společnost vydávat. Mělo by se najít takové řešení, které památku neohrozí, protože by to mohl by dost velký zásah. Není tajemství, že právě část Plachty, kde by měla vést silnice, je biologicky velmi cenná. Na druhou stranu, pokud by někdo skutečně chtěl zasahovat silnicí do přírodní památky, musel by překonat celou řadu překážek včetně pevně doufám i silného občanského odporu,“ upozorňuje pirátský zastupitel Aleš Dohnal.

„Mohl by to být první krok vedoucí ke zpochybňování a dalšímu osekávání přírodní památky,“ domnívá se zastupitel Adam Záruba (Změna a Zelení).

Silnice se plánuje od Lidlu na Moravském Předměstí (červená značka). Vedla by kolem Petrofu a za areálem logistických firem by ústila na kruhové křižovatce v ulici Na Brně (modrá značka).

Silnice se plánuje od Lidlu na Moravském Předměstí (červená značka). Vedla by kolem Petrofu a za areálem logistických firem by ústila na kruhové křižovatce v ulici Na Brně (modrá značka).

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Náchodsku se pohřešovala mladá žena. Opustila dům i se svým tříletým synem

14. dubna 2024  16:55

Policie pátrala po 22leté ženě ze Zdoňova na Náchodsku a jejím tříletém synovi. Žena s dítětem v...

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Se stavbou třetího okruhu v Hradci stát počítá. Město ale dohání zpoždění

18. dubna 2024  11:20

V Hradci Králové se blíží stavby nejen severní tangenty, ale i jižní spojky a jižní propojky....

Řidič se zasekl s nákladním autem v myčce, vypuštění pneumatik nepomohlo

17. dubna 2024  12:59

Na jedné z čerpacích stanic v Hradci Králové se šofér s nákladním autem nevešel do myčky. Vozidlo...

Klienti s postižením zabydlí tři domácnosti, asistentům uleví zvedací systém

17. dubna 2024  11:22

Barevné domky v Hajnici na Trutnovsku, kde pečují o klienty s mentálním a kombinovaným postižením,...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...