Pátek 1. července 2022, svátek má Jaroslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 1. července 2022 Jaroslava

Nechutná vám víno? Možná ho jen pijete ze špatné sklenice

  1:00
Pokud chcete pití vína proměnit v úžasný zážitek, musíte si ho umět vybrat, správně ho naservírovat i ochutnat. Pokud jste tedy třeba pod stromečkem objevili nějakou zajímavou lahev, přečtěte si doporučení od sommeliéra, jak si víno nejlépe vychutnat.

Sklenici držte vždy za stopku, upozorňuje sommeliér Jakub Král | foto: archiv firmy Lidl

Víno vybíráme většinou podle toho, co k němu budeme konzumovat. Bílé k rybám, červené k masu, těstovinám či plísňovým sýrům. Vína dnes mají často napsáno už na vinětě, k čemu přesně se hodí, takže tyto informace využijte jako další vodítko a podle toho také vybírejte. Zkoušejte, experimentujte.

Vína se také liší ročník od ročníku, i stejná odrůda ze stejné vinice je každý rok trochu jiná, záleží na srážkách a slunečním svitu. "Pro francouzské vinaře byl třeba dobrý ročník 2010. To jsou vína skutečně kvalitní a vhodná i k archivaci," dává do placu svůj tip přední český sommeliér Jakub Král, který se právě v roce 2010 stal sommeliérem roku a letos například hodnotil speciální nabídku francouzských vín pro síť Lidl. Pro moravská vína zase byly dobré ročníky 2011 a 2012. 

Víno je vybrané, teď ještě tu správnou teplotu a sklenici

Ať už si přinesete domů víno z vinotéky, nebo třeba ze supermarketu, rozhodně ho hned neotevírejte. "Po příchodu domů je víno takzvaně rozbité, je potřeba ho nechat minimálně hodinu stát v klidu," radí sommeliér.

Také je samozřejmě důležité láhev vína servírovat při správné teplotě, která také bývá uvedena na lahvi. U bílých vín to bývá zhruba 7 až 10 °C, u červených 10 až 17 °C. Obecně platí, čím těžší víno, tím vyšší teplota při servírování.   

Pokud opravdu chcete poznávat víno, není od věci dopřát si degustaci se zkušeným sommeliérem.

Kdo to s poznáváním a pitím vína myslí skutečně vážně, může zainvestovat do domácí vinotéky, na které bez problémů nastaví požadovanou teplotu. Pokud si jen občas koupíte lahev, vystačíte si s běžnou chladničkou.   

Zaměřte se i na výběr vhodné sklenice. "Bílá vína pijeme ze sklenic tulipánovitého tvaru, o objemu minimálně tři deci. Na červené víno vybíráme větší kalich o obsahu minimálně čtyři nebo pět deci. Lepší je sklenice bez lemu na skle, který nás při pití může rušit a víno si pak dostatečně nevychutnáme," radí Král.

A zásadně držte sklenici vždy za stopku, abyste víno neohřívali dlaní. Už tak se po nalití do sklenice ohřeje zhruba o dva stupně, s čímž se ovšem počítá. "Je jedno kolika prsty nebo jak přesně sklenici držíte, ale vždy za stopku," upozorňuje ještě sommeliér.  Zkuste to. Je to jen drobnost, ale když se to naučíte, poznáte rozdíl.

Konečně můžete víno ochutnat...

Nalijte si do sklenice asi deci vína. Prohlédněte si proti světlu barvu. Dále se sklenicí zakružte, víno ulpí na jejích stěnách a podle toho, jak stéká, se posuzuje jeho viskozita. Když stéká pomalu, mělo by jít o těžší víno s vyšším obsahem alkoholu, pokud na sklenici téměř neulpí, jedná se naopak o víno lehčí.

Poté si k vínu přičichněte a nakonec se trochu napijte. Doušek chvíli poválejte v ústech a teprve potom polkněte. Právě jste správně degustovali víno.

Při koupi a výběru vína tedy riskujte, experimentujte, zkoušejte, hledejte a najděte si to své. A nemyslete si, že dobré víno je pro vás příliš drahé nebo že pití vína je pro snoby. Cena totiž často o výsledném zážitku vypovídat nemusí.

Autoři:

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Známe letošního nejošklivějšího psa na světě. Je to Pan Smíšek

V soutěži o titul nejošklivějšího psa na světě si letos vítězství připsal olysalý nalezenec z Arizony, sedmnáctiletý...

Se zahradou ve svahu si poradili, pomohla žula a staré sloupy z chmelnic

Soutěž Nemít s budováním zahrady žádné zkušenosti a před sebou pozemek v prudším svahu, to je výzva. „Byla to naše první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přírodní zahrada, kde se příliš nebojuje se škůdci ani nezasahuje

Soutěž Život je změna, a pro zahradu to platí každičký den. A pokud ji budujete u chalupy na venkově, kde je na čem stavět, a...

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody. Vyberte si z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Užívají venkovské pohody na jižní Moravě a těší se na svůj první burčák

Soutěž „Už přes 6 let je zahrada u našeho domu v malé vesničce na prosluněné jižní Moravě naším malým soukromým rájem,“ píše...

Proč dřív lidé vypadali na fotce starší. Rychleji se stárnulo, nebo je to klam?

Premium Tak schválně, udělejte si čas a zalistujte rodinnými alby. Podívejte se na svoje rodiče, prarodiče, praprarodiče. A...

Rozvod, má prohra. Voříšek o synech, bohu Nedvědovi i bláznivé dietě

Premium Evropský titul, zlato se Spartou, reprezentační srazy v pověstném hotelu Praha i rady od idolu Pavla Nedvěda, ale taky...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

  • Další z rubriky

Šéf připravil se svým učitelem špízy s mandarinkou á la sedmdesátky

Minulost, to pro Zdeňka Pohlreicha zdaleka není jen vzpomínání na leckdy tristní natáčení Ano, šéfe! V posledním díle...

Slupky z okurek použijte na mravence, bramborové na chipsy, melounové naložte

Oloupat a hodit v lepším případě do kompostu. Ano, to je standard, ale jde to i jinak, lépe. To, co je pro většinu lidí...

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody. Vyberte si z...

Cukrařina není sprint, ale maraton, říká cukrář Josef Maršálek

Premium Čerstvý čtyřicátník Josef Maršálek se řadí k osobnostem, které se v zahraničí proslavily dříve než u nás. Ještě před...

SOUTĚŽ: Vyhrajte zásobu Nutrilonu 2 Profutura CESARBIOTIK™
SOUTĚŽ: Vyhrajte zásobu Nutrilonu 2 Profutura CESARBIOTIK™

Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte krabici plnou pokračovacího kojeneckého mléka Nutrilon 2 Profutura CESARBIOTIK™. Zbrusu nová receptura...

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Ani závěť už není zárukou hladkého dědictví. Nejvyšší soud změnil pravidla

Premium Nedávný rozsudek Nejvyššího soudu změnil zažitá pravidla prokazování platnosti závětí, které nejsou sepsány notářem....

Proč dřív lidé vypadali na fotce starší. Rychleji se stárnulo, nebo je to klam?

Premium Tak schválně, udělejte si čas a zalistujte rodinnými alby. Podívejte se na svoje rodiče, prarodiče, praprarodiče. A...

Herec a režisér Vojtěch Kotek se oženil. S partnerkou chodili více než rok

Herec Vojtěch Kotek (34) se ve čtvrtek oženil. Podle webu Expres.cz si vzal přítelkyni Radanu, se kterou chodí více než...

Herečka Eva Josefíková se o víkendu tajně vdala

Herečka Eva Josefíková (32) se na Instagramu pochlubila šťastnou novinkou. Během romantického obřadu řekla své ano...