Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Základní desatero správné prořezávky ovocných stromů

Mrazy už pominuly a nastala poslední vhodná chvíle pro prořez ovocných stromů. Za správnou úpravu vás stromy odmění větší úrodou, ty starší pak žádoucím zmlazením.
Prořezávání

Prořezávání | foto: Marek BurzaiDNES.cz

Čtěte také

Podobně speciální péči vyžadují i třeba rybíz nebo angrešt: „Ty zase plodí na dvouletém dřevě. Chce to tedy sledovat během času jejich růst a ořezávat starší větve, aby se úroda soustředila do aktivních větví,“ připomíná.

Podstatou správného prořezání je podle něho zásada, aby podle typu dřeviny člověk vysledoval, co právě potřebuje. Je třeba zkušenostmi pochopit, kde ten který strom nejvíce plodí a tomu přizpůsobit i řez. Ten má v podstatě pomoci tomu, aby se strom zbavil větví, které nijak nepřispívají produkci ovoce. A aby se jeho síla „vrhla“ tam, kde očekáváte úrodu.

Krok za krokem

Strom tvarujte tak, aby větve nebyly pod sebou.

1) Základní idea: tvar stromu by se měl během jeho růstu tvarovat tak, aby hlavní větve nerostly pod sebou, ale aby pravidelně vyplnily celý objem koruny. Tomu by měl být podřízen i plán prořezu.

Když už strom odmítá "poslouchat", je možné ho říznout tak, aby větev udělala...

2) Když strom odmítá „poslouchat“, není problém říznout větev tak, aby alespoň dodatečně vytvořila „odbočku“ a splnila tak vaši představu.

Vodorovné větve lépe nasazjí na plod.

3) Hlavní větve u ovocných stromů je třeba směrovat do vodorovné polohy. Pak pomaleji rostou a lépe nasazují na plod. U mladých stromků si lze pomoci i tak, že se větve zatíží nebo dokonce přiváží, strom se přizpůsobí a vytvaruje podle vašeho přání.

Řez by měl být veden těsně u hlavní větve.

4) Řez by měl být tak šikmý, aby po uzdravení po několika letech téměř splynul s původní větví.

Vlevo špatně, vpravo dobře

5) Srovnání špatného a správného řezu. Tam, kde se řeže do špalíčku, nemá strom tolik hojivých látek. Mohlo by dojít ke hnilobným procesům, které nakonec mohou vést k uschnutí celé větve.

U starých strom je třeba řezat postupně, jinak z hlavního kmene začnou vyrůstat...

6) Starý zanedbaný strom se nepokoušejte zmladit najednou. Je lepší udělat to několikrát - rok po roce. V opačném případě strom najde tolik energie, že vyžene větve z každého očka, které najde. Prudce vzhůru rostlým větvím se říká vlci.

Když je strom dostatečně prosvětlený, nedrží se na něm houbové nemoci.

7) Proč se vlastně stromy prořezávají? Nejenže se redukují neproduktivní odnože, ale strom se také prosvětlí, což omezuje vznik mechů a houbových chorob.

Tenké větve řežte těsně nad očkem nasměrovaným do prostoru

8) Při prosvětlování je šance větve tvarovat tak, že se řízne nad očkem, které míří do volného prostoru. Tedy tam, kam nesměřuje žádná jiná větev.

Hlavní zásada: udržet poměr mezi růstem hlavních větví a plodným obrostem

9) Základní pravidlo: při prořezu každého stromu se snažte udržovat rozumný poměr mezi jeho vzrůstem, vytvářeným hlavními větvemi, a jeho plodným obrostem.

Řez nezapomeňte ošetřit.

10) Štěpařský vosk by neměl chybět v žádném domě, kde se na zahradě ošetřují stromy. Urychluje hojení ran, řez se snáze zacelí.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Kanadskou borůvku je potřeba nejdřív pochopit, pak řezat, radí zahradník

Kanadské borůvky jsou velmi oblíbeným ovocným keřem v řadě zahrádek. Vysazovat je můžeme v podstatě kdykoliv od jara do podzimu, prodávají se většinou jako kontejnerované rostliny. Na střih je ovšem...

Svažitou zahradu zkrotili terasami s cortenovými lemy. Rez přinesla stříbro

Vybudovat funkční zahradu je hodně podobná výzva jako postavit dům, jakkoliv má řada lidí tendenci tento fakt podceňovat. Obojí by mělo respektovat dané místo, terén i jeho okolí. A obojí by také...

Pes je unikátní druh, díky člověku už se mnohdy nechová jako zvíře, říká kynoložka

Premium

Na jakém principu dokážou psi vycítit lidský strach? Kteří z nich jsou učenlivější a co dokážou, když se zrovna nedíváme? To vysvětluje etoložka a kynoložka Milena Santariová z České zemědělské...

Jak vybrat žárovku, abyste se neztratili v technických parametrech

Žárovky jsou součástí našich každodenních životů. Když však dojde na jejich výběr, většina z nás má pocit, že vstoupila do světa technických parametrů a neznámých pojmů. Jak se neztratit mezi lumeny,...

Nezapomínejte na české poklady, mák a tvaroh. Skvělý zdroj vápníku i bílkovin

Mák a tvaroh patří mezi potraviny typické pro kuchyni střední a východní Evropy. Jsou pro nás tak běžné, že si většinou ani neuvědomujeme jejich výjimečnost a kulinární potenciál, takže na ně v...

Datum narození vám to lehce spočítá. Co jste za numero, a co to znamená

Den a rok narození odhalí číslo, které ovlivňuje naše chování, jednání i vlastnosti. Numerologové totiž tvrdí, že není náhoda, který den jsme přišli na svět.

15. března 2025

Pes je unikátní druh, díky člověku už se mnohdy nechová jako zvíře, říká kynoložka

Premium

Na jakém principu dokážou psi vycítit lidský strach? Kteří z nich jsou učenlivější a co dokážou, když se zrovna nedíváme? To vysvětluje etoložka a kynoložka Milena Santariová z České zemědělské...

14. března 2025

Medvědí střídání v brněnské zoo. Hnědé nahradí bílí, obsadí jejich výběh

V brněnské zoo už nebudou k vidění kamčatští medvědi. Místo nich se chce zahrada soustředit na plnohodnotný chov ledních medvědů a navázat tak na úspěchy v podobě pěti odchovaných mláďat v letech...

14. března 2025  11:05

Svažitou zahradu zkrotili terasami s cortenovými lemy. Rez přinesla stříbro

Vybudovat funkční zahradu je hodně podobná výzva jako postavit dům, jakkoliv má řada lidí tendenci tento fakt podceňovat. Obojí by mělo respektovat dané místo, terén i jeho okolí. A obojí by také...

14. března 2025

Za mikroplasty mohou nejen sáčky a lahve, ale i barvy, zjistila studie

Když přemýšlíme o zdrojích mikroplastů, často nám na mysl přicházejí plastové láhve, igelitové tašky nebo vlákna z oděvů. Avšak vědci nyní upozorňují na jiný zdroj, který si zaslouží větší pozornost....

14. března 2025

Britští vědci vytvořili banán, který po oloupání nezmění barvu celý den

„Žádné slizké, hnědé banány!“ vyhlásil s velkou pompou Gilad Gershon, generální ředitel biotechnologické společnosti Tropic se sídlem v Norwichi. Tvrdí, že jeho banány můžete oloupat, nakrájet,...

13. března 2025

Kanadskou borůvku je potřeba nejdřív pochopit, pak řezat, radí zahradník

Kanadské borůvky jsou velmi oblíbeným ovocným keřem v řadě zahrádek. Vysazovat je můžeme v podstatě kdykoliv od jara do podzimu, prodávají se většinou jako kontejnerované rostliny. Na střih je ovšem...

13. března 2025

Ze sporťáku na zeleninový záhon. Američan se ženou farmaří v Praze

Premium

Mít tělo ohebné jako žížala, to je sen každého, kdo pečuje o záhony, protože páteř dostává opravdu zabrat. Potvrzují to i Američan Brett Gallagher a jeho česká manželka Lucie, kteří zarostlý pozemek...

12. března 2025

Línání nemusí být pohroma domácnosti. Pomůže vyčesávání i koupele

Majitelé chlupatých mazlíčků v tomto ročním období chlupy nacházejí na gauči, oblečení, a dokonce i tam, kde by je ani nečekali. Línání je přirozený proces, při kterém psi, kočky, ale i další...

12. března 2025

První hříbě koně Převalského v expozici Gobi pokřtil mongolský prezident

Narodila se předposlední únorový den jako první hříbě koně Převalského, erbovního zvířete Zoo Praha, do expozice Gobi, inspirované stejnojmennou pouští na pomezí Mongolska a Číny. Tu před rokem...

11. března 2025  14:42

Chtějí znovuoživit mamuta. Začali myšími „angoráky“ schopnými přežít v chladu

Ve své snaze o znovuobjevení vyhynulého srstnatého mamuta učinila texaská bioinženýrská společnost první kroky k genetickému inženýrství tohoto prehistorického tvora vytvořením toho, čemu říká...

11. března 2025

Aby vám velikonoční kaktus vykvetl na svátky. Sám přesně ví, co potřebuje

Máte doma velikonoční kaktus, a pokud nekvete, vlastně ho ani moc nevnímáte? Velikonoce se blíží, je na čase se o tohoto fešáka s růžovými či fialovými květy řádně postarat. Poskytnete-li mu vhodnou...

11. března 2025