Podzim je ideální čas na provzdušnění trávníku, pomůžete mu do další sezony

aktualizováno 
Provzdušněním trávníku se myslí především propichování trávníku železnými trny. Mezi odborníky se i u nás používá slovo aerifikace. Tráva se touto činností dostane do dobré kondice a znovu získá po sešlapání přístup k vodě a vzduchu.

Někdy laici zaměňují aerifikaci s vertikutací (o vertikutaci jsme psali například zde), která sice trávník také provzdušní, ale není to její hlavní úloha.

„Právě aerifikaci lze paralelně přirovnat k orbě na poli. Zemědělci na konci sezony pole přeorají, aby se půda odlehčila, provzdušnila, je to klíč k tomu, aby další rok měli opět dobrou sklizeň,“ popisuje specialista na údržbu trávníků Tomáš Šena. Právě na jeho kurzech jsme natočili video, ze kterého uvidíte stručný postup, jak postupovat.

Proč dělat aerifikaci

Trávníkář by měl na konci sezony trávník provzdušnit. Pokud budeme trávník jenom používat a nebudeme ho regenerovat, jednoho dne ho dostaneme na konec jeho biologických možností, problémy se začnou kumulovat a trávník začne chřadnout.

Fotogalerie

Jako extrémní příklad lze využít vyšlapanou pěšinku v parku. Původně to byl stejný trávník jako všude okolo. Ale extrémním sešlapáváním je tráva udusaná tak moc, že vznikl v podstatě žlábek, kde už nic neroste. 

A to především proto, že půda je tak utužená, že se voda nemůže vsáknout, tudíž tráva usychá a současně nemůže rozvíjet kořenový systém, protože do tvrdé země kořeny neprorazí. To samé, ale v pozvolnější míře se děje s každým trávníkem, který se běžně používá jako pochozí.

Jak postupovat

Na začátku je třeba si sehnat křemičitý písek frakce 0-2 mm, asi tak tunu na 100 m². Nyní máte druhou starost. Buď si v půjčovně strojů půjčíte motorový aerifikátor, nebo si koupíte vidle s dutými hroty. 

Záleží na ploše, kterou chcete upravovat. Na menších plochách to zvládnete i ručně, ale u větších zahrad se stroj vyplatí. Půjčení stojí kolem pěti set korun za den u ručního stroje nebo kolem dvou tisíc za motorový stroj. 

Dutými hroty propícháte celý trávník. Kam se nedostane stroj, můžete pro detaily použít aerifikační vidle.

V další fázi je třeba shrabat „špunty“ zeminy, které stroj vytáhne do země. Na trávníku pak vidíte soustavu otvorů v trávníku (v galerii vidíte, jak hluboké jsou otvory, když do nich strčíte prst). Špunty můžete shrabat hráběmi, anebo pokud máte sekačku s možností vyčesávání, ušetříte si práci. 

Nyní následuje přechod k mechanickému rozmetadlu. „Osobně doporučuji biovin, což je kompost z vinných hroznů. Jeho výhodou je to, že v něm nenajdete žádné plevely. Je sice dražší, ale není ho třeba pro vylepšení podmínek růstu trav zase tak mnoho, zhruba deset kilo na 100 metrů čtverečních. Navíc působí i jako prevence proti plísni sněžné,“ popisuje Šena.

V kolečku biovin (ale klidně můžete použít i běžný kompost) rozmícháte ze zeolitem, což je nesmírně pórovitý materiál, který má schopnost na sebe poutat živiny, ideálně v poměru 1:1. Rozmetadlem aplikujete po celém trávníku. V této fázi je možné v případě potřeby trávník i dosít.

Nakonec přijde na řadu rozhození křemičitého písku, který půdu odlehčí. Nejprve ve slabé vrstvě po celé ploše trávníku. Opačnou stranou hrábí ho zapravíte do celého trávníku. Uvidíte, že mizí jako po vyslovení kouzelného slůvka. Dostane se nejen ke kořenům, ale i do otvorů, které vytvořil aerifikátor.

Ideální je počkat alespoň hodinu, než vyschne a aplikovat ještě jednu vrstvu – záleží na stupni poškození a stavu trávníku. 

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Speciální tomograf odhalí nemocný strom. Nejtěžší je vyhodnotit výsledky

Měří se hlavně staré stromy, u nichž není jisté, zda jsou zdravé.

Stromový tomograf se rychle rozšiřuje do inventáře správců městské zeleně. Kdo s ním pracuje, musí být zároveň...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Meruňky už nasazují na květ. Zahrádkáři se bojí mrazů za měsíc

Nejkritičtější pro meruňky je období květu.

Vysoké teploty už během února a března předčasně probudily přírodu. Jenže nikdo dopředu nemůže zaručit, že se probuzené...

Advantage Consulting, s.r.o.
TRAINEE V ODDĚLENÍ KVALITY

Advantage Consulting, s.r.o.
Středočeský kraj, Plzeňský kraj
nabízený plat: 30 000 - 35 000 Kč

Najdete na iDNES.cz