Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Živý stromek v květináči je dobrý nápad, bez aklimatizace se však neobejde

Vlastní jehličnan v květináči si o Vánocích můžete užít několik sezon. Týdeník 5plus2 ví, jak na to, aby vám dělal radost co nejdéle.
Jehličnan v květináči ozdobí terasu i zahradu, jeho krásu využijte právě o...

Jehličnan v květináči ozdobí terasu i zahradu, jeho krásu využijte právě o vánočních svátcích | foto: Profimedia.cz

Jako kytka v květináči. Živý udržitelný vánoční stromek je možné po „nejkrásnějších svátcích roku“ pěstovat na zahrádce celoročně. Vlastní jehličnan si musíme pečlivě vybrat.

Čím dál víc lidí chce mít o Štědrém dnu krásný stromek, který provoní domácnost jehličím. Než stromeček koupíme, zkontrolujeme si nejenom jeho vzhled, ale i podmínky uskladnění. Měl by být uložen v chladu, jinak nám doma uhyne. V přetopených prodejnách proto raději nevybíráme.

„Navíc by měl být pomalu pěstovaný. Žádný rychle vyrostlý jehličnan, který nic nevydrží. Kořeny musí být husté a pořádně prorostlé,“ radila před časem zahradní odbornice Květa Sunarto.

Pokud chceme stromek opravdu pěstovat i po další roky, koupíme si takový, který byl do květináče přesazen nejpozději koncem léta, a měl tak čas trochu zakořenit. Jak to poznáme?

Podle toho, že jej nadzvednete za kmen a květináč i s kořenovým balem se na stromku udrží. Jestliže to tak není a zemina z kořenů opadává, je jasné, že stromek vyrostl někde jinde a do květináče byl přesazen teprve nedávno, dosud nezakořenil a pro pozdější pěstování se zpravidla nehodí.

Postupně zvykat na teplotu

Na živý vánoční stromek v květináči musíme myslet už teď. Dát ho do obýváku až na Štědrý den je vyloženě špatně. Nejprve je potřeba nechat ho alespoň týden v chladné, světlé chodbě, aby přivykl o poznání vyšší teplotě, než je venku.

Živý stromek v květináči je udržitelná volba. Péči o něj usnadní půjčovny

Ideální je najít několik tepelných zón: Od místa s teplotou těsně nad bodem mrazu, pak zvyšujeme na pět až deset stupňů a pozvolna ji zvedáme až po téměř pokojovou teplotu. Prostě – mít nejdříve stromek „na zvykačku“.

Teprve poté ho přemístíme do obývacího pokoje. V teple ho ovšem můžeme nechat jen po tři nebo čtyři dny, v žádném případě dva týdny, jinak nám nepřežije.

Pokud ovšem máme v pokoji 20 stupňů Celsia a méně, nebojíme se nechat si stromeček doma po celý týden. V žádném případě by neměl stát u radiátoru nebo u krbu.

Jehličnan bychom měli několikrát denně rosit, abychom zvýšili vzdušnou vlhkost. Zároveň ho nezapomeneme také zalévat, stačí jednou za dva dny.

Na mráz nikdy

Pozor, po odstrojení z ozdob musíme opět stromeček postupně zvykat na chlad. Rozhodně nelze jehličnan z vytopeného pokoje strčit rovnou na mráz.

Zájem o vánoční stromky v květináči roste, stále však vedou řezané

Rychlý přesun ven je nebezpečný, zvláště pokud jsme uspěchali stěhování dovnitř a stromek v teplém prostředí začal rašit. Pak jej zpátky do mrazu dát nemůžeme, protože by zahynul.

Jaký kupujete domů stromek?

celkem hlasů: 160
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 24. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

Nejlépe si zvykne zase na chladné chodbě a po týdnu ho už třeba přeneseme do zahrady. Pokud by ovšem venku v tu dobu panovaly kruté mrazy, bez obav necháme jehličnan uvnitř studené chodby ještě déle.

Může zůstat ve světlé místnosti, kde udržíme teplotu mezi nulou a deseti stupni klidně po celou zimu až do jara. I spící, nerašící stromek si na chladnější teploty musí zvykat postupně. Nesmí být ve tmě.

Borovice rostou rychle

Jehličnan v květináči jinak nevyžaduje náročnou péči. Když mu vybereme zastíněné místo, dvakrát týdně zalijeme a občas přihnojíme, užijeme si vlastního vánočního stromečku několik sezon.

Stromek pěstovaný v květináči můžeme během sezony zapustit i s nádobou do země. Bude se mu také dařit na balkoně. Pochopitelně záleží i na druhu jehličnanu. V zahradnictvích nejčastěji nabízejí jedličku, smrk či douglasku. Například borovice však roste až příliš.

Autoři: ,

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Soutěžící Hell’s Kitchen Česko ubývají. Pruďas Kašpárek už jich vyhodil šest

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  2.10 22:05

Čeští modeláři jsou mistři oboru. Takto se prezentovali na výstavě E-day

Proslulá modelářská výstava E-day je každoroční přehlídkou špičkových plastikových modelářů. Lze ho nazvat svátkem umění zlatých českých ručiček a zároveň možností, aby si ti nejlepší poměřili síly.

2. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dejte si trénink na hospodský kvíz. Je to výzva i příjemný strávený čas

Se zkracujícími se dny ubývá času stráveného venku, přesouváme se spíš dovnitř a setkání s přáteli už také moc nesměrujeme do parku nebo na louku. Tak proč si s nimi nedat třeba hospodský kvíz –...

3. října 2024

Uzení masa je vášeň. Z vlastnoručně vyrobené udírny bude chutnat ještě lépe

Nejen klobása, ale i ryba, bůček nebo sýr, udit toho jde mnoho. I receptů a inspirací najdete na internetu či při sousedských posezeních celou řadu. Dřevěná udírna se rychle roztopí a není složitá na...

8. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejroztomilejší zářijoví mazlíčci se radují z výhry, prohlédněte si všechny

Napínavé hlasování o nejroztomilejší mazlíky měsíce září skončilo, o vítězích je rozhodnuto – a odnášejí si granule, deky i hračky značky Purina PRO PLAN. Zalistujte galerií, prohlédnout si můžete...

3. září 2024,  aktualizováno  1.10 13:05

Kde se vzal teddy bear, slavný plyšový medvídek. Legenda s označením 55PB

Co má společné Němka na invalidním vozíku, ruský výrobce sladkostí a americký exprezident? Ti všichni mají podíl na vzniku plyšového medvídka, nejslavnější hračky světa.

8. října 2024

Uzení masa je vášeň. Z vlastnoručně vyrobené udírny bude chutnat ještě lépe

Nejen klobása, ale i ryba, bůček nebo sýr, udit toho jde mnoho. I receptů a inspirací najdete na internetu či při sousedských posezeních celou řadu. Dřevěná udírna se rychle roztopí a není složitá na...

8. října 2024

Rudbekiím i nachovým léčivým třapatkovkám to na záhonu sluší až do podzimu

Třapatky a třapatkovky. Jmenují se skoro stejně a velmi podobně vypadají. Jedny bývají hlavně žluté nebo oranžové, ty druhé purpurové a léčivé. Které jsou které?

7. října 2024

OBRAZEM: Nafotil zblízka i z dronu, v čem všem je krajina v Česku naruby

Řeky potřebují svůj prostor, aby dokázaly ochránit lidská sídla během povodní. Voda, která se vsákne v nivě, navíc doplní cenné zásoby podzemní vody. A to je jen jedno ze současných ožehavých témat,...

7. října 2024

Umrtvení zubu v těhotenství: Je to bezpečné?
Umrtvení zubu v těhotenství: Je to bezpečné?

Lokální anestezie, neboli umrtvení zubu, se v těhotenství nemusíte obávat. Anestezie působí pouze v daném místě a do krve se dostává v naprosto...

Vyplatilo se Němcům opustit jádro? Studie odhaluje překvapivé zjištění

Norská studie dokazuje, že masivní investice do obnovitelných zdrojů energie přinesly Německu v posledních 20 letech...

Móda z Thálií: kýč jak bič v podání Leichtové i nevhodná obuv Rašilovové

V sobotu večer se v Národním divadle v Praze předávaly prestižní divadelní Ceny Thálie. Co se týká módy, podle...

Co dělá v žaludku studená kola a proč je lepší pít po jídle, líčí biochemička

Premium Možná vás už napadlo, co se děje v našem žaludku, když se v něm potká jídlo s pitím. Nebo patříte k těm hloubavějším...

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...

Legendární erotický film Emanuela se po 50 letech dočkal předělávky

Když se v roce 1974 objevil film Emanuela se Sylvií Kristelovou v hlavní roli, vzbudilo to pozdvižení. Explicitní...