Středa 19. února 2020, svátek má Patrik
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 19. února 2020 Patrik

Výroba rybích prstů je neekologická, vypočítala studie amerických vědců

aktualizováno 
Samotný rybolov zanechává poměrně nízkou uhlíkovou stopu. Zjistilo se však, že převážení ryb z místa na místo a samotná výroba je neekologická a produkuje dvojnásobek zplodin ve srovnání se samotným rybolovem.

Domácí rybí prsty s bylinkovým dipem | foto: Kulinární studio MAFRA

Studie vědců z Kalifornie také zjistila, že milovníci masa zanechávají nižší uhlíkovou stopu než pojídači sladkostí a pijáci alkoholu. Zkusili zmapovat celou cestu od suroviny až ke spotřebiteli. Napsal to server Daily Mail s odvoláním na studii University of California v Santa Cruz.

„Potravinový systém je významným zdrojem globálních emisí skleníkových plynů a treska tmavá patří k nejchytanějším rybám na světě,“ tvrdí Brandi McKuin, který se zabývá environmentálními studiemi na univerzitě.

Treska tmavá, někdy se jí říká také polak (Pollachius pollachius), je mořská ryba z čeledi treskovití. Je zdrojem obrovského byznysu, protože se z ní vyrábějí ohromná množství rybích prstů, obalovaného filé a nápodob krabích tyčinek. 

Samotný rybolov je vlídný k životnímu prostředí, protože na jediný zátah se do sítě daří chytit obrovské množství ryb. McKuin vidí problém v tom, že se pak ryby přepravují na velké vzdálenosti pomocí lodí, které jsou poháněly levným palivem, které při spalování vypouští obrovské množství zbytkové síry.

Podle něj by hodně pomohlo, kdyby se podařilo schválit přísnější normy pro paliva mořských lodí, které se ve velké míře podílejí na znečišťování ovzduší. 

„Tato studie zdůrazňuje potřebu rozšířit náš pohled tak, aby zahrnoval celý dodavatelský řetězec,“ zdůrazňuje profesor Elliot Campbell, který je spoluautorem studie. Podle něj se nestačí jen dívat na samotné rybaření, ale zahrnout do výroby jídla celý zpracovatelský řetězec, který je mnohem komplikovanější.

Existují organizace, které se touto problematikou zabývají (například Seafood Watch) a vyvinuly nástroje pro výpočet uhlíkové stopy pro mořský rybolov. Modle McKuina však dosud nezahrnovaly proces dalšího zpracování a dopravy. Takže tato studie přidává další data, kterou mohou přidat další nástroj k výpočtům.

K nejpřekvapivějším výsledkům studie patří fakt, že z ní vyšli lépe jedlíci masa než například mlsouni sladkostí. Výzkum sledoval stravovací návyky 60 000 domácností v Japonsku a dospěl k tomu, že celková uhlíková stopa pojídačů masa nakonec byla desetinová oproti rodinám s oblibou ve sladkostech a alkoholu.

Stejně tak studie ukázala, že daleko větší uhlíkovou stopu měly domácnosti, které se hodně stravují v restauracích. Ti vyprodukují o 175 procent větší uhlíkovou stopu než ti, kdo se stravují doma „svémomocí“.

Autor:
  • Nejčtenější

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

Místo chemie nasaďte predátora. Zatočí s roztoči hubícími stromy i keře

Ačkoli je skutečné jaro ještě daleko, je právě nyní nejvyšší čas poskytnout rostlinám na vaší zahradě přírodní zbraň...

I čivava je pes. Potřebuje socializaci a bez pravidel přeroste přes hlavu

Pro spoustu lidí je kukuč čivavy s velkýma očima roztomilost sama. Hýčkají si ji jako miminko a nemají potřebu ji...

KVÍZ: Mořský jednorožec i vosa bez křídel. Co víte o neznámých zvířatech?

Každý pozná psa a kočku, každý ví, jak vypadá holub nebo lev. Někteří živočichové jsou však trošku opomíjení, málo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak na kachnu, kterou ohromil módní návrhář Berky porotu v MasterChef

Návrhář Pavel Berky se pustil do vaření v soutěži MasterChef, která nedávno odstartovala na Nově, a sklidil obrovský...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Jak se falšuje maso. Šunku bez „éček“ by nikdo nekoupil, říká odborník

Podvody s potravinami jsou staré jako lidstvo samo. Jen se postupně změnily metody. „Za záměnu hovězího masa za koňské...

Premium

Karlův most je jen most, stěžují si turisté. Kritika nešetří ani další památky

Do Česka loni přijel rekordní počet turistů. Památky si u nich leckdy vysloužily i bizarní recenze na internetu,...

  • Další z rubriky

Na dortu se zrcadlovou polevou si můžete vyzkoušet moderní cukrařinu

Efektně pokrýt dort tzv. mirror glaze, tedy zrcadlovou polevou, chce určitý kumšt, ale zvládnout se to dá. Vždyť u nás...

Čistič na okna, leštěnka i osvěžovač vzduchu. Jak je snadno vyrobíte doma

Unavuje vás nakupovat celou řadu speciálních čisticích prostředků, u nichž nerozumíte komplikovanému chemickému...

Při odvzdušňování radiátorů v panelovém domě spolupracujte se sousedy

Cestu tepla od zdroje vytápění do vašeho bytu může ukončit vzduch v otopném systému. Předejít této situaci pomocí...

Jak na kachnu, kterou ohromil módní návrhář Berky porotu v MasterChef

Návrhář Pavel Berky se pustil do vaření v soutěži MasterChef, která nedávno odstartovala na Nově, a sklidil obrovský...

OTESTUJTE: Vyzkoušejte s námi kosmetiku od Nivea Baby
OTESTUJTE: Vyzkoušejte s námi kosmetiku od Nivea Baby

Máme pro vás další krásné dárky. Kosmetiku Nivea Baby, která je velmi šetrná i k té nejjemnější dětské pokožce, otestuje dvacet z vás. Chcete ji také vyzkoušet?

Najdete na iDNES.cz