Blažkův náměstek Stanislav promluvil. Přiznal chyby v administraci smluv

  15:42aktualizováno  19:53
Politický náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS) po týdnech od vypuknutí kauz, které se kolem něj objevily, konečně promluvil k novinářům. Odmítl, že by jako ředitel Domova sociální péče Tmavý Důl na Trutnovsku dělil zakázky a nestandardně je zadával mimo jiné sponzorům ODS. Podle něj za nesrovnalosti mohou chyby při vkládání smluv do veřejného registru.
Ředitel domova v Tmavém Dole a náměstek ministra spravedlnosti Antonín...

Ředitel domova v Tmavém Dole a náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS) vysvětluje novinářům kauzy kolem zakázek v domově. | foto: Tomáš Hejtmánek, MF DNES

Na podivné okolnosti působení ministerského náměstka Antonína Stanislava, který současně bezplatně vede domov sociální péče zřizovaný krajem, upozornily Seznam Zprávy. Hradecký hejtman Martin Červíček (ODS) poté do zařízení poslal hloubkovou kontrolu a ředitele vyzval k rezignaci.

Stanislav po setkání s hejtmanem oznámil, že se místa v domově vzdá k 31. lednu. Odmítá však, že krok učinil kvůli politickému nátlaku. Nechtěl prý nadále vystavovat svou rodinu stresu a také poškozovat domov i ODS.

„Byla to pro mě neudržitelná situace. Už když to vypuklo, byl jsem rozhodnutý, že budu muset jedno angažmá ukončit,“ řekl Antonín Stanislav na setkání s novináři, které uspořádal v Tmavém Dole v pondělí odpoledne.

Jen chvíli před tím zasedala v Hradci Králové rada kraje, která vypsala výběrové řízení na nového šéfa domova a dočasným vedením pověřila ředitele Domova důchodců Černožice Martina Scháněla.

„Pan ředitel Scháněl je zkušený manažer krajského domova pro seniory v Černožicích, který zajistí vedení domova ve Tmavém Dole a jeho provoz do doby, než vybereme nového ředitele či ředitelku,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Martina Berdychová (Východočeši).

„Zakázky jsem nedělil“

Stanislav na setkání s novináři obšírně vysvětloval hospodaření domova a především popisoval okolnosti zakázek, které podle reportérů Seznam Zpráv účelově dělil, aby se vyhnul veřejným soutěžím. Šlo především o dodávku IT techniky, rozdělenou do 10 smluv celkem za necelé dva miliony korun, dodávky lehkého topného oleje či o zakázky pro zaměstnance domova Petra Vaňka, který coby živnostník současně působil jako dodavatel stavebních a zemních prací.

„My jsme například potřebovali přesunout pergolu kvůli výstavbě v areálu. Nemohli jsme na to nikoho sehnat a pan Vaněk se nabídl, že by to udělal. Konzultovali jsme to s právníky kraje a ti nám řekli, že to je možné. Samozřejmě jsme si zjišťovali i jiné nabídky, ale od velkých firem byly až násobně dražší. Pan Vaněk to dělal kvalitně a ve svém volném čase,“ řekl Stanislav.

Množství menších zakázek ředitel vysvětloval složitým financováním domova, které je závislé na platbách od pojišťoven a příspěvcích za péči. Kvůli tomu údajně nemůže počítat s pevným rozpočtem na celý rok a musí zakázky zadávat operativně. Tak tomu mělo být v případě Vaňka i při nákupu IT techniky. Stanislav však odmítl, že by se vyhýbal soutěži.

„My jsme tu zakázku soutěžili jako celek podle krajské směrnice. Plnění bylo rozdělené do deseti smluv podle toho, jak budeme mít kryté financování, ale vysoutěženo to bylo,“ upozornil ředitel.

Podezřelé datum z registru smluv, podle něhož měl několik kontraktů podepisovat 31. prosince 2022, přestože byla tehdy sobota, vysvětlil administrativní chybou. Zaměstnanec domova prý do registru nahrál pracovní verzi smluv s přednastaveným datem. K samotnému plnění přitom docházelo už v průběhu prosince.

„Na všech smlouvách bylo špatné datum a chyběl tam podpis. Navíc tam nebyla přepsaná čísla smluv. Přišel jsem na to až po upozornění od novinářů. Provedla se úprava v souladu se zákonem. To byla bohužel administrativní chyba, kterou uznáváme a omluvili jsme se za ni,“ uvedl Stanislav.

V domově je kontrola

Obdobně vysvětloval také zakázky na nákup topného oleje. Ten má podle ředitele navíc ze zákona výjimku z tendrů, jelikož jde o palivo s velmi proměnlivou cenou. Domov ho prý vždy kupuje ve chvíli, kdy lze olej koupit výhodně a navíc jen takové množství, kolik se vejde do nádrží v areálu.

„Dodává nám ho firma, která má na trhu významný podíl. Zjišťovali jsme, zda by to jinde bylo výhodnější, ale nebylo. Navíc jsme v horách a neprojedou sem třeba velké cisterny, takže někteří potenciální dodavatelé nám olej ani nedovezou,“ nastínil specifické podmínky Antonín Stanislav.

V Tmavém Dole nyní probíhá hloubková kontrola kraje. Ta by měla trvat ještě asi dva měsíce. Podle lidí obeznámených s průběžnými výsledky však zatím žádné kriminální jednání neodhalila, mělo by jít spíš o administrativní pochybení. Kraj začátkem ledna uvedl, že zatím průběh kontroly komentovat nechce.

Ředitel domova v Tmavém Dole a náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS) vysvětluje novinářům kauzy kolem zakázek v domově.

Stanislav se 2. ledna sešel s hejtmanem Martinem Červíčkem, který žádal vysvětlení kauz i událostí na zastupitelstvu ve Rtyni v Podkrkonoší. Reportéři se tam v prosinci za Stanislavem vypravili, aby získali jeho vyjádření. Ten však před nimi podle nich uprchl oknem na WC.

„Řekl jsem mu, že by se za své chování měl omluvit a že si musí vybrat, zda chce být náměstkem, nebo ředitelem domova důchodců,“ řekl ke schůzce Martin Červíček, který hrozil, že jinak Stanislava odvolá.

Ten s ohledem na nutné předání agendy rezignoval k 31. lednu. „Bylo by to z mé strany velmi nekorektní, kdybych odešel ze dne na den. V současné době připravuji veškerou agendu k předání,“ doplnil Stanislav.

Insolvence na ministerstvu i spor o směnku

Reportéři Seznam Zpráv v listopadu informovali, že byl podán oficiální protikorupční podnět na politického náměstka na ministerstvu spravedlnosti Antonína Stanislava, jehož autorem byl ředitel insolvenčního odboru ministerstva Jan Benýšek.

Ten náměstka Stanislava podezříval, že se ho chce zbavit, aby ovládl agendu insolvencí. Benýškovo místo ministerstvo v lednu zrušilo. Ministr Pavel Blažek (ODS) reportérům potvrdil, že kvůli insolvencím podá trestní oznámení.

Naposledy se Seznam Zprávy zabývaly Stanislavovým soudním sporem o pravost směnky na milion korun, kde žádal po soudu, aby mu odpustil soudní poplatky, protože si je nemůže dovolit, ale v téže době koupil dům za 8 milionů korun. I to Stanislav novinářům v pondělí vysvětloval.

„Šlo o momentální stav v době covidu. Současně jsem podnikal a kvůli omezením jsem neměl finanční prostředky. Pokud bych o prominutí poplatků nepožádal, soud bych prohrál. Jakmile jsem finance získal, poplatky jsem zaplatil. Až poté došlo ke koupi domu,“ řekl Stanislav, který prý nákup nemovitosti z části financoval ze stavebního spoření, které na jiný účel vybrat nemohl.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

V poháru daroval Slavii gól, teď se na ni chystá znovu. Bude to fičák, ví Zadražil

28. dubna 2024  7:17

Na konci podzimní části sezony, v prvním opravdu velkém zápase v barvách Hradce dostal Adam...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...