Většinu orchidejí stačí namáčet, rosit a hnojit. I ty maceškovité

Část 4/5

Musíte namáčet, rosit, ale nikdy nesmíte přemokřit

Při výběru orchideje respektujte nároky daného druhu na teplotu. Co je platné, že jste se zamilovali do člunatce (Cymbidium), když mu nemůžete poskytnout zimní zahradu nebo chladnou místnost? Do obytných prostor jsou vhodné teplomilné orchideje.

Péče o kytici

Jako řezané květiny mohou orchideje rodu Phalaenopsis vydržet až čtyři týdny, ovšem aby květy zůstaly dlouho svěží:

Jako řezané květiny mohou můrovce vydržet až čtyři týdny.
  • Použijte vlažnou vodu a přidejte do ní výživu pro řezané květiny.
  • Před umístěním do vázy stonky znovu seřízněte. 
  • Nestavte květy na slunce, do průvanu nebo přímo k topení.

Skoro všechny orchideje vyžadují světlé místo, nesnáší však přímé slunce, které je může spálit. V zimě rostliny nesmějí stát příliš blízko u okenní tabule, hrozí poškození chladem. I když venku mrzne až praští, nevětraný vytápěný vzduch není zdravý ani pro orchideje, ani pro jejich majitele. Čas od času proto pořádně vyvětrejte. Orchidej však nesmí stát ve studeném průvanu.

Základní péče: ponořit, porosit, pohnojit. Suchý vzduch vytápěných místností orchidejím vůbec nesvědčí. Rosit se však mají jen ráno, aby stihly přes den oschnout. Mimochodem, většina orchidejí uhyne kvůli nadbytku vody.

Abyste zjistili, jestli potřebují zalít, sáhněte si do květináče. Pokud je substrát v hloubce 2 až 3 cm ještě vlhký, se zaléváním počkejte. Nejjednodušší je ponořit květináč do vody, ale ne příliš hluboko, aby substrát nevyplaval. Než rostlinu vrátíte do obalového květináče, nechte přebytečnou vodu odtéct. Protože orchideje mají vzdušné kořeny, je pro ně přemokření zvlášť nebezpečné.

Substrát pro orchideje neobsahuje živiny, rostliny je třeba celoročně přihnojovat speciálním hnojivem pro orchideje. 

Autoři:

Nejčtenější

Ze zahrady v satelitu vytvořila architektka venkovní obývák s bazénem

Pohled z domu na bazén časem milosrdně zacloní vysoká tráva ozdobnice. ...

Zahrada u rodinného domu by podle zahradního architekta Ferdinanda Lefflera měla rodině jednoznačně sloužit v podstatě...

VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

Zlatavá velikonoční nádivka by měla být s chutí másla, uzeného masa a plná...

Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve velikonočních tradicích

Kraslice Jaroslavy Vaňousové z Chebu zdobené drátkováním

Velikonoční svátky výrazně provázejí tradice. Mnohé z nich se ale udržují pouze lokálně a některé zvyky dokonce už...

Medvědí česnek je zdrojem síly. Jen ho trhejte rozumně s citem pro přírodu

Košík s "úlovkem česnekových" bylinek: vlevo vpředu česnek podivný, za ním...

Medvědí česnek je zásobárnou látek, které naše tělo po zimě uvítá. V kuchyni se hodí do pomazánek i na výrobu domácího...

Liščata odložená na zastávce se zachránit nepodařilo, všechna uhynula

Zvířecí záchranář Karel Bobál se snaží vypiplat liščí mláďata.

Ani jedno z pěti liščat nalezených v papírové krabici na autobusové zastávce nedaleko Horšovského Týna na Domažlicku se...

Další z rubriky

České maso a mléko vyvážíme, zpracované je dovážíme zpátky

Proč vlastně musíme jíst zahraniční maso? Protože naše republika zkrátka není...

Polské hovězí, španělská zelenina, německé sýry a české drobky. Proč dovážíme potraviny? Jak si maso hlídá kvalitní...

Medvědí česnek je zdrojem síly. Jen ho trhejte rozumně s citem pro přírodu

Košík s "úlovkem česnekových" bylinek: vlevo vpředu česnek podivný, za ním...

Medvědí česnek je zásobárnou látek, které naše tělo po zimě uvítá. V kuchyni se hodí do pomazánek i na výrobu domácího...

Bezodpadová výzva vám v aplikaci každý den nachystá nový úkol

Trash Hero Praha je jednou z českých poboček světového hnutí.

Autorky blogu Czech Zero Waste připravily čtyřicetidenní výzvu, která si vytkla za cíl přimět uživatele přemýšlet nad...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz