Lyžařská sezona v Krkonoších a Orlických horách začne už o víkendu

  9:56
Vlekařům letos mimořádně přeje počasí. Na prvních metrech černohorské sjezdovky Anděl se začne lyžovat už o víkendu. Půlkilometrovou sjezdovku chce připravit také Šerlišský Mlýn v Orlických horách.
Skicentrum Deštné v Orlických horách využilo mrazivé počasí a začalo před...

Skicentrum Deštné v Orlických horách využilo mrazivé počasí a začalo před sezonou zasněžovat. (19. 11. 2022) | foto: ČTK

Od víkendu na horách mrzne a sněží, díky minusovým teplotám zasněžují i menší střediska. Před sezonou ve skiareálech nedošlo k zásadním investicím, vlekaři se soustředili na posílení technologií pro umělé zasněžování, na vylepšení služeb či dětských parků a investovali do nových roleb.

Skipasy zdražily především na kamenných pokladnách, při online koupi permanentek lyžaři ušetří i stovky korun.

V Krkonoších se tradičně nejdříve lyžuje na Andělu na vrcholu Černé hory. Ani letos tomu není jinak. V sobotu a v neděli se poprvé rozjede vlek a lyžaři budou mít k dispozici 300 metrů horní části sjezdovky. Leží na ní půl metru přírodního a technického sněhu. Na přípravu svahu stačilo pár dní, zasněžovat začali o víkendu.

„Počasí nám přálo, napadlo 20 centimetrů přírodního sněhu a díky mrazivým nocím jsme mohli zasněžovat,“ sdělila Zina Plchová, mluvčí SkiResortu Černá hora - Pec, pod který spadá 50 kilometrů sjezdovek ve východních Krkonoších. Lyžaře k Andělu vyveze kabinková lanovka.

V dolní stanici lanové dráhy bude otevřena půjčovna lyží a servis. Vlek zatím pojede jen o víkendu. Za první lyžování dospělí zaplatí 390 korun, cena skipasu koupeného online začíná na 350 korunách. Loni se na Andělu poprvé lyžovalo 3. prosince.

Nové rolby a krytý pojízdný pás

SkiResort pořídil pět nových roleb pro efektivnější úpravu svahů. Všechny jsou vybaveny technologií SnowSAT, která díky datům z družic a GPS dokáže přesně monitorovat výšku sněhu na sjezdovkách.

Investice a zdražování

České skiareály pod Asociací horských středisek (AHS) před letošní sezonou investovaly 700 milionů korun, především do ekologicky udržitelných řešení: do úsporných roleb, akumulačních nádrží a zasněžování. Kvůli vysokým cenám energií a inflaci skipasy v průměru o 10 až 15 procent zdražily.

Velkým trendem jsou pohyblivé ceny permanentek, které v Krkonoších jako první v zimě 2019 zavedl Špindlerův Mlýn. Rozdíl oproti cenám na kamenných pokladnách může být i v desítkách procent.

„Plovoucí ceny skipasů začíná používat více českých skiareálů. Včasný nákup z domova nejenže ušetří čas a peníze, ale provozovatelé dokážou lépe regulovat množství lyžařů na sjezdovkách,“ poznamenal ředitel AHS Libor Knot.

„Pokud napadne dostatek přírodního sněhu, bude možné optimalizovat výrobu technického a tak výrazně snížit náklady,“ vysvětlila Plchová.

V areálu Javor v Peci pod Sněžkou je 120metrový pojízdný pás nově opatřený průhlednou stěnou a zastřešením. V Černém Dole skiareál dokončil zasněžování na sjezdovce Vyhlídková, celé středisko specializující se na rodiny s dětmi je tak z téměř 80 procent pokryté umělým zasněžováním.

Ve všech hlavních areálech SkiResortu budou výdejní automaty na skipasy, loni sloužily jen v Peci a Janských Lázních. Celkem jich bude devět. Návštěvníci si v nich vyzvedávají online koupené permanentky. Jednodenní skipas pro dospělého platný v celém resortu bude na kamenné pokladně v hlavní sezoně stát 1 290 korun, vloni to bylo o stokorunu méně. V internetovém obchodě cena začíná na 930 korunách.

„U celoresortových lístků je meziroční zdražení na kamenné pokladně osmiprocentní,“ doplnila mluvčí. V areálech Černý Důl a Velká Úpa zůstaly ceny skipasů na loňské úrovni.

Špindl až 10. prosince

Špindlerův Mlýn naplánoval zahájení sezony na sobotu 10. prosince. Na SkiOpeningu se představí horská služba a vystoupí zpěvačka Anna K. Skiareál spustil prodej skipasů. Zatímco na kamenné pokladně bude celodenní lístek stát 1 490 korun, v internetovém obchodě se přes věrnostní program Gopass dá pořídit i za částku méně než poloviční.

Malá Úpa, kde se dá v zimě lyžovat na šesti kilometrech, investovala do prodloužení a zastřešení pojezdového pásu v dětském parku na Pomezkách. Už před minulou sezonou středisko dokončilo lyžařské propojení areálů Pomezky a U Kostela soustavou nových sjezdovek a vleků.

Skibusová linka mezi areály už nejezdí. Nejprodávanější typ skipasu v hlavní části sezony zdraží z 980 na 1 050 korun. Internetová cena je o stokorunu nižší. Při online koupi rodinných balíčků návštěvníci ušetří až 35 procent.

Orlické hory mají hromady sněhu

Zasněžují už také skiareály v Orlických horách. Na spadnutí je zahájení sezony na 500metrové sjezdovce Šerlišský Mlýn, kde leží hromady technického a přírodního sněhu.

„Chtěli bychom sjezdovku otevřít už na víkend, ale uvidíme, jak se nám sníh povede rozhrnout. Je ho opravdu hodně. Jinak provoz zahájíme příští týden,“ uvedla Romana Klinská. Lloni se v Šerlišském Mlýně poprvé lyžovalo zkraje prosince. Ceny jízdného zůstávají stejné, areál investoval do nového vybavení a počítačového systému v půjčovně, který zrychlí odbavení.

V Deštném počítají se spuštěním prvních vleků v půlce prosince. „Zatím by to bylo předčasné, má přijít obleva,“ sdělil ředitel skicentra v Deštném Petr Prouza. V posledních třech letech investovali do posílení zasněžování a digitalizace systémů. Před sezonou dokončili technické zasněžování na černé sjezdovce. Nejprodávanější typ skipasu zdražil na 690 korun.

Herlíkovice u Vrchlabí zvedly permanentky v průměru o 10 až 15 procent. V hlavní části sezony, o vánočních svátcích a o jarních prázdninách, zaplatí dospělí za celodenní lyžovačku 900 korun. V Říčkách v Orlických horách bude jednodenní skipas v hlavní sezoně stát 830 korun, před rokem to bylo 690 korun.

  • Nejčtenější

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Hradec Králové 2:1, domácí utnuli černou sérii, rozhodl Kuchta

17. března 2024  17:09,  aktualizováno  20:03

Nejdřív to dřelo, bolelo, ale postupně se sparťanští fotbalisté rozehráli. I bez tří potrestaných...

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dálnice D35 z Hradce do Jičína už roste. Uleví přetížené D1, řekl ministr

13. března 2024

Stavbu dálnice D35 mezi Hradcem Králové a Jičínem si v rámci výjezdního zasedání vlády přijeli...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Ženu na sítích poblouznil falešný zpěvák skupiny Kabát, vylákal od ní milion

18. března 2024  16:11

Báchorkám o životní lásce uvěřila pětadvacetiletá žena z Královéhradecka, která se na sociálních...

VIDEO: Opilý řidič ujížděl 15 kilometrů, policie mu „otočila“ auto nárazem rámu

18. března 2024  15:03

Alkoholem posilněný řidič se na Náchodsku snažil vyhnout policejní kontrole. Nejprve zastavil, ale...

Labská stezka z Vysoké do Opatovic by se mohla stavět už v roce 2025

18. března 2024  10:38

Poslední dva úseky cyklostezky podél Labe z Hradce Králové do Pardubic čeká letos zásadní posun,...

Přestávka přijde vhod. Kluci zvládli těžký program fantasticky, chválil Priske

18. března 2024  8:26

U té odpovědi se po pár slovech zastavil, ani nevypadalo, že se nakonec tolik rozmluví. „Ano,...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...