Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

  • 18
Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po kterých zaručeně nikdo neztloustne. Od konce října je v neděli dopoledne servíruje v další premiérové řadě pořadu Teď vaří šéf.

Po zhlédnutí přípravy několika nových receptů pravděpodobně dostanete chuť si podle Zdeňka Pohlreicha zase něco dobrého uvařit. Navíc šéf pokračuje v započatém trendu lehkého vaření, kde se však není třeba bát striktních zákazů.

Neváhá v rozumné míře používat cukr, i když hnědý třtinový, nebo tučnou smetanu, protože je zdravější a chutnější. Šéf prostě vaří zdravě, jakkoliv toto označení nemá rád, jak prozradil v rozhovoru před dvěma lety. Tedy v době, kdy s touto lehkou linkou v kuchyni i kvůli vlastním zdraví začal.

A jeho vaření to sluší, získalo tím na pestrosti a nic neztratilo na sexappealu. Jednoduše a bez emocí potvrzuje, že jíst se má prostě a jednoduše všechno.

A že čerstvé suroviny jsou základ, podobně jako snídaně. Tak proč si třeba v neděli ráno neudělat batátové placičky jako zdravější verzi lívanců či vaflí. Můžete si přivstat podobně jako šéf a překvapit partnera nebo celou rodinu. Těsto si lze navíc připravit s předstihem.

Sladké brambory Zdeněk Pohlreich doporučuje proti podzimním depresím:

17. října 2016

A nebo si přichystejte nedělní brunch z restovaných lišek plných vitaminu D, zvlášť pokud většinu týdne sedíte u počítače a nedostanete se na sluníčko. V kombinaci s česnekem použitým do omáčky budou mít pořádnou sílu.

Podobně mohou nadchnout plněná kuřecí prsa s gorgonzolou. A dalo by se pokračovat - podobně jako v minulých řadách vám totiž v Teď vaří šéf Pohlreich během půlhodinky vykouzlí menu na celý den. 

Batátové placičky s tvarohem ochuceným svatojánskými ořechy a čerstvým ovocem

Vraťme se však ještě k batátovým placičkám s ovesnými vločkami. Příprava je snadná, v úvodním videu najdete její zkrácenou verzi. Na těsto si ve vodě se špetkou soli uvaříte oloupané a pokrájené batáty.

Mezitím do misky nasypete hrst ovesných vloček, přidáte trochu hnědého cukru, špetku skořice a přiměřeně prášku do pečiva, aby těsto malinko vyběhlo. Přidáte celé vejce, trochu mandlového mléka, vše smícháte a necháte odpočinout. Vločky díky přidané tekutině začnou měknout.

Polotučný tvaroh, kterým placičky po upečení dochutíte, si mezitím rozmíchejte v misce, přidejte trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry a čerstvé citronové a pomerančové šťávy, trochu hnědého cukru, špetku skořice a vanilky a rozmíchejte. Pohlreich doporučuje přidat i pokrájené svatojánské ořechy, což jsou zelené, ještě měkké vlašské ořechy naložené v nálevu.

Uvařené batáty slijte, nechte vychladnout, rozmixujte a získanou hmotu smíchejte s těstem připraveným z vloček. Upečte z něj placičky, servírujte s lžící ochuceného tvarohu a dostupným čerstvým ovocem.