Základní desatero správné prořezávky ovocných stromů

aktualizováno 
Mrazy už pominuly a nastala poslední vhodná chvíle pro prořez ovocných stromů. Za správnou úpravu vás stromy odmění větší úrodou, ty starší pak žádoucím zmlazením.

Prořezávání | foto: Marek BurzaiDNES.cz

Čtěte také

Podobně speciální péči vyžadují i třeba rybíz nebo angrešt: „Ty zase plodí na dvouletém dřevě. Chce to tedy sledovat během času jejich růst a ořezávat starší větve, aby se úroda soustředila do aktivních větví,“ připomíná.

Podstatou správného prořezání je podle něho zásada, aby podle typu dřeviny člověk vysledoval, co právě potřebuje. Je třeba zkušenostmi pochopit, kde ten který strom nejvíce plodí a tomu přizpůsobit i řez. Ten má v podstatě pomoci tomu, aby se strom zbavil větví, které nijak nepřispívají produkci ovoce. A aby se jeho síla „vrhla“ tam, kde očekáváte úrodu.

Krok za krokem

1) Základní idea: tvar stromu by se měl během jeho růstu tvarovat tak, aby hlavní větve nerostly pod sebou, ale aby pravidelně vyplnily celý objem koruny. Tomu by měl být podřízen i plán prořezu.

2) Když strom odmítá „poslouchat“, není problém říznout větev tak, aby alespoň dodatečně vytvořila „odbočku“ a splnila tak vaši představu.

3) Hlavní větve u ovocných stromů je třeba směrovat do vodorovné polohy. Pak pomaleji rostou a lépe nasazují na plod. U mladých stromků si lze pomoci i tak, že se větve zatíží nebo dokonce přiváží, strom se přizpůsobí a vytvaruje podle vašeho přání.

4) Řez by měl být tak šikmý, aby po uzdravení po několika letech téměř splynul s původní větví.

Vlevo špatně, vpravo dobře

5) Srovnání špatného a správného řezu. Tam, kde se řeže do špalíčku, nemá strom tolik hojivých látek. Mohlo by dojít ke hnilobným procesům, které nakonec mohou vést k uschnutí celé větve.

U starých strom je třeba řezat postupně, jinak z hlavního kmene začnou vyrůstat...

6) Starý zanedbaný strom se nepokoušejte zmladit najednou. Je lepší udělat to několikrát - rok po roce. V opačném případě strom najde tolik energie, že vyžene větve z každého očka, které najde. Prudce vzhůru rostlým větvím se říká vlci.

7) Proč se vlastně stromy prořezávají? Nejenže se redukují neproduktivní odnože, ale strom se také prosvětlí, což omezuje vznik mechů a houbových chorob.

8) Při prosvětlování je šance větve tvarovat tak, že se řízne nad očkem, které míří do volného prostoru. Tedy tam, kam nesměřuje žádná jiná větev.

9) Základní pravidlo: při prořezu každého stromu se snažte udržovat rozumný poměr mezi jeho vzrůstem, vytvářeným hlavními větvemi, a jeho plodným obrostem.

Řez nezapomeňte ošetřit.

10) Štěpařský vosk by neměl chybět v žádném domě, kde se na zahradě ošetřují stromy. Urychluje hojení ran, řez se snáze zacelí.

Autor:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Další z rubriky

Tam kde lišky dávají dobrou noc, zahrada přerostla přes plot k silnici

Jezírko dodává zahradě energii vody a jako vodní zdroj přitahuje spoustu...

Místo, které nebylo lehké vytvořit a všechny to stálo opravdu velké úsilí. Pro rodinu paní Renaty jeden z důvodů, proč...

Zahrada v lesích Vysočiny. Má plot, jezírko a roubenku po umělcích

Úpravu zahrady a vybudování jezírka nechali noví majitelé na odbornících.

Když se před deseti lety courali lesy na Vysočině kousek za Jihlavou, narazili na oplocený pozemek plný stromů, za...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

Najdete na iDNES.cz