Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Živý stromek v květináči je udržitelná volba. Péči o něj usnadní půjčovny

  11:12
Plastové vánoční stromky si mnoho lidí kupuje s tím, že je využijí po mnoho let a jejich ekologická stopa nebude tak velká. Jenže umělý stromek stále co do udržitelnosti vychází nejhůř, nejvhodnější jsou živé, především pak ty v květináčích. Potřebují ale péči, aby Vánoce přežily. Jednoduchým řešením je využít půjčovnu. U řezaných stromků záleží na původu a chemickém ošetření. Nejlepší jsou ty s certifikátem FSC.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vánoční stromek v květináči je vítězem soutěže o nejudržitelnější stromek. To ale platí pouze v případě, kdy o něj prodejce i budoucí majitel dostatečně pečují. Častou motivací, proč si koupit stromek v květináči, je vidina jeho opětovného zasazení po Vánocích zpět do půdy. Stromek se tak nemusí vyhazovat, díky čemuž nevzniká zbytečný odpad. 

„Kdo chce stromek vysazovat jinde než na svém pozemku, měl by se domluvit s místním lesníkem, kde nejlépe stromek vysadit tak, aby měl větší šanci přežít. Většinu neoplocených jedliček totiž sežere přemnožená spárkatá zvěř,“ vysvětlil Jaromír Bláha, lesnický expert Hnutí DUHA.

Aby byl stromek schopný přežít Vánoce a následnou výsadbu, případně se dožít dalších Vánoc, měl být ve venkovních teplotách v květináči pěstován delší dobu. Pokud ho někdo zasadil do květináče těsně před Vánoci, je velmi pravděpodobné, že se jara nedožije. 

Jaký vánoční stromek doma máte?

celkem hlasů: 189
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 28. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

„Ne všechny vánoční stromky prodávané v květináčích se na vysazování skutečně hodí. V supermarketech například často nabízejí cizokrajné kavkazské jedle, které do našich lesů nepatří, nebo někdy mají takové stromky v květináčích uřezané kořeny, takže se stejně neujmou a uhynou,“ varuje Bláha. 

Možností je také společné vysazování. To organizuje například ekologický institut Veronica v Brně. 

Stromek v květináči vyžaduje péči a trpělivost

Stromky jsou uzpůsobené životu venku. V zimě jsou ve vegetačním stavu a vyhovuje jim chladné počasí. Teplotní šoky a teplo jim nedělají dobře a jsou pro ně riskantní. Avšak když se stromek do tepla přesune šetrně, je schopný dva týdny v pokojové teplotě zvládnout. Takový typ vánočního stromku proto není vhodný pro nákupy na poslední chvíli.

Tradice vánočních stromků. Od větve a křížal přes arabesky ke květináči

Po koupi stromku, nejlépe dva až tři týdny před Vánoci, je dobré ho přenést do chladné místnosti, kde je pět až deset stupňů, například do sklepa či garáže. Asi po týdnu lze stromek přenést do nevytápěné místnosti, typickým příkladem je chodba nebo spíž, kde bývají teploty od 15 do 18 stupňů. 

Do vytápěné místnosti, kde se budou rozbalovat dárky, je dobré ho přenést co nejpozději. Tam by měl strávit maximálně 10 až 14 dní. Potom ale nesmí hned ven. Potřebuje postupnou aklimatizaci na vnější teploty. V opačném pořadí je dobré ho odnést nejdřív do nevytápěné místnosti a následně do chladna, kde stráví konec zimy a začátek jara, dokud venku nepominou mrazy. 

I v bytě je potřeba stromek zalévat

Pro přežití stromku je důležité pravidelné zalévání, doporučuje se tak učinit hned po koupi a následně stačí jednou za tři dny studenou odstátou vodou. Dobře mu dělá i každodenní rozprašování vody na jehličí, vkládání ledu nebo sněhu do květináče nebo rozmístění misek s vodou kolem stromku. 

Samozřejmostí je držet stromek co nejdál od topení či krbu. Také je nutné dávat si pozor na ozdoby, které se na stromek dávají. Starší světýlka, která vydávají teplo, rozhodně nejsou správnou volbou pro stromek v květináči, stejně jako prskavky. Také se nedoporučuje seříznout špičku kvůli dekoracím, stromek by pro opětovném zasazení nemusel správně růst. 

Jednodušší alternativou jsou půjčovny

Péči o stromek v květináči může ulehčit půjčovna vánočních stromků. Velikou výhodou je, že na Vánoce přijede stromek už aklimatizovaný, a není potřeba řešit postupné přivykání na pokojovou teplotu. 

Zelenější a větší, stromkům letos pomohl déšť. Stejně jako kapři však podraží

„Výhoda je také pro samotný stromek, protože to opravdu přežije a roste dál. Devět z deseti stromků to zvládnou bez problémů,“ sdělil Vojtěch Stránský, který takovou půjčovnu stromků provozuje. 

Služba stromek přiveze až před dveře, a pokud je zájem, tak ho donese až do obýváku. Jediné co stromek potřebuje, je dostatečný přísun vody. 

Cesta stromku v půjčovně je rozmanitá. Za svůj život se i několikrát stěhuje ze země do květináče a naopak. „Stromek se pěstuje ve volné půdě. Na podzim ho vyndáme, dáme ho do kontejneru, nebo do květináče, pak se ten stromek jednou půjčí. Potom se vrátí, přes rok je v květináči. Potom se půjčí podruhé,“ popisuje Stránský, který půjčovnu provozuje už devátým rokem. 

Půjčovna vánočních stromků Vojtěcha Stránského

Život v květináči stromku příliš nesvědčí, proto se po dvou Vánocích přesazuje do volné půdy. „Aby se vzpamatoval, dorostl, byl zase hezký. On by přežil i tři roky v květináči, ale už by nebyl hezký. Když se ve volné půdě vzpamatuje a doroste, tak zase může jít do půjčovny,“ vysvětlil Stránský. 

Počet cyklů, které stromek v půjčovně stráví, záleží na jeho velikosti. „Kvůli odvozu a kvůli velikosti futer je dvoumetrový strom maximum. Víc to nejde, protože se musí vozit nastojato,“ uvedl Stránský. Po tom, co stromky splní své vánoční poslání zamíří z půjčovny do zahrad nebo výsadeb.

Řezaný stromek může být udržitelná volba, záleží na původu

Řezaných vánočních stromků se v Česku prodá ročně v průměru 1,3 milionu kusů. Varianta řezaného stromku na jedno použití může být udržitelná, záleží ale na tom, odkud stromek pochází a jestli byl šetrně obhospodařovaný. Nejekologičtější volbou je stromek vypěstovaný v tuzemsku, protože za sebou nenechává zbytečnou uhlíkovou stopu z dopravy. 

Situace se sněhem bude na Vánoce spíše dobrá, říká meteorolog

Nejvíce stromků se dováží z Dánska a Polska. „Pokud bychom počítali s tím, že přijíždí nejvíce kamionů z Dánska (Kodaň), tak kamion veze 30 tun vánočních stromků. Z Kodaně do Prahy urazí vzdálenost 895 kilometrů. Při cestě vypustí 2 tuny oxidu uhličitého, 17 kilo oxidů dusíku, 3 kila oxidu siřičitého a 0,5 kilogramu prachu,“ vypočetla Eliška Vozníková, vedoucí programu Krajina Hnutí Duha. 

Důležitým aspektem udržitelnosti stromku je také aplikace chemických látek při jeho pěstování. Podle lesnického experta Jaromíra Bláhy stromky v běžných prodejích ve městech ideální nejsou. „Ty pocházejí ze speciálních školek a plantáží. A většina je dovezena zdaleka. Při pěstování vánočních stromků ve školkách se používají chemické koktejly - herbicidy aby nezarostly v trávě, fungicidy, hrozí-li houbové choroby a další,“ uvedl Bláha. 

Prodejci stromků na pražském Andělu

Dlouhodobě udržitelné a šetrné pěstování stromků zaručuje certifikát FSC. Pokud je les, ze kterého stromek pochází takto certifikován, je zaručený nejen jeho původ, ale i ekologické obhospodařování. Lesní hospodářství s certifikátem FSC musí splňovat řadu podmínek. Mimo jiné garantuje, že se na stromy nepoužívají neodbouratelné chemické prostředky, těžba dřeva je prováděna s ohledem na hnízdění ptactva a podobně. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Po napadení v autoservisu v Řepích zemřel muž, druhého policisté zadrželi

18. dubna 2024  14:38

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Policie hledala čtrnáctiletou Ukrajinku z Tachovska, našli ji mrtvou

18. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:36

Policisté od úterý pátrali po čtrnáctileté ukrajinské dívce, která odešla z bydliště ve Stříbře na...

Babiš mluvil o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  14:35

Přímý přenos Kvůli migračnímu paktu Evropské unie se ve Sněmovně do vlády pustilo opoziční ANO. Předseda ANO...

Na Příbramsku sjel do příkopu autobus plný dětí. Šest se jich zranilo

18. dubna 2024  10:01,  aktualizováno  14:15

Poblíž Sedlčan na Příbramsku havaroval autobus, ve kterém jelo několik desítek dětí. Ze zatím...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...