Nůž ze dřeva je ostřejší než čepel z nerezové oceli a srovnatelně tvrdý. | foto: Bo Chen

Tvrdý jako kov. Vědci vyrobili dřevěný nůž třikrát ostřejší než ocelový

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Díky moderním technologiím lze ze dřeva vyrobit tak kvalitní nůž, že má čepel třiadvacetkrát tvrdší než původní materiál a třikrát ostřejší než standardní nože z nerezové oceli, tvrdí vědci, kteří na projektu spolupracovali. Steakem tento dřevěný nůž projede tak lehce, jako byste krájeli máslo.

K výrobě čepele použili experti ze strojírenského oddělení univerzity v americkém Marylandu nový proces tvrzení přírodních materiálů, díky kterému se dřevo zpevní natolik, že je 23× tvrdší než původně. Navíc je výroba těchto nožů šetrnější k životnímu prostředí, což je bonus.

Když vědci prozkoumali tvrzené dřevo pod mikroskopem, zjistili, že uvedený dvoufázový proces významně sníží či úplně eliminuje defekty jako dutiny, kanálky či dírky.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se