Sobota 18. ledna 2020, svátek má Vladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 18. ledna 2020 Vladislav

Rakouský vinař pouští vínu klasiku i jazz, prý mu pak lépe zraje

aktualizováno 
Rakušan Markus Bachmann je přesvědčen, že klíčovou ingrediencí pro výrobu dobrého červeného nebo bílého vína je hudba. Podle něj se tak příznivě ovlivňuje proces zrání a víno pak dostává lepší chuť. Nápad jako by vypadl ze scénáře Troškovy komedie Slunce, seno, jahody.

Rakouský vinař Markus Bachmann | foto: ČTK

Vinař vymyslel speciální přehrávač, který vystavuje zrající víno vlnám klasické, jazzové nebo elektronické hudby. Jde o nejnovější z řady podobně výstředních vinařských zlepšováků, z nichž některé mají také co dělat s hudbou. O neobvyklém experimentu informovala agentura AP.

Například ve sklepích portugalského vinařství José Maria da Fonseca pouští sudům, v nichž zraje značka Periquita, klasickou hudbu. Francouz Henri Maire zase vyslal tisíce lahví svého vína na okružní plavbu kolem světa, aby se pohoupaly na vlnách. Je tu taky Rakušan Rainer Christ, který přísahá na sklizeň hroznů za úplňku, protože to prý dělá jeho víno bohatší a zajišťuje mu větší trvanlivost.

Vědci si z těchto metod dělají legraci a označují je v nejlepším případě za neškodné, v nejhorším za marketingový trik zvyšující cenu.

Vědci se smějí

Fyzik Werner Gruber z Vídeňské univerzity odmítl Bachmannův nápad jako paskvil. "Kvasinky nemají názor. Skutečně jim nezáleží na tom, jestli se jim hraje AC/DC, Madonna nebo Mozart," řekl.

Markus Bachmann ve svém sklepě

Markus Bachmann ve svém sklepě

Bachmanna tyto kritiky neodrazují. Trvá na tom, že jeho nápad bude jedním z milníků vinařství. Ale tento čtyřiačtyřicetiletý muž, který předtím asi deset let vedl bary a restaurace a ještě dřív pracoval ve společnosti zabývající se klimatizací, svůj vynález žárlivě hlídá a nenechává ho filmovat nebo fotografovat.

Žertem ho nazývá "plavající talíř" a prozrazuje o něm jen tolik, že váží 1,4 kilogramu a ponořuje se přímo do kvasícího moštu, aby stimuloval kvasinky.

"Víno je tak vyzrálejší a taky dřív zraje. Všechny jeho chutě a vůně jsou mnohem lepší," řekl v nedávném rozhovoru Bachmann.

Vlny prý povzbuzují kvasinky

Podle jeho teorie zvukové vlny linoucí se z jeho přehrávače rozhýbávají částice kvasinek a mimo jiné způsobují, že tyto částice vstřebávají větší kvanta cukru, takže celkový obsah cukru ve víně se snižuje. "Všechno je na absolutně vědeckém základě," tvrdí Bachmann.

Profesor biotechnologie vína Florian Bauer ze Stellenboschské univerzity v JAR říká, že zvukové vlny mají dopad na molekuly v tekutinách i v pevných látkách a mohou urychlovat chemické procesy. Neví prý ale o ničem, co by vědecky dokazovalo, že hudba vylepšuje víno.

Bachmann se spojil s šesti dalšími rakouskými vinaři a brzy přijde na trh 31 tisíc litrů takzvaného Sonor vína. Bude stát asi od 19 do 25 eur (475 až 625 korun). Bude mezi nimi pinot noir ročník 2010 s Mozartovou 41. symfonií a zweigeltrebe stejného ročníku, zrající při směsi operních árií.

Autoři:
  • Nejčtenější

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je unavený a ztratil chuť...

Zmijovka patří k českému řezníkovi. Dnes se polovina vyváží do Afriky

Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Je otázkou, kde se charakteristická...

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z...

Nejstarší hospody Česka přečkaly staletí a dodnes to v nich žije

Někde se z nich muselo utíkat před lapky tajnými chodbami, jinde štamgastům probourali průchod i hradbami. Nejstarší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

Premium

Ve škole byla terčem posměchu. Dnes džihádistka Kristýna nenávidí i matku

Plánuje zabíjet. Soudí ji jako uprchlou. Žena z Mělnicka měla problémy s rodiči i spolužáky. Pětadvacetiletá Kristýna...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

TEST: Vyplatí se benzin, hybrid, nebo diesel? Spočítali jsme to

Auto máte vybrané, co mu ale dát pod kapotu, aby vás provoz vyšel co nejlevněji – klasický benzin, úsporný diesel, nebo...

  • Další z rubriky

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z...

Premium

Kouzla v kuchyni. Pod pokličkou šéfkuchaře se skrývá všech pět chutí

Vaření z maximálně pěti surovin, spojení všech druhů chutí, neobvyklé kombinace inspirované pobytem v různých koutech...

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

Najdete na iDNES.cz