Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soud zprostil obžaloby Ukrajince, který ubodal krajana. Jenom se bránil

  13:35
Krajský soud v Hradci Králové zprostil obžaloby Ukrajince Dmytra D. obviněného z vraždy krajana na ubytovně. Podle verdiktu se cizinec jenom bránil. Souzený muž a poškozený Sergej P. se pohádali kvůli válce, jeden druhému přerazil nos a Dmytro pak krajana pobodal. Případ vrátil k novému projednání Nejvyšší soud s tím, aby soud nižší instance ještě zvážil, zda mohlo jít o nutnou obranu.
Dmytro D. obžalovaný z vraždy před Krajským soudem v Hradci Králové.  (15. 11....

Dmytro D. obžalovaný z vraždy před Krajským soudem v Hradci Králové. (15. 11. 2022) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Loni v dubnu po vzájemné hádce a rvačce na ubytovně na Pražském Předměstí ubodal Dmytro D. nožem jednačtyřicetiletého Sergeje P., který na něj zaútočil.

Za vraždu obžalovanému hrozil až osmnáctiletý trest. Soudy však již dříve překvalifikovaly vraždu na zabití. Krajský soud loni v listopadu poslal Dmytra D. na pět let do vězení, vrchní soud poté trest zmírnil na 3,5 roku. Nejvyšší soud nakonec v červenci oba rozsudky zrušil a nechal muže propustit z vězení.

Předseda senátu hradeckého krajského soudu Jiří Vacek dnes Dmytra D. zprostil obžaloby. Verdikt je pravomocný, státní zástupce i obhájce spolu s obžalovaným se vzdali práva na odvolání. Soud doplnil dokazování, zejména výslechem soudní znalkyně, a dospěl k závěru, že obžalovaný nevybočil z mezí nutné obrany.

„Soud shledal v daném případě nutnou obranu proto, že poškozený před tímto skutkem obžalovaného fyzicky napadl, zranil jej a vnikl za ním i do koupelny. Tento stísněný prostor mohl podle znalce znásobit obavu obžalovaného z případného dalšího napadení poškozeným,“ zdůvodnil rozhodnutí pro iDNES.cz předseda senátu Jiří Vacek.

„Označený skutek není trestným činem,“ uvádí se v záznamu rozsudku. Soudce odkázal poškozenou zdravotnickou záchrannou službu i dalšího poškozeného s jejich finančními nároky do civilního řízení.

Incident na ubytovně vypukl ve chvíli, kdy několik spolubydlících odpoledne popíjelo a dvojice se začala přít o situaci na Ukrajině. Sergej P. se ptal obžalovaného, co má v plánu, a ten řekl, že by napřed odvezl svou rodinu a pak teprve ostatní. Sergej P. Dmytra obvinil, že není patriot. Pak se poprali, Dmytro D. dostal několik ran do obličeje a spolubydlící mu zlomil nos.

Pak je odtrhli a dvojice se rozešla. Kolem 19. hodiny se však oba muži znovu potkali v koupelně, kde šarvátka vyvrcholila. Dmytro D. měl s sebou nůž.

„Nůž tam nebyl proto, abych útočil. Řekl jsem mu, abych ho odstrašil, že je tady nůž a ať odejde. Byl agresivní. Odvětil mi, že se nože nebojí. Byl to on, kdo ho vzal první do ruky, já mu ho vytrhl. Dostal jsem další ránu do hlavy, kryl jsem se a taky jsem se ohnal a vrazil mu,“ vysvětloval obžalovaný již loni v listopadu soudci a uvedl, že v jednu chvíli poškozený zakřičel, sesunul se k zemi, na nůž se nabodl a zůstal ležet.

První ranou mířil nejspíš do zad, jisté to není

Ran se však při pitvě našlo celkem sedm, smrtelné bylo bodnutí přímo do srdce. I proto se soudy dříve přiklonily k zabití, nikoli nutné obraně. Senát znovu vyslechl soudní znalkyni, která se vyjadřovala k ranám nožem.

„Pro hodnocení skutku se jako zásadní ukázala rána nožem do zad, která však nebyla smrtící. Při prvním rozsudku krajský soud vycházel z výslechu soudní znalkyně, která uvedla, že tato rána byla s největší pravděpodobností vedena jako první a že obžalovaný stál zřejmě za poškozeným. Podle Nejvyššího soudu však nelze brát tuto skutečnost za jednoznačně prokázanou, pouze pravděpodobnou, a proto bylo nutné znalkyni k této otázce opět vyslechnout,“ uvedl předseda senátu.

Znalkyně dnes svou výpověď zopakovala. Když se jí soudce tázal, zda rána do zad byla první, prohlásila, že s jistotou to říci nemůže. Jisté je podle ní pouze to, že rána do zad předcházela smrtící ráně. Znalkyně ani nevyloučila, že by tato rána byla vedena obloukovitým pohybem, tedy že obžalovaný stál proti poškozenému čelem.

„Jelikož nelze nade vší pochybnost prokázat, že první rána nešla zezadu do zad poškozeného, bylo nutno věc i s ohledem na stanovisko Nejvyššího soudu posoudit jako jednání v nutné obraně s ohledem na předchozí napadení obžalovaného poškozeným, s přihlédnutím k charakteru místa, kde k incidentu došlo,“ řekl soudce Vacek. Soud se tak přidržel zásady zásady ´in dubio pro reo´, tedy v pochybnostech ve prospěch obviněného.

Dmytro D. i jeho sok přijeli do Česka těsně před vypuknutím válečného konfliktu na Ukrajině. V Česku oba pobývali zřejmě nelegálně, uvedla policie. Obžalovanému po činu naměřili 1,6 promile, poškozenému přes dvě promile alkoholu.

„Netušil jsem, jak to dopadne, nikdy jsem zkušenost se soudy neměl. Ale jsem samozřejmě rád. Teď spěchám, abych stihl odpolední směnu,“ řekl Právu třiačtyřicetiletý Dmytro D. Podle svých slov od propuštění žije řádně, nepije alkohol a pracuje.

Autor:
  • Nejčtenější

Dopravci žádají druhý koridor na Moravu. Vlaky se na trať už nevejdou

9. června 2024

Premium Tragická srážka vlaků v Pardubicích ukázala, jak moc chybí Česku záloha pro hlavní železniční...

Řidič jel v autě se třemi pneumatikami, diskem drhl o asfalt. Nemohl ani mluvit

13. června 2024  16:03

Nezvyklou jízdou na sebe upoutal pozornost šedesátiletý řidič, který se vydal po silnici první...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Rockové město vyhlíží festival. Novinkou je druhé pódium pro velkou kapelu

11. června 2024  8:50

Ve středu začne v Hradci Králové festival Rock for People. Festivalové město, které vyrostlo na...

Krev poteče ze všech fízlů ve městě, hrozil muž. Došla si pro něj zásahovka

10. června 2024  14:37

Muž z Hradce Králové vyhrožoval na sociální síti tamním strážníkům, policistům, úředníkům z...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Padesát vzácných jasoňů vypustili do Krkonoš, čísla na křídlech mají kvůli ochraně

12. června 2024  14:22

Ochránci přírody v Krkonoších vypustili do volné přírody přes 50 jedinců kriticky ohroženého druhu...

Řidič jel v autě se třemi pneumatikami, diskem drhl o asfalt. Nemohl ani mluvit

13. června 2024  16:03

Nezvyklou jízdou na sebe upoutal pozornost šedesátiletý řidič, který se vydal po silnici první...

GLOSA: Rock for People vzýval staré časy, The Prodigy ukázali silnou show

13. června 2024  14:01

Už první den se v královéhradeckém Parku 360 udály nezapomenutelné příběhy devětadvacetileté...

Rokytnice odkoupila kotelny, lidem klesne cena tepla na 1 400 korun

13. června 2024  11:54

Domácnosti v Rokytnici v Orlických horách na Rychnovsku už nemusejí mít obavy o dodávky tepla. V...

O náhradní matky téměř vyhynulých nosorožců se postará zoo ve Dvoře, pomůže i Berlín

12. června 2024  18:34

Safari park ve Dvoře Králové, zoo v Berlíně a tamní Leibnitzův institut uzavřely dohodu, že budou...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...