Rakouský vinař pouští vínu klasiku i jazz, prý mu pak lépe zraje

aktualizováno 
Rakušan Markus Bachmann je přesvědčen, že klíčovou ingrediencí pro výrobu dobrého červeného nebo bílého vína je hudba. Podle něj se tak příznivě ovlivňuje proces zrání a víno pak dostává lepší chuť. Nápad jako by vypadl ze scénáře Troškovy komedie Slunce, seno, jahody.

Rakouský vinař Markus Bachmann | foto: ČTK

Vinař vymyslel speciální přehrávač, který vystavuje zrající víno vlnám klasické, jazzové nebo elektronické hudby. Jde o nejnovější z řady podobně výstředních vinařských zlepšováků, z nichž některé mají také co dělat s hudbou. O neobvyklém experimentu informovala agentura AP.

Například ve sklepích portugalského vinařství José Maria da Fonseca pouští sudům, v nichž zraje značka Periquita, klasickou hudbu. Francouz Henri Maire zase vyslal tisíce lahví svého vína na okružní plavbu kolem světa, aby se pohoupaly na vlnách. Je tu taky Rakušan Rainer Christ, který přísahá na sklizeň hroznů za úplňku, protože to prý dělá jeho víno bohatší a zajišťuje mu větší trvanlivost.

Vědci si z těchto metod dělají legraci a označují je v nejlepším případě za neškodné, v nejhorším za marketingový trik zvyšující cenu.

Vědci se smějí

Fyzik Werner Gruber z Vídeňské univerzity odmítl Bachmannův nápad jako paskvil. "Kvasinky nemají názor. Skutečně jim nezáleží na tom, jestli se jim hraje AC/DC, Madonna nebo Mozart," řekl.

Markus Bachmann ve svém sklepě

Markus Bachmann ve svém sklepě

Bachmanna tyto kritiky neodrazují. Trvá na tom, že jeho nápad bude jedním z milníků vinařství. Ale tento čtyřiačtyřicetiletý muž, který předtím asi deset let vedl bary a restaurace a ještě dřív pracoval ve společnosti zabývající se klimatizací, svůj vynález žárlivě hlídá a nenechává ho filmovat nebo fotografovat.

Žertem ho nazývá "plavající talíř" a prozrazuje o něm jen tolik, že váží 1,4 kilogramu a ponořuje se přímo do kvasícího moštu, aby stimuloval kvasinky.

"Víno je tak vyzrálejší a taky dřív zraje. Všechny jeho chutě a vůně jsou mnohem lepší," řekl v nedávném rozhovoru Bachmann.

Vlny prý povzbuzují kvasinky

Podle jeho teorie zvukové vlny linoucí se z jeho přehrávače rozhýbávají částice kvasinek a mimo jiné způsobují, že tyto částice vstřebávají větší kvanta cukru, takže celkový obsah cukru ve víně se snižuje. "Všechno je na absolutně vědeckém základě," tvrdí Bachmann.

Profesor biotechnologie vína Florian Bauer ze Stellenboschské univerzity v JAR říká, že zvukové vlny mají dopad na molekuly v tekutinách i v pevných látkách a mohou urychlovat chemické procesy. Neví prý ale o ničem, co by vědecky dokazovalo, že hudba vylepšuje víno.

Bachmann se spojil s šesti dalšími rakouskými vinaři a brzy přijde na trh 31 tisíc litrů takzvaného Sonor vína. Bude stát asi od 19 do 25 eur (475 až 625 korun). Bude mezi nimi pinot noir ročník 2010 s Mozartovou 41. symfonií a zweigeltrebe stejného ročníku, zrající při směsi operních árií.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Recept na domácí ovocný ocet ze zbytků. Pomáhá s trávením i léčí

Jídlo vám ochutí každý ocet, ale k terapii se používá pouze ten ovocný. Největší zdravotní efekt má ocet jablečný,...

Premium

Život bez michelinské hvězdy. Otřáslo to se mnou, říká šéfkuchař Paulus

V tuzemsku patří už řadu let mezi nejlepší kuchaře, v roce 2012 dovedl pražskou hotelovou restauraci Alcron poprvé k...

Šéfkuchař, který přestal křičet. Lepší je se domluvit, míní mistr aranžování

Petr Svoreň o sobě říká, že je od přírody poněkud zrychlený. Poslední roky působí jako Executive Chef Hotelů Akademie....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

SOUTĚŽ: Vyhrajte zábavnou stavebnici pro nejmenší LEGO® DUPLO® Tropický ostrov
SOUTĚŽ: Vyhrajte zábavnou stavebnici pro nejmenší LEGO® DUPLO® Tropický ostrov

Pojďte si s námi zasoutěžit a vyhrajte LEGO® DUPLO® Tropický ostrov. Veselé tvoření podporuje emoční vývoj i rozvoj jemné motoriky. Odpovězte na jednoduchou otázku a získejte krásnou stavebnici.

Najdete na iDNES.cz