Byznys se sběrem šneků v přírodě se hroutí, nepřeje mu sucho

aktualizováno 
V posledních pěti letech se výkup šneků sbíraných ve volné přírodě zredukoval na dva až tři týdny z původních čtyř až pěti. Místo vhodného jarního počasí s optimální teplotou je přechod ze zimy do jara stále kratší.

Šnek zahradní potřebuje k životu typické jarní klima s dostatkem vlhkosti. Vlivem zkracujících se intervalů mezi zimou a létem letos společnosti vykupující šneky mají smůlu. | foto: Profimedia.cz

„Když je sucho, hlemýžď nemigruje, není ho vidět a tudíž jej nelze sebrat,“ vysvětlil pro ČTK Ondřej Vyhnálek z liberecké firmy Helix, která se výkupem hlemýžďů zabývá.

Pro sběr je vhodné typické jarní počasí s dostatečným deštěm a teplotami mezi 15 až 20 stupni. Při takovém počasí je zájem sběračů velký. Poslední dobou se ale jarní přechod mezi zimou a létem zkracuje, protože teploty rychle přecházejí z pěti na 25 stupňů Celsia.

Hlemýžď zahradní

Hlemýžď zahradní (Helix pomatia) je druh suchozemského plže z čeledi hlemýžďovití, při své velikosti 40–50 mm je tak největší ulitnatý plž v Česku.

Má žlutohnědou schránku s tmavými pásky. Dožívá se až šesti let, vyskytuje se v křovinách a hájích, ale často i v zahradách. Zimu přečkává v půdě. Pohybuje se rychlostí 5 m/h.

Zdroj: Wikipedia

Množství sebraných šneků ovlivňuje čím dál víc i sucho. Hlemýžď za sucha přestává cestovat, ve vzrostlé vegetaci se sbírání mění na hledání, a zájem sběračů tak opadá. „Nicméně pro šneka není problém v období sucha tři až čtyři týdny hibernovat a poté se opět aktivovat, pářit, množit a migrovat,“ vysvětluje Vyhnálek.

Vykupuje se obvykle jen hlemýžď zahradní (Helix Pomatia). Sběrači šneků mají mnoho společného s houbaři – mají svá místa, kam na šneky chodí, a vědí, za jakého počasí je sbírat. Za kilo šneků sběrač dostane ve výkupně 18 až 20 korun.

Kvůli klesajícímu zájmu o sběr šneků se také snížil počet výkupen. Zatímco před dvaceti lety jich měl Helix 150, dnes je jich pouhých 60. Navíc přijímaly souběžně i padaná jablka a ostatní ovoce ze zahrádek, což dnes není artikl, který by udržel výkupny nad vodou.

Všichni hlemýždi putují do Francie, tuzemským konzumentům postačí procento celkového prodeje. Podle Vyhnálka Čechům chybí tradice, stravují se konzervativně a přetrvává u nich despekt ke šnekům. Překážkou může být i finanční dostupnost.

Přitom jsou v Česku firmy, kteří se zpracováním šneků živí. Například Delicatessen Snailex vyrábí ze šneků nejen pochoutky, ale i kosmetiku. Výtažek ze šneků by měl být například „zázrakem“ pro léčbu akné. Tato firma má své vlastní dodavatele, ovšem za kilo živých šneků platí stokorunu.

Šneci obecně se slimáky jsou mezi zahrádkářskou veřejností vnímáni jako jedni z největších škůdců zahrad. Například dvacet procent britských zahrádkářů se přiznalo, že šneky hází do sousední zahrady (více zde).

Ovšem dodatečně jedna z amatérských vědkyň v důchodovém věku prokázala, že když vyhodíte šneka do vzdálenosti od svého „domova“ blíže než třicet metrů, dokáže najít cestu zpět a zase se vrátí (čtěte zde).

Autoři: ,

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

OBRAZEM: Užijte si krásný podzim, inspirujte se, ochutnejte dýně

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na...

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na okrasu, lze tento víkend a celý následující...

Teď sázejte a na jaře vám zahrada může rozkvést do uklidňující bílé

Pokud toužíte po prosvětlené uklidňující zahradě, nalaďte ji do bílé. Zdaleka...

Pokud toužíte po prosvětlené uklidňující zahradě, nalaďte ji do bílé. Zdaleka nejde jen o sněženky či bledule. Z...

Oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Využívá se i kosmických materiálů

Všichni jsou v práci, přesto mohou být pestře a módně odění.

Pracovní oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Neuspokojují nás už obyčejné montérky. Baví nás nové barevné kombinace a...

Najdete na iDNES.cz