Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Papričky jalapeños ztrácejí svou pálivost. Změny klimatu za to nemohou

  20:00
Jalapeños jsou již dlouhou dobu nejpopulárnějšími chilli papričkami na světě. V poslední době však přibývá stížností konzumentů nad poklesem jejich síly. „Některé jsou skutečně méně pálivé,“ zjistil americký novinář, který se rozhodl přijít věci na kloub. Na vině je totiž podle něj potravinářský průmysl, jehož standardizaci vyšli pěstitelé vstříc. Neznamená to však, že opravdu pálivou jalapeño už nelze sehnat.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Poprvé na problém mizející pálivosti papriček jalapeños upozornil časopis D Magazine, který vychází v Dallasu. Problematiku na jeho stránkách rozkryl food kritik Brian Reinhart, který vyšetřování započal ve vlastní kuchyni. Po měsících kupování jalapeños totiž zjistil, že i bez tepelné úpravy jsou papričky jako bez života. „Začal jsem psát šéfkuchařům v Dallasu, abych zjistil, zda mají stejnou zkušenost,“ vzpomíná.

Mnozí se na tom shodli. Někteří z kuchařů uvedli, že místo jalapeños dávají přednost spíše papričkám serranos. „Už nedokážu udělat salsu dostatečně pálivou,“ posteskl si například Luis Olvera, majitel tamější restaurace Trompo. „Co to má znamenat? Jalapeños už nejsou pálivé!“ lamentoval brzy poté i potravinářský institut.

Nejpálivější polévka v Praze. Proti ní jsou papričky jalapeňos „čajíček“

Food kritik Brian Reinhart se tak vydal po stopách příčiny současného stavu papriček a dobral se i výsledku. „Dlouhodobá ‚despicifikace‘ (spice – pálivý, pozn. ed.) zeleniny je záměrná volba pěstitelů, nikoliv výsledek špatného počasí nebo změn klimatu,“ napsal Reinhart. Stručně řečeno, většina jalapeños podle něj putuje do továren, kde se používá do průmyslově vyráběných potravin, jako jsou salsy, chipsy nebo klobásy. Společnosti vyrábějící tyto produkty chtějí mít kontrolu nad chutí svých výrobků a té lze snáze dosáhnout, když jsou jalapeños jemné.

Chuť a pálivost

„Chuť a pálivost jsou dvě různé věci,“ říká novinář José C. Marmolejo, který je mexickým zástupcem ve Světové alianci chilli. Pálivost pochází z látky známé jako kapsaicin, chuť je to, co by zůstalo, kdybychom ho z papriček odstranili.

Firmy mohou do svých receptů přidávat méně ostré papričky jalapeños pro lepší chuť, aniž by se musely obávat nežádoucí pálivosti. Tu pak mohou na požadovanou úroveň doladit přidáním extraktu zvaného oleoresin capsicum – látky, která je základem například pepřových sprejů.

OBRAZEM: Na pražském Výstavišti lidé soutěžili v pojídání chilli papriček

Podle Reinharta šli průmyslu naproti i sami šlechtitelé papriček jalapeños. „Řekli, podívejte se, máme tu papričky s nízkou pálivostí. A pak přišli s jalapeños s nízkou pálivostí, ale výraznou chutí,“ říká Reinhartův klíčový zdroj ve vyšetřování. To se zpracovatelům samozřejmě líbilo, sáhli po těch prvních a kvůli řízené pálivosti do nich začali přidávat oleoresin capsicum.

„Úpadek papriček jalapeños do všeobecné nevýraznosti začal před téměř čtyřmi desetiletími, kdy výrobci začali prodávat své zboží s označením ‚mírný‘, ‚střední‘ a ‚pálivý‘,“ řekla časopisu D Magazine Stephanie Walkerová, odbornice na zeleninu z New Mexico State University a expertka na chilli papričky. Sama je členkou poradního sboru Institutu chilli papriček při Univerzitě v Novém Mexiku. Americký stát by se totiž mohl nazývat státem chilli, protože v roce 2021 se zde vyprodukovalo více než 60 procent papriček spotřebovaných v USA.

Když paprička musí zůstat stejná

Klíčového viníka spiknutí za „despicifikaci“ papriček jalapeños je však třeba hledat ještě o dům dál. Jmenuje se Tam II a je to druh papričky vyvinutý na texaské univerzitě A&M. Stal se hitem asi před dvaceti lety. „Od té doby se jeho vyšlechtěné geny postupně dostaly do obecného fondu papriček jalapeños, ty se tak staly mírnějšími,“ říká Reinhart.

„Pro velké společnosti je dnes důležitá především standardizace,“ vysvětluje novinář Marmolejo, který tento fenomén přirovnává ke konceptu McDonald’s, kdy každý hamburger musí zůstat všude stejný. Jako bývalý výrobce salsy a dalších chilli produktů se s tímto problémem sám setkal. Mnozí k jeho řešení přistoupili jinak. Začali vyrábět své potraviny ve velkých dávkách. „Může se tak stát, že některé chilli je pálivé a jiné ne,“ říká.

Ale když se jich smíchá obrovské množství, chuť se vyrovná. „Jsem zastáncem přírodních procesů a chutí, a tak bych jednoduše nevěřil firmě, která do nich přidává aditiva, i kdyby to byl samotný kapsaicin,“ říká Marmolejo.

Chilli papričkou proti bolesti. Pomohou, kde léky nestačí, říká neurofyziolog

I když jalapeños slábnou, milovníci papriček by se o svou oblíbenou potravinu neměli obávat. Stále je před nimi spousta dalších možností. „Pokud chcete pálivé jalapeños, jsou všude k dostání,“ říká Marmolejo a vyzdvihuje papričky, které se pěstují v mexických státech Chihuahua nebo Veracruz. Zákazníci, kteří hledají ostřejší varianty papriček, by si ale podle jeho slov měli ověřit zdroj: „Papričky jalapeños pěstované v Mexiku mohou být ostřejší a obecně platí, že menší papričky jsou často pálivější,“ říká DeWitt.

A pokud hledáte velmi pálivé papričky, můžete si vybrat z mnoha dalších. „Například takzvané habaneros jsou ve Spojených státech posledních třicet let velmi populární,“ říká Marmolejo. „Jsou to asi moje nejoblíbenější čerstvé chilli papričky. Jejich aroma je nezaměnitelné a snad to tak i zůstane,“ uzavírá novinář podle The Guardianu.

Autor:
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Stát dá tři miliardy na větrné elektrárny. Ministerstvo vypsalo dotační výzvu

14. června 2024  13:46

Stát poskytne tři miliardy korun na výstavbu větrných elektráren. Ministerstvo průmyslu a obchodu...

Ministr Habeck jede do Číny žehlit cla na elektromobily. Němcům se nelíbí

14. června 2024  12:50

Německá vláda se v dalších dnech bude snažit zabránit tomu, aby nová cla Evropské unie vůči čínským...

Fanouškům Anglie a Srbska prodají jen „ředěné“ pivo. Šikana, zní z Ostrovů

14. června 2024  11:35

Nedělní utkání základní skupiny fotbalového Eura mezi Anglií a Srbskem je podle organizátorů vysoce...

Křetínský může koupit podíl v divizi ThyssenKrupp, povolil německý regulátor

14. června 2024  11:28

Německý antimonopolní úřad schválil plán investiční skupiny EP Corporate Group (EPCG) českého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...