České zákusky jsou velké, říká čokolatiér z Francie, který nadchl Pohlreicha

  • 173
Francouzský čokolatiér Christophe Domange se své umění učil nejen doma ve Francii, ale i v USA a ve Španělsku. Teď už dva roky jezdí školit cukráře do Česka. Zdeněk Pohlreich využil jeho poslední návštěvy Prahy a předtočil s ním vstup pro svůj pořad Česko vaří s Pohlreichem, který se bude vysílat v sobotu 7. prosince na Primě.

Co si francouzský čokolatiér myslí o českých cukrářích, které u nás školí v rámci worshopu věnovanému cukrářině a zdobení cukrovinek? "Jezdím k k vám dva roky a myslím, že se jejich úroveň znatelně zlepšuje. Učím je hlavně technologii a pokaždé je to lepší a lepší. Za pár let už vám určitě v restauraci či kavárně nabídnou cukrářské výrobky, které budou hodně dobré," věří cukrářský profesionál, který pracoval i pro restaurace ověnčené michelinskými hvězdami.

Christophe Domange v Praze

A v čem vidí největší rozdíl mezi českých a francouzským cukrářstvím? "Francouzská cukrařina je výrazně modernější: používáme méně cukru, tuku, dezerty jsou menší. V Čechách jsou zákusky velké a těžké na trávení. Ale to se určitě do budoucna změní," věří Domange v podobné směřování cukrařiny i u nás.

S čokoládou pracuje Francouz celý svůj profesní život, takže se nabízí otázka, jestli ji ještě vůbec má rád.

"Miluju čokoládu! Je spousta různých druhů, každá má jinou chuť. Nemám mezi nimi favorita, protože každá čokoláda je jiná. Experimentujeme s tím, jak míchat tmavou a světlou, jejich kombinací lze získat vynikající chuť. Novinkou je tzv. blond čokoláda, která je velmi jemná a má světlou krémovou barvu. To je vynikající volba," prozradil přece jen svůj tip francouzský čokolatiér, který spolupracuje s firmou Valrhona.

Těší se na sladké, které je neodmyslitelně spojené s Vánocemi. "Ve Francii si vymýšlíme recepty na vánoční dezerty, které chápeme jako taková malá vánoční blahopřání. Kdo by nemiloval vánoční sladkosti? Vánoce jsou speciální moment, ke kterému dobré jídlo i sladké neodmyslitelně patří, takže bychom si je měli užít," podotkl čokolatiér.