Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické rady se v rubrice „Vaříme podle Koko“ v magazínu Víkend podělila blogerka Veronika Kokešová.

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty | foto: Profimedia.cz

Houby byly vždy spojované s nadpřirozenem a vyobrazovány ve společnosti skřítků a lesních víl. S jejich účelovým pěstováním – což je případ žampionů – se sice spirit poněkud vytrácí, na druhou stranu u kupovaných pečárek si můžete být stoprocentně jisti, že jsou jedlé. V přírodě se vyskytují i v jedovatých podobách. (Přehled možných fatálních záměn v článku zde.)

Grilovaná portobella s gorgonzolou

Ingredience na 4 porce:

  • 4 středně velké žampiony portobello
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g gorgonzoly Cremoso
  • 8 lístků čerstvé bazalky
  • sůl a pepř

Očistěte a do kříže nařízněte kloboučky hub. Potřete je směsí oleje, citronové šťávy, prolisovaného česneku a soli a nechte půl hodiny odpočívat. Grilujte z každé strany 7 až 10 minut. Obraťte kloboučkem dolů, každý pokryjte nasekanými lístky bazalky a gorgonzolou. Nechte sýr roztát a ihned podávejte. Zacházejte opatrně se solí, gorgonzola je chuťově velmi výrazná.

Žampiony jsou zdaleka nejoblíbenější z pěstovaných druhů hub a v tuzemských obchodech je můžete koupit minimálně ve dvou podobách.

Nejobvyklejší bílé vybírejte bez tmavých skvrn na kloboučku, ideálně zdola ještě světlé nebo zavřené až k nožičce neboli třeni. Čím jsou méně ve formě, tím víc jejich lupeny tmavnou. V lednici je, stejně jako ostatní dnes zmíněné druhy hub, uchovávejte ideálně v papírových sáčcích, kde se nezapaří.

Osobně preferuji hnědé - jinak nazývané také krémové či pařížské - žampiony, jež se pyšní výrazně houbovitější chutí i vůní a masitější konzistencí. Ať už vyberete jakkoli, pravidla pro grilování jsou u bílých i hnědých pečárek stejná.

Houby nikdy nemyjte vodou, zůstaly by pak oslizlé, takže je jen otřete lehce navlhčeným ubrouskem, pokud je třeba je očistit od hlíny. Odkrojte koncovou zaschlou část nožičky.

Každou sobotu

Obálka magazínu Víkend

10 nápadů nadějných českých vynálezců, jimiž Češi dobývají svět.

Před grilováním připravte marinádu z oleje či rozehřátého másla, citronové šťávy, česneku a trochy soli, ve které by si měly odpočinout aspoň 15 minut před tepelnou úpravou.

Žampiony není třeba loupat. Aby teplo proniklo i do nejhouževnatější části, zkuste opatrně naříznout klobouk do kříže tak, aby se houba nerozpadla, takže zářez nesmí být příliš hluboký.

Žampiony grilujte z obou stran. Když jsou nožičkou nahoru, mají tendenci pouštět vodu, kterou obrácením jednoduše vylijete.

Na roštu je umístěte bez obav na to nejžhavější místo. Grilování trvá poměrně dlouho, podle velikosti a teploty asi 5 až 8 minut z každé strany.

Na gril je díky své velikosti ideální portobello

Už při nakupování myslete na to, že se houby zmenší na polovinu. Vybírejte proto vzrostlé, pevné a tvrdé kusy, které po smrsknutí nepropadnou mřížkou roštu. Tahle zrada nehrozí v případě prostorově výraznějšího žampionu portobello, jenž se díky své velikosti a masitosti na gril hodí úplně dokonale.

Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka. Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, připravuje pořady o vaření pro internetovou televizi Stream.cz a nyní má rubriku i v magazínu Víkend DNES.

Však se z něho připravují takzvané houbové steaky, které často míří i do vegetariánských burgerů místo masa.

Portobello přitom vyžaduje ještě delší tepelnou úpravu, aby se dokonale propekl. Počítejte s tím, že ogrilovaný bude velmi tmavý, zdola až černý a pouští i velmi tmavě hnědou šťávu.

Před servírováním každopádně nezapomeňte jakékoli žampiony ještě potřít rozehřátým máslem nebo marinádou a opepřit podle chuti.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...