Pařený rohlík je jednou z velmi účinných nástrah, vhodných pro lov celé řady kaprovitých ryb. Uplatnění nalezne při plavané, feedru i položené. Zejména v chladnějších měsících s ním můžeme slavit úspěchy při lovu plotic, tloušťů, cejnů i kaprů.
Velmi důležitým předpokladem pro úspěšný lov je nejen prezentace nástrahy a vhodně zvolené vybavení (háček, vlasec atd.), ale i samotná příprava nástrahy. Příliš slisovaný rohlík totiž ryby nemívají rády, dají přednost spíše načechrané pochoutce.
Postup krok za krokem jsme připravili ve spolupráci s rybářským serverem Chytej.cz.
Rohlík napaří i mikrovlnka
Rohlík můžeme napařit dvěma odlišnými způsoby. Buď klasicky v hrnci, anebo „moderně“ v mikrovlnné troubě. Do hrnce nalijeme asi centimetr vody a přivedeme k varu. Vložíme pařák na knedlíky a na něj rohlík (housku). Hrnec přiklopíme pokličkou a zhruba 2–4 minuty necháme páru působit na pečivo.
Pokud použijeme mikrovlnku, rohlík krátce smočíme proudem vody a vložíme do potravinového sáčku. Pak asi 15 vteřin „mikrovlníme“.
Na lisování se zapalovači nebo pastelkami
Na prkénko položíme například dva zapalovače (požadujeme-li jinou tloušťku slisování, použijeme třeba pastelky apod.). Rohlík vložíme do sáčku (pokud jsme jej připravili v mikrovlnné troubě, už tam je). Přiklopíme druhým prkénkem, zatížíme hrncem s vodou a necháme asi 5 minut lisovat.
Nepřehánějte to s tlakem
Díky vloženým distančním prvkům (v našem případě zapalovačům) dojde k rovnoměrnému zpracování a nehrozí riziko malého či příliš velkého slisování a nepotřebujete žádný speciální lis.
Nebojte se experimentovat, mějte však na paměti, že příliš slisovaný rohlík nebývá pro ryby tak atraktivní jako měkké a načechrané „sousto“.
Nakrájejte jen část a ochuťte
Rohlík vyjmeme ze sáčku a ostrým nožem nakrájíme na kostičky o požadované velikosti. Je vhodné si ponechat část vcelku – u vody můžeme nůžkami nebo odtrhnutím připravit velikost nástrahy dle konkrétních požadavků (natrhané kousky rohlíku mohou být receptem na opatrné ryby – nástraha působí více přirozeně).
Připravenou nástrahu vložíme do mikrotenového pytlíku a můžeme ji „ochutit” například vanilkovým pudinkem, drceným anýzem či komerčními posilovači. Sáček před protřepáním nafoukneme.