Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žijí tam modrásci i netopýři, vzácným lokalitám v Hradci však hrozí zánik

  10:50
Kopec Svatého Jana a Březhradské písčiny by se mohly objevit na seznamu hradeckých přírodních památek. Bez péče jim podle ochranářů hrozí zánik. Žijí tam vzácní modrásci, hmyz, houby, obratlovci, netopýři, čmeláci či ropuchy. Návrh však přes vedení města na posledním zasedání neprošel.
Kopec Svatého Jana v Hradci Králové

Kopec Svatého Jana v Hradci Králové | foto: Petr Záleský

Když byla před třemi a půl lety při stavbě „šetrného“ supermarketu na Moravském Předměstí zplundrována louka s výskytem obaleče totenového a modrásků bahenního a očkovaného, byli ochránci přesvědčeni, že populace těchto kriticky ohrožených motýlů v okolí Hradce Králové definitivně zanikla.

Naštěstí se mýlili. Modrásci i obaleči se objevili asi jeden a půl kilometru odtud: v zajímavé lokalitě pod Kopcem svatého Jana. Na dohled od desítek paneláků tu asi na třech hektarech žije dlouhá řada vzácných druhů hub, rostlin, hmyzu i obratlovců, netopýrů a ptáků. Další unikátní zoologickou lokalitou nadregionálního významu, kde se daří například kudlankám, čmelákům i ropuchám, jsou Březhradské písčiny.

Obě místa toho mají společného víc: bez péče jim podle ochranářů hrozí zánik. I proto se nejcennější cíp Kopce svatého Jana i Březhradské písčiny dostaly na program poslední městské rady s cílem obě lokality vyhlásit přírodními památkami. Návrh však přes vedení města neprošel, pro údajně byli jen čtyři radní. Není bez zajímavosti, že stejná rada ve stejný den schválila zadání průzkumů na eventuální výstavbu silnice okrajem přírodní památky Na Plachtě.

„Chtěli jsme vědět, jak se k tomu kolegové v radě postaví, navíc jen krátce po Plachtě. Jeden prohlásil, že přírodu má rád, ale ne ve městě,“ konstatuje radní Adam Záruba (Změna a Zelení).

Obě lokality mají význam z hlediska polohy.

„Vždyť jsou prakticky součástí městské aglomerace, přitom si zachovaly významné a mimořádné přírodovědné hodnoty. Obě mají význam díky v krajině vzácnému biotopu, ale i díky výskytu zvláště chráněných druhů s vazbou na významná přírodní stanoviště,“ říká Blanka Mikátová, zooložka a spoluautorka podrobné analýzy obou cenných oblastí, kterou má MF DNES k dispozici.

Rada sice návrh, který iniciovala koaliční Změna, shodila ze stolu, ale totožným podnětem už se zabývá odbor životního prostředí na krajském úřadu. „Návrh může podat každý. Krajský úřad povede řízení o vyhlášení a bude jednat například i s vlastníky pozemků,“ přibližuje Záruba.

Za neschválením podnětu podle slov primátora Alexandra Hrabálka (ODS) nestojí neochota města k ochraně přírody, ale spíš citelný zásah do vlastnictví půdy.

„Rada svým většinovým názorem nebyla přesvědčena o tom, že by soukromému majiteli těchto pozemků měla být nařízena jejich speciální údržba ve smyslu ochrany přírodní památky,“ říká Hrabálek.

Jenže čas hraje proti přírodě. „Bez zavedení ochrany a aktivní péče oběma lokalitám hrozí postupný zánik,“ stojí v důvodové zprávě k návrhu na vyhlášení přírodních památek.

Ráj entomologů ve starém sadu

Unikátní hradeckou lokalitu s mnoha druhy živočichů, které patří na Červený seznam ohrožených druhů, lze snadno minout. Nejcennější část leží na severním svahu pod kostelem svatého Jana Křtitele v ulici Zámeček. „Tam jsou především vzácné druhy brouků. Nechci přehánět, ale podle mě jde o jeden z nejpůvodnějších pralesů na Hradecku,“ upozorňuje náměstek primátora pro oblast životního prostředí Martin Hanousek (Změna a Zelení).

Kromě hustého listnatého porostu jasanů, javorů, dubů či habrů se tu dnes jen stěží dají rozeznat pozůstatky ovocného sadu s hrušněmi, jabloněmi nebo slivoněmi. A protože starý sad je dávno zapomenutý a zarostlý, stal se z něj ráj entomologů, kteří tu objevili skutečné perly, třeba již zmíněného obaleče totenového a modráska bahenního a očkovaného. 

Tito motýli mají tu smůlu, že se dokážou rozmnožovat pouze za souhry dvou důležitých podmínek: stane se tak jen na louce, kde kvete rostlina krvavec toten a zároveň na ní žijí jen určité druhy mravenců, v jejichž mraveništích mohou larvy motýla žít a parazitovat. 

Kromě modrásků a obalečů pod Zámečkem objevili dalších 468 druhů hmyzu, například čtyři druhy vážek, 328 druhů motýlů a 120 brouků. Bez zajímavosti nejsou ani nálezy chráněných hub, pozorování ohrožených ptáků, netopýrů anebo plcha velkého, tedy hlodavce podobného veverce. 

„Zjištěné druhové spektrum živočichů vázaných způsobem života na stromy dokládá biologicky kvalitní lesní stanoviště, které lze pro okolí Hradce Králové považovat za unikátní,“ zdůrazňuje Mikátová.

Místo skladu ocele bez života písčiny plné brouků

Místo Březhradských písčin, které se společně s Kopcem svatého Jana ucházejí o status přírodní památky, tu dokonce už několik let mohl stát sklad železa. Čtyřhektarovou lokalitu si totiž v roce 2007 vyhlédl investor ThyssenKrupp Ferrosta, Březhrad kvůli překladišti pohrozil Hradci Králové odtržením a německá společnost nakonec odešla. 

Pozoruhodné je, že Královéhradecký kraj ještě v roce 2010 tvrdil, že v oploceném areálu se nevyskytují žádné vzácné rostliny ani živočichové. Po deseti letech je všechno jinak.

„Nejvýznamnější složkou zdejší fauny je hmyz, zejména druhy vázané na písčitá stanoviště, mezi kterými se našly vzácné a ubývající druhy,“ zmiňuje Mikátová například zlatohlávka huňatého, chroustce nebo listokaza kovového. 

Březhradské písčiny jsou zároveň nejvýchodnějším místem, kde se vyskytuje teplomilný brouk krasec. Nejvzácnějším obyvatelem je však žahalka šestiskvrnná, která se v Česku objevila po padesáti letech. Přežívá pouze na písčitých plochách a kromě Březhradu ji viděli i Na Plachtě.

„Březhradské písčiny nebo lokalita Na Plachtě jsou významným prvkem bezlesí. Tyto ekosystémy jsou nejohroženější části přírody v České republice i ve střední Evropě. Bezlesá stanoviště jsou laicky často hodnocena jako zbytečná, nezajímavá a nevýznamná. Bývají vnímána i jako jakýsi nepořádek, který v krajině nemá co dělat. 

Bezlesé ekosystémy jsou snadno přeměnitelné. Přestože jsou posledním útočištěm pro široké spektrum organismů, jsou přeměňovány na lesní monokultury, stavební plochy, plantáže rychlerostoucích dřevin nebo skládky,“ upozorňuje hradecká zooložka.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

První záchranka na elektřinu. V Hradci od ní očekávají výkon a levnější provoz

24. dubna 2024  15:35

Záchranáři v Hradci Králové si jako první v republice pořídili pro výjezdovou skupinu s lékařem...

Basketbalistka Čuperková završila kariéru. I bez medaile byl konec příjemný, říká

24. dubna 2024  14:31

Do osmé sezony v hradeckém dresu vstoupila Kristýna Čuperková kvůli dlouhému zranění se zpožděním a...

Přesuny v extralize: Hradecký útok posílí Pour z Plzně, do Vítkovic míří Hladonik

24. dubna 2024  12:13,  aktualizováno  13:38

Hokejisté Hradce Králové získali novou posilu do útoku. Barvy Východočechů bude hájit Jakub Pour,...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...