Ohnivé tornádo se blíží ke kalifornskému městu Walker.

Ohnivé tornádo se blíží ke kalifornskému městu Walker. | foto: Profimedia.cz

Rekordní požáry a bouře. Pojistné ztráty z katastrof stouply o 40 procent

  • 0
Přírodní katastrofy způsobily během letošního roku pojistné ztráty 76 miliard USD (1,65 bilionu Kč). To je o 40 procent více než v roce předešlém. Mohly za to hlavně požáry, které zpustošily část USA, nebo rekordní počet hurikánů v Atlantiku. Vyplývá to z odhadu zajišťovny Swiss Re.

Přírodní katastrofy tak způsobily mnohem nákladnější ztráty než lidé. Škody způsobené člověkem stály jen sedm miliard amerických dolarů. Celkové ztráty pojišťoven tak letos činí 83 miliard dolarů, což dělá z letošního roku pátý nejnákladnější rok pro pojišťovny od roku 1970.

Tento odhad nezahrnuje nároky související s pandemií covid-19, jejichž posouzení a zhodnocení bude trvat podstatně déle, než je obvyklé, dodala Swiss Re.

„Ztráty způsobil rekordní počet prudkých konvektivních bouří - bouřek s tornádem, povodní a krupobitím - a požárů v USA,“ uvedla Swiss Re.

V Kalifornii, Oregonu a státě Washington více než 800 požárů spálilo téměř šest milionů akrů (2,4 hektaru) a zničilo tisíce staveb. V severním Atlantiku se v letošní hurikánové sezoně objevilo 30 pojmenovaných bouří, které způsobily pojistné události za 20 miliard dolarů.

Klimaplán EU naráží na neochotu firem. Opatření jsou jen naoko, říká studie

Swiss Re očekává, že změny klimatu počet podobných událostí dále zhorší, protože vlhký vzduch a rostoucí teploty vytvářejí extrémnější povětrnostní podmínky, napsala agentura Reuters.

Skutečná ekonomická škoda způsobená přírodními neštěstími byla ještě mnohem vyšší. Pojistitelé kryli pouze 45 procent z celkově způsobených škod. Tento podíl je však výrazně vysoký, v desetiletém průměru se tento údaj pohybuje kolem 37 procent, upozornila agentura DPA.

,