Podzim je ideální čas na provzdušnění trávníku, pomůžete mu do další sezony

aktualizováno 
Provzdušněním trávníku se myslí především propichování trávníku železnými trny. Mezi odborníky se i u nás používá slovo aerifikace. Tráva se touto činností dostane do dobré kondice a znovu získá po sešlapání přístup k vodě a vzduchu.

Někdy laici zaměňují aerifikaci s vertikutací (o vertikutaci jsme psali například zde), která sice trávník také provzdušní, ale není to její hlavní úloha.

„Právě aerifikaci lze paralelně přirovnat k orbě na poli. Zemědělci na konci sezony pole přeorají, aby se půda odlehčila, provzdušnila, je to klíč k tomu, aby další rok měli opět dobrou sklizeň,“ popisuje specialista na údržbu trávníků Tomáš Šena. Právě na jeho kurzech jsme natočili video, ze kterého uvidíte stručný postup, jak postupovat.

Proč dělat aerifikaci

Trávníkář by měl na konci sezony trávník provzdušnit. Pokud budeme trávník jenom používat a nebudeme ho regenerovat, jednoho dne ho dostaneme na konec jeho biologických možností, problémy se začnou kumulovat a trávník začne chřadnout.

Fotogalerie

Jako extrémní příklad lze využít vyšlapanou pěšinku v parku. Původně to byl stejný trávník jako všude okolo. Ale extrémním sešlapáváním je tráva udusaná tak moc, že vznikl v podstatě žlábek, kde už nic neroste. 

A to především proto, že půda je tak utužená, že se voda nemůže vsáknout, tudíž tráva usychá a současně nemůže rozvíjet kořenový systém, protože do tvrdé země kořeny neprorazí. To samé, ale v pozvolnější míře se děje s každým trávníkem, který se běžně používá jako pochozí.

Jak postupovat

Na začátku je třeba si sehnat křemičitý písek frakce 0-2 mm, asi tak tunu na 100 m². Nyní máte druhou starost. Buď si v půjčovně strojů půjčíte motorový aerifikátor, nebo si koupíte vidle s dutými hroty. 

Záleží na ploše, kterou chcete upravovat. Na menších plochách to zvládnete i ručně, ale u větších zahrad se stroj vyplatí. Půjčení stojí kolem pěti set korun za den u ručního stroje nebo kolem dvou tisíc za motorový stroj. 

Dutými hroty propícháte celý trávník. Kam se nedostane stroj, můžete pro detaily použít aerifikační vidle.

V další fázi je třeba shrabat „špunty“ zeminy, které stroj vytáhne do země. Na trávníku pak vidíte soustavu otvorů v trávníku (v galerii vidíte, jak hluboké jsou otvory, když do nich strčíte prst). Špunty můžete shrabat hráběmi, anebo pokud máte sekačku s možností vyčesávání, ušetříte si práci. 

Nyní následuje přechod k mechanickému rozmetadlu. „Osobně doporučuji biovin, což je kompost z vinných hroznů. Jeho výhodou je to, že v něm nenajdete žádné plevely. Je sice dražší, ale není ho třeba pro vylepšení podmínek růstu trav zase tak mnoho, zhruba deset kilo na 100 metrů čtverečních. Navíc působí i jako prevence proti plísni sněžné,“ popisuje Šena.

V kolečku biovin (ale klidně můžete použít i běžný kompost) rozmícháte ze zeolitem, což je nesmírně pórovitý materiál, který má schopnost na sebe poutat živiny, ideálně v poměru 1:1. Rozmetadlem aplikujete po celém trávníku. V této fázi je možné v případě potřeby trávník i dosít.

Nakonec přijde na řadu rozhození křemičitého písku, který půdu odlehčí. Nejprve ve slabé vrstvě po celé ploše trávníku. Opačnou stranou hrábí ho zapravíte do celého trávníku. Uvidíte, že mizí jako po vyslovení kouzelného slůvka. Dostane se nejen ke kořenům, ale i do otvorů, které vytvořil aerifikátor.

Ideální je počkat alespoň hodinu, než vyschne a aplikovat ještě jednu vrstvu – záleží na stupni poškození a stavu trávníku. 

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Podzim je ideální čas na provzdušnění trávníku, pomůžete mu do další sezony

aerifikace

Provzdušněním trávníku se myslí především propichování trávníku železnými trny. Mezi odborníky se i u nás používá slovo...

Zazimování zahrady: nezapomeňte na vodní plochy, radí zahradník

Vysokým výkonem, záběrem 46 cm a pevným kovovým šasi připomíná AKU rotační...

Nenechte nic náhodě a zazimujte zahradu ještě před příchodem prvních večerních mrazíků. Speciální péči potřebuje...

Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

Najdete na iDNES.cz