TasteAtlas mapuje typické chutě, Česku přisoudil tlačenku i utopence

aktualizováno 
Projekt TasteAtlas by chtěl být světovým atlasem jídla a nápojů i encyklopedií chutí. Zatím zaznamenal více než deset tisíc pokrmů a ingrediencí. V Česku láká na tlačenku, utopence, ale také legendárního Míšu.

Mapování světa podle typických pokrmů | foto: Tasteatlas.com

„Naším posláním je označit světové pokrmy a přísady, zachránit tradiční recepty našich babiček před zapomnění a povzbudit turisty, aby se seznámili s různými kulturami prostřednictvím kvalitní, autentické a místní kuchyně,“ tvrdí tvůrci stránky Tasteatlas.com.

Až pojedete do světa, můžete se předem podívat, co vás tam na jídelníčku bude...

Až pojedete do světa, můžete se předem podívat, co vás tam na jídelníčku bude čekat.

Když se podíváme do mapy České republiky, najdeme tu 72 restaurací v Praze, kde podávají české speciality. K nim patří i tlačenka a utopence. Trochu mimo mísu se k nám dostaly halušky, které by většina strávníků zařadila spíš na Slovensko. 

Vyčerpávajícího seznamu podniků, kam na vybrané pochoutky zajít, se však nedočkáte. Utopence podle průvodce nabízí pět restaurací, chlebíčky osm. To je trochu chudý seznam. Na druhou stranu je to pochopitelné, projekt je stále ve vývoji. 

Trpí tak i některými chybami. Například nanuk Míša se v mapě ukazuje u Berouna. Přitom se začal vyrábět v roce 1962 v továrně Laktos v pražských Vysočanech a nyní tato značka patří firmě Unilever, která má sídlo v Praze.

Myšlenka „mapy chutí“ je však pozitivní. Za pár let se z ní může stát zajímavý průvodce po lokálních pokrmech ve všech koutech světa.

Autor:
  • Nejčtenější

Východní Evropa je ráj houbařů. V Německu či Chorvatsku pozor na pokuty

Zatímco v Česku patří houbaření doslova k národním sportům, jinde v Evropě vás může přijít pěkně draho. U nás si sice z...

Inspirujte se u mravenců. Dělejte jen to podstatné a hodně odpočívejte

Většina z nás považuje mravence za otravný hmyz, přitom mají řadu vlastností, ze kterých bychom si měli vzít příklad....

Fascinující trávy udělají vaši zahradu krásnou i na podzim a v zimě

Jejich nádherná květenství a elegantní pohyby stébel ve větru nás mnohdy doslova okouzlí. Už to je důvod, proč se...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Devět tipů, jak na zahradě zatočit bez chemie s chorobami a škůdci

Proti chorobám a škůdcům můžete použít i prostředky, které jsou šetrné vůči přírodě. Čím dál více majitelů zahrad chce...

Premium

Gott šel měsíc před smrtí do Archivu bezpečnostních složek. Měl čisté svědomí, říká Špátová

Ten titulek musím hned opravit, protože Olga Špátová s Karlem Gottem prožila vlastně roky dva. Už před deseti lety, k...

Premium

Lara Fabian oslaví v Praze narozeniny. Máme exkluzivní přednostní nákup vstupenek

Po dvou letech se 9. června 2020 vrátí do Prahy Lara Fabian. Zpěvačka belgicko-italského původu má k českému publiku...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou

Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do lesa a při troše štěstí...

Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí

Co s nimi? Urodilo se vám na zahradě tolik jablek, že vám docházejí nápady, jak je zužitkovat, a štrúdl už se u vás...

U nás studenty učíme vařit sami, říká pedagog z vyhlášené hotelové školy

Roman Sejval je učitelem na Soukromé hotelové škole Bukaschool a se svými studenty se pravidelně účastní juniorských...

Problém sdílení klíčů nemá snadné a levné řešení, upozorňuje odborník

Ačkoliv dnes existují systémy, které umožňují otevřít zámek od domu digitálně kartou nebo mobilem, v případě nutnosti...

Najdete na iDNES.cz