Sobota 14. prosince 2019, svátek má Lýdie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 14. prosince 2019 Lýdie

Nechutná vám víno? Možná ho jen pijete ze špatné sklenice

  1:00aktualizováno  1:00
Pokud chcete pití vína proměnit v úžasný zážitek, musíte si ho umět vybrat, správně ho naservírovat i ochutnat. Pokud jste tedy třeba pod stromečkem objevili nějakou zajímavou lahev, přečtěte si doporučení od sommeliéra, jak si víno nejlépe vychutnat.

Sklenici držte vždy za stopku, upozorňuje sommeliér Jakub Král | foto: archiv firmy Lidl

Víno vybíráme většinou podle toho, co k němu budeme konzumovat. Bílé k rybám, červené k masu, těstovinám či plísňovým sýrům. Vína dnes mají často napsáno už na vinětě, k čemu přesně se hodí, takže tyto informace využijte jako další vodítko a podle toho také vybírejte. Zkoušejte, experimentujte.

Vína se také liší ročník od ročníku, i stejná odrůda ze stejné vinice je každý rok trochu jiná, záleží na srážkách a slunečním svitu. "Pro francouzské vinaře byl třeba dobrý ročník 2010. To jsou vína skutečně kvalitní a vhodná i k archivaci," dává do placu svůj tip přední český sommeliér Jakub Král, který se právě v roce 2010 stal sommeliérem roku a letos například hodnotil speciální nabídku francouzských vín pro síť Lidl. Pro moravská vína zase byly dobré ročníky 2011 a 2012. 

Víno je vybrané, teď ještě tu správnou teplotu a sklenici

Ať už si přinesete domů víno z vinotéky, nebo třeba ze supermarketu, rozhodně ho hned neotevírejte. "Po příchodu domů je víno takzvaně rozbité, je potřeba ho nechat minimálně hodinu stát v klidu," radí sommeliér.

Také je samozřejmě důležité láhev vína servírovat při správné teplotě, která také bývá uvedena na lahvi. U bílých vín to bývá zhruba 7 až 10 °C, u červených 10 až 17 °C. Obecně platí, čím těžší víno, tím vyšší teplota při servírování.   

Pokud opravdu chcete poznávat víno, není od věci dopřát si degustaci se...

Pokud opravdu chcete poznávat víno, není od věci dopřát si degustaci se zkušeným sommeliérem.

Kdo to s poznáváním a pitím vína myslí skutečně vážně, může zainvestovat do domácí vinotéky, na které bez problémů nastaví požadovanou teplotu. Pokud si jen občas koupíte lahev, vystačíte si s běžnou chladničkou.   

Zaměřte se i na výběr vhodné sklenice. "Bílá vína pijeme ze sklenic tulipánovitého tvaru, o objemu minimálně tři deci. Na červené víno vybíráme větší kalich o obsahu minimálně čtyři nebo pět deci. Lepší je sklenice bez lemu na skle, který nás při pití může rušit a víno si pak dostatečně nevychutnáme," radí Král.

A zásadně držte sklenici vždy za stopku, abyste víno neohřívali dlaní. Už tak se po nalití do sklenice ohřeje zhruba o dva stupně, s čímž se ovšem počítá. "Je jedno kolika prsty nebo jak přesně sklenici držíte, ale vždy za stopku," upozorňuje ještě sommeliér.  Zkuste to. Je to jen drobnost, ale když se to naučíte, poznáte rozdíl.

Konečně můžete víno ochutnat...

Nalijte si do sklenice asi deci vína. Prohlédněte si proti světlu barvu. Dále se sklenicí zakružte, víno ulpí na jejích stěnách a podle toho, jak stéká, se posuzuje jeho viskozita. Když stéká pomalu, mělo by jít o těžší víno s vyšším obsahem alkoholu, pokud na sklenici téměř neulpí, jedná se naopak o víno lehčí.

Poté si k vínu přičichněte a nakonec se trochu napijte. Doušek chvíli poválejte v ústech a teprve potom polkněte. Právě jste správně degustovali víno.

Při koupi a výběru vína tedy riskujte, experimentujte, zkoušejte, hledejte a najděte si to své. A nemyslete si, že dobré víno je pro vás příliš drahé nebo že pití vína je pro snoby. Cena totiž často o výsledném zážitku vypovídat nemusí.

Autoři:
  • Nejčtenější

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Zahrádkáři chtějí nový zákon. Je to paskvil, hřímá opozice

Zahrádkářský svaz už počtvrté za posledních dvacet bojuje za to, aby bylo jeho fungování uznáno za obecně prospěšnou...

Z předvánočního úklidu nešilte. Stačí pár minut a byt bude jako klícka

Většina lidí uklízení nemá ráda. Zvláště to, které se ve „spořádané domácnosti“ předpokládá před svátky. Přitom stačí...

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Premium

Zoufale jsme se snažili postřeleného muže zachránit, líčí lékař z Ostravy

Hrudní chirurg Marcel Mitták z Fakultní nemocnice Ostrava se snažil s týmem zdravotníků zachránit jednoho z těžce...

Premium

Na Gottově pohřbu jsem se bál, že spáchám atentát na Zemana, říká Strach

Každý se ho ptá na Anděla Páně 3. Jiří Strach ale trpělivě vysvětluje, že to nezáleží jen na něm. „Rozhodujeme o tom...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

  • Další z rubriky

Z předvánočního úklidu nešilte. Stačí pár minut a byt bude jako klícka

Většina lidí uklízení nemá ráda. Zvláště to, které se ve „spořádané domácnosti“ předpokládá před svátky. Přitom stačí...

Lexikon devatera koření, které by vám na Vánoce nemělo doma chybět

Špetka koření vyladí k dokonalosti každý pokrm. Právě v zimě, a to především v adventním čase o a Vánocích, by vám ve...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz