Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Orlickém Záhoří kvapem dokončují lanovku, spustit ji chtějí do Vánoc

  8:46
Na severním svahu Orlických hor pod druhým nejvyšším vrcholem Koruna se práce nezastaví v dešti ani při prvním sněžení. Montéři pracují na dokončení nové lanové dráhy, o jejíž vybudování se obec Orlické Záhoří ve své části Jadrná snažila téměř 20 let. Letos iniciativa došla naplnění, nový skiareál vyjde na 160 milionů korun.

Sloupy repasované švýcarské lanovky už stojí, v zemi je natažená veškerá kabeláž a na téměř 1,5kilometrové sjezdovce jsou v pohotovosti sněžná děla. Aby se do začátku sezony vše stihlo, pracuje se hned na několika místech skiareálu.

„Chceme to letos dostavět, spustit provoz a začít sezonu. Nejspíš to bude v režimu zkušebního provozu, protože tady vše budujeme od nuly a musíme to nejdříve vyzkoušet,“ míní starosta Orlického Záhoří a hlavní hybatel dění Vojtěch Špinler.

„Na mně to ale nestojí. Za tím je obrovská práce všech zastupitelů. Támhle je místostarosta, který právě připojuje k jeřábu čistírnu odpadních vod,“ ukazuje starosta na muže ve svítivé bundě. Postáváme na parkovišti u běžkařského okruhu, těsně vedle stojí spodní stanice lanovky.

Místostarosta gestikuluje, že na prohození pár slov nemá čas. Jeden ze dvou velkých lodních kontejnerů, v nichž bude technologie čistírny, se zvedá. Velký jeřáb ho usazuje do jámy a bagr ho obsypává štěrkem. Za chvíli jde do země i druhý kontejner. To už slyšíme motor tahače, který přijíždí s obří cívkou na návěsu.

Natažení lana potrvá týden

„Právě přivezli lano na lanovku. Jeřáb se tam přesune, aby ji složil do držáku. Není to žádná legrace, lano má 28 tun,“ upozorňuje starosta. Pak sedá do auta a jede vyřizovat dokumenty ke stavbě.

Přesouvám se ke spodní stanici, která už je vybetonovaná a osazená technologií. Původní střechu montéři sundali a je na ní prkenný záklop, který čeká na finální plášť. Dělníci právě instalují nopovou fólii kolem základů a další bagr přiváží kamenivo na obsyp. Po chvíli se k němu přidá vyvážečka, aby práce v počínajícím sněžení ubíhala rychleji. Před stavbaři je ještě elektroinstalace. Vodu pro zasněžování bude brát areál z nádrže v centru obce, díky tomu ušetří za budování nádrží na svahu, což ocení i ochránci přírody. Zásahy v cenné části hor se obec snaží minimalizovat.

Když jeřáb skončil práci s usazováním kontejnerů do země, přesunul se na sousední parkoviště, které připomíná skládku materiálu. Ten těžké náklaďáky odvážejí. Jeřáb usazuje podpěry, přijíždí tahač s cívkou.

„Nejprve do ní nasuneme osu, za kterou cívku s dopravním lanem zvedneme. Usadíme ji do stojanu, z něhož se bude lano odvíjet na kopec. Lanovka měří kilometr a půl, takže máme něco přes 3,2 kilometru lana, aby byla rezerva na zapletení,“ vysvětluje Norbert Tippelt, šéfmontér lanové dráhy ze společnosti Snowtech.

19. února 2020

Trojice montérů nasazuje na osu speciální patky, za které se cívka usadí. Na valníku o pár metrů dál je další menší lano, které montéři nejprve na lanovku natáhnou a k němu připojí hlavní dopravní lano nové lanovky.

„Natažení a zapletení bude trvat asi týden. Další tři týdny potrvají různé zkoušky. Teprve pak se navěší sedačky a znovu se vše zkouší,“ popisuje Tippelt, který bude lano zaplétat sám.

Na stavbu čeká ústřední objekt se zázemím, kde bude pokladna, toalety, skiservis a občerstvení. Vzniknout má z modulových kontejnerů, krytých jednou střechou. Vedle má stát modulová stanice horské služby. Zázemí bude současně sloužit i návštěvníkům běžkařského okruhu v sousedství. Zkušební provoz chce obec stihnout do Vánoc, ale konkrétní termíny neslibuje.

Pomůže investor

Výstavba přijde celkem na 160 milionů korun. Víc než polovinu získal areál z bankovních úvěrů. Obec má ve společném podniku třetinový podíl. Dalšími společníky jsou logistická firma Gois a A-Z Moto Czech, která provozuje nedaleký areál s penzionem v Černé Vodě a zastřeší i provozování nového areálu v Jadrné. Samotná repasovaná lanovka přišla asi na 25 milionů a obec ji pořídila už předloni. Budování však zarazil covid.

„Obec si stavbu sama nemohla dovolit. Dříve jsme to zkoušeli přes dotace nebo půjčky, ale všichni nám říkali, ať si seženeme investora. Nakonec jsme to udělali a je to dobře. Další zázemí tu však budovat nechceme, to ať si udělají soukromníci. Jako obec to chceme hlavně regulovat,“ říká Vojtěch Špinler.

Skiareál má do obce přinést hlavně práci. Cílem je přitáhnout více turistů, aby v Záhoří mohly vzniknout další služby a aby zdejší penziony měly dostatek hostů a lidé neodcházeli do podhůří.

„Zájem se už dávno zvedl s tím, jak se o spuštění lanovky mluví. Celou zimu máme obsazenou. Plno lidí počítá, že se bude sjezdovka otevírat. Už dříve pomohlo i otevření okruhu pro běžkaře. Každá věc, která se na horách udělá, je dobrá,“ míní provozovatelka penzionu Cvrček Jitka Cvrčková.

Záhoří počítá, že polovinu návštěvníků vytvoří lyžaři z Polska, pro které je nedaleký areál v Zielenci příliš zahuštěn. Zbytek by měli doplnit turisté, kteří se ubytují přímo v Záhoří. Obec však nechce povolovat stavbu nových chalup a penzionů, raději by byla, aby si případní developeři opravili již stávající budovy, které v obci chátrají.

  • Nejčtenější

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15,  aktualizováno  22.5 9:26

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli v úterý dva lidé. Na...

Maturitní obory nabídnou v druhém kole přijímaček v kraji stovku míst

18. května 2024  8:26

Přijímačky na střední školy v Královéhradeckém kraji jsou letos klidnější. Pro druhé kolo je však...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Inspirace, nebo plagiát? Architekt zažaloval starostu kvůli zastávce

22. května 2024  13:26

Přes tři miliony korun žádal u Krajského soudu v Hradci Králové po starostovi Hořic na Jičínsku...

Teplice - Hradec Kr. 0:1, hosté slaví i v deseti, rozhodl žolík Koubek

19. května 2024  14:31,  aktualizováno  17:06

Fotbalisté Hradce Králové i potřetí v sezoně vyzráli na Teplice. V prvním utkání finále play off...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Na lanovce kouří a popíjí. Dobrovolníci gruntovali sjezdovky po lyžařích

17. května 2024  17:05

Sjezdovky a turistické cesty ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších od rána čistily dvě stovky...

Radnice s obry zabrala modelářům tři měsíce, k vidění je v Kowarech

25. května 2024  7:55

Radnice s ikonickými obry stojí na náměstí v podkrkonošském Hostinném stovky let, teď se dočkala...

V Krkonoších chtějí vyzrát na oblevy. Pod parkoviště skryjí nádrž pro zasněžování

24. května 2024

Premium Na úpatí Černé hory v Krkonoších vzniká retenční nádrž za 150 milionů korun. Schovaná bude v...

Muzejní noc v Hradci vede od křídel Míly Fürstové k loutkám i hoblíkům

24. května 2024  9:56

Předletní Festival muzejních nocí dnes vstoupí do Hradce Králové. Nabídne osm institucí, do nichž...

Po třiceti letech v Evropě? Tehdy se s námi také nepočítalo, říká šéf Hradce

24. května 2024  9:05

Fotbalisté Hradce Králové mohou v sobotu udělat předposlední krok k účasti v pohárové Evropě....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...