Sobota 9. prosince 2023, svátek má Vratislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 9. prosince 2023 Vratislav

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

  0:01
Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta před smrtí hladem? Než po nich sáhl člověk, prošly trávicím traktem živočichů. Prostě žádný přírodní odpad není bezcenný, pro někoho dalšího vždy představuje hotový poklad.
V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů. Pach čerstvé ambry odpovídá místu, v němž se zrodila. | foto: Profimedia.cz

„A ráno padala kolem tábora rosa. Když rosa přestala padat, hle, na povrchu pouště leželo po zemi cosi jemně šupinatého, jemného jako jíní.“ Tak popisuje Bible v knize Exodus manu, kterou spolu s křepelkami seslal Hospodin hladovějícím poutníkům.

Nevíme, co přesně se tehdy na Sinaji odehrálo a zda vůbec něco. Ale zatímco křepelky vzbuzují pramálo otazníků, o možném racionálně vysvětlitelném zdroji many se vědci různých oborů stále dohadují.

Jedním z nejpravděpodobnějších vysvětlení je míza tamaryšku prohnaná trávicím traktem červce, tedy hmyzu příbuzného mšicím. Červci napichují cévní svazky tamaryšku a sají z nich sladkou šťávu. Berou si z ní potřebné živiny a zbytek cukrů vylučují v podobě lepkavé šťávy, medovice. Ta po odpaření vody krystalizuje a vzhledem odpovídá biblickému popisu: „Dům izraelský pojmenoval ten pokrm mana. Byl jako koriandrové semeno, bílý a chutnal jako medový koláč.“ Tamaryšek je stejně jako příslušný druh červce na Sinaji hojný a medovice se v oblasti tradičně používá jako sladidlo.

Obdobný produkt jiných druhů hmyzu sbírají i australští Aboriginci. A na medovici zpracované včelami na tmavý med si pochutnáváme i my Evropané. Sotva koho trápí, že jde vlastně o upravené výkaly mšic.

Příliš mnoho cukrů

Sladká šťáva v cévních svazcích rostlin proudí pod značným tlakem, takže když do ní mšice, červec nebo příbuzný hmyz zanoří své bodavě sací ústní ústrojí, sotva stíhá polykat. Jako kdyby urazil hydrant.

Cukrů má nadbytek, potýká se spíš s nedostatkem aminokyselin. A tak svým tělem nechává šťávu proudit, filtruje z ní vhodné živiny a přebytečné cukry vypouští druhým koncem těla ven.

Tento odpadní produkt plný živin je atraktivní pro další strávníky. Jak vidno, někdy se mezi ně zařadí i člověk. Většinou si však poněkud netradičním sirupem osladí život nejrůznější druhy hmyzu, příležitostně ptáci.

Nejčastějšími konzumenty bývají mravenci, kteří medovici sbírají buď z listů a větviček, nebo přímo ze zadečků mšic. Mšicím to nijak nevadí, spíše naopak. Zatímco mravenci mají přístup ke koncentrovanému zdroji energie, mšice získávají ochranu před predátory, například slunéčky.

Chuť ukrytá v trusu

„Perfektně vyvážená, skoro až sametová, s jemnými podtóny sladkého karamelu, lískových oříšků a kakaa a s jemnou kyselinkou na samotném konci.“ Takovou charakteristikou láká zákazníky jeden z distributorů kopi luwak neboli cibetkové kávy. Jedinečnou vůni a chuť jí dodává cibetkovitá šelma ovíječ skvrnitý.

Cibetky vybírají a tráví kávová zrna, a vzniká tak jedna z nejkvalitnějších a nejdražších káv na světě, tzv. cibetková káva (luwak coffee).

Ovíječ se v Indonésii potlouká kolem kávových plantáží a jídelníček si zpestřuje zralými kávovými boby. Dužinu stráví a v jeho trusu pak lze nalézt obnažená kávová zrna. Působením střevních bakterií jsou mírně nakvašená a bílkoviny v nich obsažené jsou rozštípané na kratší fragmenty, které reagují s cukry za vzniku látek s výraznou vůní. Méně bílkovin zároveň znamená méně trpkosti.

Kopi luwak se zrodila nejspíš z šetrnosti. Pěstitelé kávy nechtěli v duchu hesla „ani zrno nazmar“ kávovými zrnky plýtvat, a tak je z trusu vybírali. Nejspíš doufali, že zákazník nic nepozná, a ani je nenapadlo, že by ovíječ mohl kvalitu zrn naopak zvýšit. Dnes cibetková káva patří k nejdražším na světě.

Trus, tentokrát kozí, hraje roli i při výrobě arganového oleje získávaného z plodů stromu argánie trnité. V Maroku je využíván v kuchyni a nachází uplatnění i v kosmetice. Nejprve je třeba zbavit jádra dužiny. Toho lze dosáhnout různými způsoby, ale tradiční metoda spočívá ve vyhánění koz do korun stromů. Kozy spásají plody a nestrávená jádra pak výrobci oleje vybírají z jejich bobků.

Z útrob mořských tvorů

Zatímco mšice, ovíječi nebo kozy ve svých střevech pouze upravují původně rostlinný materiál, vorvani další cennou látku ve své trávicí soustavě přímo vyrábějí. Ambra sehrála významnou roli v dějinách parfumářství. A přestože už bývá často nahrazována uměle, chemicky upraveným extraktem ze šalvěje muškátové, pravá ambra se využívá dodnes. Pomáhá stabilizovat další aromatické látky, takže parfém díky ní vydrží působit mnohem déle.

Ambra ze střev vorvaně vypadá jako páchnoucí kámen, přitom jde o vzácnost.

Její vznik tak voňavý není. Hlavní potravou vorvaně jsou hlavonožci a nestrávené rohovité zobáky krakatic a chobotnic by mu mohly nepříjemně dráždit, nebo dokonce poškodit žaludek a střeva. Vorvaň je proto obaluje ochranným sekretem. Traduje se, že vorvaň nevzhledný chrchel vyvrhne a tím se ho zbaví. Novější výzkumy ovšem ukazují, že ambra častěji opouští tělo řitním otvorem. Případně je tak velká, že se jí velryba nedokáže zbavit a do moře se celý útvar uvolní až po její smrti.

Čerstvá ambra příliš nepřipomíná hmotu tolik ceněnou výrobci parfémů. Její pach odpovídá místu, v němž se zrodila. Vznáší se v oceánu a měsíce či roky působení slané vody, vzduchu a bakterií ji promění k nepoznání. Změní barvu, konzistenci, a co je nejdůležitější, vůni.

Zásadní roli v dějinách lidstva sehrál trus mořských ptáků – guáno. Coby bohatý zdroj dusíku, fosforu a draslíku nachází využití jako hnojivo, byť dnes už spíš okrajově v oblastech výskytu a v ekologickém zemědělství.

V některých pobřežních oblastech dosahuje mocnosti desítek metrů a mezi roky 1840 a 1870 se z nalezišť v Peru vozilo do Evropy ve velkém. Později je nahradil chilský ledek z pouště Atacama a ještě později syntéza amoniaku ze vzdušného dusíku.

Guáno netopýrů, seškrabované ze stěn jeskyň, svého času sloužilo i jako surovina pro výrobu střelného prachu.

Páchnoucí ekosystém

Potrava, která prošla trávicím traktem, samozřejmě ztratila mnoho ze své vydatnosti, přesto je pro řadu organismů atraktivní. Některé dovedou využít látky původním jedlíkem nestrávené, například celulózu. Jiné se spokojí se zbytky a ocení jejich koncentraci na jednom místě.

Exkrementy navíc obsahují odumřelé buňky ze střevní výstelky a miliardy střevních bakterií. Zkrátka pochoutka. O energetické hodnotě trusu velkých býložravců ostatně svědčí i to, že vysušené exkrementy velbloudů a dobytka slouží v pouštních a polopouštních oblastech jako palivo.

Popelnice jednobuněčných

U jednobuněčných organismů nelze mluvit o exkrementech, protože kde chybí trávicí soustava, chybí i její produkty. Přesto vytvářejí odpadní látky nepřehlédnutelného významu.

Třeba kvasinky. Jejich nejznámější skupina zpracovává cukry způsobem, který jako nevyužitý odpad zanechává oxid uhličitý a alkohol. Bez oxidu uhličitého by nekynulo těsto, bez alkoholu by na světě leccos fungovalo jinak.

Odpadních produktů bakterií je mnoho, nejdramatičtější důsledky měl asi před třemi miliardami let zlepšovák jedné bakteriální linie, z níž se vyvinuly sinice a trik pak převzaly vyšší rostliny. Tyto bakterie objevily fotosyntézu, jejímž odpadem je molekulární kyslík. Do té doby byl kyslík na Zemi vázán ve sloučeninách. Je silně reaktivní a na tehdejší život působil jako prudký jed, jeho nárůst v atmosféře způsobil globální ekologickou katastrofu.

Většina forem života (tehdy ještě výlučně jednobuněčného) vyhynula, zbytek se před kyslíkem buď ukryl, nebo se v něm naučil žít a využívat ho.

Na trus se dá nahlížet jako na svébytný ekosystém, byť s krátkou životností. Kolonizují ho nejrůznější druhy organismů, mezi nimiž vznikají složité vztahy. Někteří se trusem přímo živí, za nimi přicházejí predátoři (například brouci drabčíci), případně parazité.

Motýli sají z exkrementů minerální látky, pro různé členovce představují zdroj vody, organické látky jsou atraktivní pro různé druhy much a brouků, jejichž larvám exkrement slouží jako inkubátor zajišťující stálou teplotu, vlhkost i přísun potravy.

Chuťové preference některých těchto organismů prozrazují už jejich jména. Trvalé bydliště v exkrementech má například houba hovník, vyvíjejí se v nich larvy mouchy výkalnice a kousky trusu si z nich odnáší brouk výkalník.

Evoluce se dokáže kreativně chopit všemožných příležitostí. Americký sýček králičí se například naučil sbírat savčí trus a aranžovat ho v blízkosti svého příbytku. Láká tím do své blízkosti brouky živící se trusem, kteří představují hlavní složku jeho potravy.

Jeden poddruh masožravé láčkovky Rafflesovy na Borneu zase není příliš úspěšný při chytání hmyzu, ale umí si poradit jinak. Listy se díky svému tvaru staly oblíbeným odpočívadlem drobných netopýrů, jejichž trus padá do láčky a rostlina z něj získává potřebný dusík.

„Je to neobvyklý příklad spolupráce mezi živočichem a rostlinou, kdy živiny poskytuje živočich rostlině, a ne naopak,“ komentují to němečtí autoři objevu v časopise Biology Letters.

Příroda je mistryně recyklace, trvalou udržitelnost svého hospodaření prokazuje už více než čtyři miliardy let. Žádný přírodní odpad není bezcenný, pro někoho dalšího vždy představuje hotový poklad.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Život máme ve svých rukou. Pro mě je sklenice vždy poloplná, říká Maršálek

5. prosince 2023

Josef Maršálek je mistrem svého řemesla a o svůj cukrářský um se podělil už v pěti knihách. Právě...

Mají vypnout a nespalovat energii. Místo hibernace končí zmatení třeba na wc

2. prosince 2023

Zima přišla nárazově, proto někteří netopýři hledají úkryt, kde se dá. Ať už to jsou vafky v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Peče celá země odstartuje v lednu opět s Maršálkem, známe 12 soutěžících

8. prosince 2023  8:12

Souboj o nejlepšího amatérského pekaře v Česku odstartuje jíž 6. ledna, kdy divákům České televize...

V Masterchefovi zbývá jen čtveřice, kluk z Ostravy vybojoval stáž Praze

6. prosince 2023  21:50

Finálová pětka vygenerovaná v předchozím kole se v další výzvě postavila do reálné profesionální...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Libický stavěl v tiny housu kuchyň podle vlastního návrhu. Návody čte napůl

6. prosince 2023

Pepa Libický opět trochu pokročil v budování svého pojízdného tiny housu v rámci pořadu Libovky na...

Vyhráli čtvrt miliardy ve sportce, roky se schovávají. Radost nikdy nepřišla, říkají

Premium Na těle má vytetovaných šest čísel. 3, 5, 7, 8, 25 a 29. Jsou to čísla, která jemu a jeho manželce přinesla 250 milionů...

Klobásy a temná ezoterika. Jak jsem si zajel s KSČM do Polska za nákupy

Premium Ještě že jsem dorazil s předstihem. Autobus z temného náměstí v Lysé nad Labem vyráží o dvě minuty dříve, než bylo...

Nová princezna. Herečka Sára Korbelová o vánoční pohádce i intimních scénách

Premium Je jí jednadvacet, ale už má za sebou slušnou řádku rolí. A zajímavých, od těhotné studentky po slečnu trpící úzkostmi....

Měly být zapomenuty. Vánoční keřkovské rohlíčky, to nejlepší na salát

9. prosince 2023

Keřkovské rohlíčky vyšlechtil již v roce 1940 náš zkušený a ve světě uznávaný šlechtitel jako...

Lidé chtěli mít kousek Svaté země doma

8. prosince 2023  8:15

Betlém v jakékoliv podobě nechybí v adventním a vánočním čase snad v žádné domácnosti. Základy této...

Peče celá země odstartuje v lednu opět s Maršálkem, známe 12 soutěžících

8. prosince 2023  8:12

Souboj o nejlepšího amatérského pekaře v Česku odstartuje jíž 6. ledna, kdy divákům České televize...

Pejsci, pozor, sýr. Fotografka povýšila psí portréty na atraktivní umění

8. prosince 2023

Fotografka Cat Race z britského Prestonu se našla ve fotografování psů. Právě nafotila sérii nových...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Zemřela slovenská zpěvačka Haščáková z pěveckého dua MC Erik & Barbara

Ve věku 43 let zemřela na Floridě slovenská zpěvačka Barbara Haščáková z pěveckého dua MC Erik & Barbara, které se v...

Vyhráli čtvrt miliardy ve sportce, roky se schovávají. Radost nikdy nepřišla, říkají

Premium Na těle má vytetovaných šest čísel. 3, 5, 7, 8, 25 a 29. Jsou to čísla, která jemu a jeho manželce přinesla 250 milionů...

České croblihy končí. Špatné rozhodnutí srazilo pekárně vaz

Pekárna Oh Deer Bakery, kterou v roce 2017 otevřel Lukáš Vašek, v polovině prosince zavírá své provozy v Praze. Důvodem...

Nádor ho připravil o část úst, teď Kvasnička míří do Událostí. Výzvu přijímám, říká

Moderátor Josef Kvasnička (51) v minulosti kvůli zhoubnému nádoru v čelisti přišel o čtvrtinu úst a zubů a musel se...

StarDance opustil cukrář Josef Maršálek. V děkovné řeči padla peprná slova

Osmé kolo StarDance bylo posledním pro cukráře Josefa Maršálka a Adrianu Maškovou. V rozstřelu byli s kajakářem...