ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Benátští vinaři se bojí o prosecco, dělníci odcházejí a hroznů je málo

  • 15
Ikonické italské prosecco čelí nečekaným potížím. Proměnlivé počasí v kombinaci s nedostatkem pracovníků na italských vinicích vyvolávají obavy o nadcházející sklizeň. V Benátsku, které je centrem výroby tohoto šumivého vína, tak hrozí, že budou hrozny přezrálé a výsledný produkt méně kvalitní.

V posledních letech láme prosecco prodejní rekordy, stalo se lídrem mezi šumivými víny po celém světě. Italští vinaři ale varují, že je letos čeká mimořádně těžká sklizeň, v regionu Benátska, kde se výroba koncentruje, je zapotřebí tři až pěti tisíc sběračů hroznů, uvádí římský deník La Repubblica.

Jenže pracovníků je pomálu a letošní počasí také nehraje do karet. „Stále méně lidí chce pracovat na polích,“ lamentuje nad nedostatkem pracovní síly Innocente Nardi, majitel vinařství La Farra podle rakouského zpravodajského webu ORF.

Fyzicky náročná práce se spalujícím sluncem nad hlavou způsobuje odliv zaměstnanců do jiných sektorů jako je stavebnictví nebo doprava. „Nemůžu nikoho najít, lidi se zkušenostmi už vůbec ne,“ dodává italský vinař.

Zástupce odborů Giosue Mattei upozorňuje, že neatraktivní platové podmínky jsou druhým nejvýraznějším faktorem. „Průměrně si pracovník v zemědělství přijde na 6,5 až sedmi eur na hodinu. Mzda by se ale měla pohybovat kolem deseti až jedenácti eur.“

Stroje lidi nenahradí

Místní samosprávy, vinaři i odbory se společně snaží najít řešení. Někteří majitelé vinic zkouší zaměstnat penzisty, jiní se obracejí na agentury zprostředkovávající sezonní zaměstnance. Využít sklízecí stroje půjde jen částečně, na nerovném povrchu jsou stále třeba lidské ruce.

Sandro Bottega, šéf stejnojmenného vinařství si navíc posteskl, že kvalitu letošních hroznů ovlivnila nepříznivě letní horka a kroupy následně úrodu poškodily. Sklizených plodů tak bude méně.

Někde se sklizní začínají už teď, další mají ještě pár týdnů čas shánět zaměstnance. Správná vyzrálost bobulí je přitom jeden z nejpodstatnějších faktorů pro kvalitu výsledného vína.