Osm nejlepších „zapomenutých“ nástrah, které jsou skoro zadarmo

  7:03aktualizováno  7:03
Současní rybáři zpracovaní agresivním marketingem jsou ochotni utratit za nástrahy tisíce. Zapomínají přitom na klasické nástrahy otestované mnohaletými rybářskými zkušenostmi.
Rybář v akci. Ilustrační foto

Rybář v akci. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Vraťme se do dob minulých a připomeňme si některé nástrahy, které už pro mnohé patří do kategorie "zapomenutých". Uvidíte, že se obejdete i bez drahých boilies. I když existují nadšenci, kteří si je dokáží uvařit i doma svépomocí (viz předchozí článek).

Brambory

Vařené jsou zaručenou nástrahou na kapra. Účinné jsou i na plotice, jelce a cejny. Hodí se každý druh brambor, nejlepší jsou ovšem moučnější druhy, které se po uvaření nerozpadnou. Brambory vařte tak dlouho, až jimi projde špejle bez hrotu. Malé brambory lze oloupat a použít je celé. Brambor dobře drží na háčku a lze nahazovat i na delší vzdálenosti.

Kapr byl naklonovaný poprvé už v roce 1963, i když se jednalo o asijský druh. V

Kapr ulovený na vařený brambor

Kroupy

Jsou osvědčenou nástrahou především na cejny, ale i plotice a jiné kaprovité ryby. Kroupy musíte vařit velmi pomalu, aby se nerozvařily na kaši. Při vaření stále přilévejte vroucí vodu.

Po uvaření a scezení je vhodné rozprostřít je do tenké vrstvy, abychom urychlili oschnutí. Na háček se napichují dvě až tři kroupy, přičemž jedna z nich je napíchnutá na hrotu háčku.

Kroupy jsou zaručenou nástrahou na cejny.

Kroupy jsou zaručenou nástrahou na cejny.

Houska

Lze použít čerstvou nebo napařenou. Čerstvá houska poslouží jako nástraha, když ze střídy uděláte kuličky, které napíchnete na háček. Tato nástraha na háčku ale dlouho nevydrží a je potřeba ji neustále vyměňovat, zpravidla už po několika minutách.

Starší housky a rohlíky se napařují. Rohlíky či housku nakrájíte na polovinu a vložíte na pařák do hrnce. Napařování trvá kolem deseti minut. Poté se pěchuje napařené pečivo mezi dvěma kuchyňskými prkýnky. Je to velmi dobrá nástraha na všechny druhy bílých ryb (viz podrobný návod na přípravu nástrahy z rohlíku).

Chléb

Většinou se připravuje ve formě kostiček. Tvrdší chleba na háčku lépe drží. Na háček jej napíchnete od kůrky, háček zatáhněte do chleba. Loví se na něj nejčastěji kapr a amur, zpravidla způsobem na "mlaskačku".

Těstoviny

Patří mezi často používané nástrahy. Nejoblíbenější jsou kolínka. Vařte je dle návodu na sáčku a potom prolejte studenou vodou, aby se od sebe jednotlivé kousky dobře separovaly. Kolínka se zpravidla prosypávají strouhankou. Můžete je také barvit potravinářskou barvou, nejčastěji nažluto nebo načerveno a samozřejmě obohatit různými posilovači chuti.

Sýr

Používá se obvykle na parmu a jelce. Na nástrahy se všechny druhy sýrů nehodí. Sýr musí být tuhý, aby se na háčku udržel. Používejte kostičky o hraně 1,5 cm, měkčí sýry se tvarují do kuliček.

Umístění na háček u jednotlivých typů nástrah

Umístění na háček u jednotlivých typů nástrah

Rousnice ("dešťovka")

Velmi vhodná nástraha na kapra, úhoře, parmu, okouna a lína. Koupíte ji v rybářských obchodech, nebo si ji můžete nasbírat sami, většinou po dešti, kdy vylézá nad povrch. S úspěchem lze rousnice použít i na lov sumce velkého, nastražením většího počtu kusů na jeden háček.

Lín obecný miluje rousnice.

Lín obecný miluje rousnice.

Masní červi

Jsou to larvy různých druhů much. Je to univerzální nástraha na všechny druhy ryb v každém ročním období. Nazývají se také masňáci, kostňáci nebo bílí červi.

Běžně se prodávají v rybářských potřebách. Červy lze obarvit potravinářským barvivem, zabarví se zhruba po dni, nejvíce se používá červená na lov plotic.

Napichují se na háčky z tenčích drátků jen za kůžičku, aby nevyhřezly vnitřnosti. Lze nastražit jeden, ale třeba i sedm kusů na háček.

Univerzální nástraha - masní červi

Univerzální nástraha – masní červi

Vyzkoušejte tyto nástrahy a uvidíte, že i bez velkých finančních nároků lze nachytat krásné ryby. Především dnešní rybářská mládež tyto nástrahy skoro ani nezná a neví, o co přichází.

Autoři:
Témata: Rybaření, Brambory, Kapr

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Candáti, štiky a okouni. Takhle se závodí na World Predator Classic 2018

Unikátní fotografie z letošního  mistrovství z lovu dravců v Nizozemsku.

Český tým ve složení Radek Filip a Martin Štěpka se i letos vydal na světový šampionát v lovu dravců z lodi – World...

Jak se stát rybářem krok za krokem. Nutná je povolenka i základní výbava

Děti většinou začínají rybařit po vzoru svých rodičů.

Český rybářský svaz má skoro čtvrt milionu členů. Chcete jím být i vy? Nejdříve musíte složit zkoušky. Ve vaší místní...

Najdete na iDNES.cz