iDNES.cz
☰
zpátky na článek
<
1
/
X
>
V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů. Pach čerstvé ambry odpovídá místu, v němž se zrodila.
Autor:
Profimedia.cz
Guáno. Výkaly mořských ptáků v 19. století zásadně pomohly evropskému zemědělství.
Autor:
Profimedia.cz
Mana. Starozákonní dobrota mohla být natrávená míza tamaryšku.
Autor:
Profimedia.cz
Argan. Kozy v Maroku spásají plody argánie a ze semen vybraných z bobků vzniká arganový olej.
Autor:
Profimedia.cz
Ambra vznikající ve střevech vorvaňů může vypadat jako páchnoucí kámen, na který narazíte na pláži.
Autor:
Reuters
Cibetky vybírají a tráví kávová zrna a vzniká tak jedna z nejkvalitnějších a nejdražších káv na světě, tzv. cibetková káva (luwak coffee).
Autor:
Lukáš Klíma
,
pro iDNES.cz
Související články
Z páchnoucího kamene na pláži se vyklubala ambra v milionové hodnotě
Sloni umějí natrávit kávová zrna. Jsou prý ještě lepší než od cibetek
Kamerunským zemědělcům gorily chutnají, vysvětlil Bobek jejich ochranu
Nejdražší káva světa se dělá ručně ze sloního trusu. Kilo za 50 tisíc