Příprava vakcíny Pfizer/BioNTech pro očkování

Příprava vakcíny Pfizer/BioNTech pro očkování | foto: Reuters

Akcie výrobců vakcín padají. Jsou až nepřiměřeně vysoké, míní analytik

  • 17
Akcie výrobců vakcín proti nemoci covid - 19 v posledních dnech prudce klesají. Od začátku týdne se akcie společností Moderna či BioNTech propadly o desítky procent a ztratily okolo 60 milionů tržní hodnoty. O něco méně výrazně se pak klesly i akcie firmy Pfizer.

Za snížení údajně může především znepokojení investorů, kteří začali spekulovat, zda akcie těchto společností nemají až příliš vysokou cenu.

Akcie Moderny se momentálně propady o skoro 16 % a jejich cena se snížila o 71,43 dolarů za jednotku na 385,33 dolarů. Podobně je na tom i BioNTech, jehož akcie se snížily o 13,76 % na 359,19 dolarů za jednotku. 

Méně pak poklesly akcie Pfizeru, které se s poklesem 3,96 procenta propadly na 46,31 dolarů za jednotku. Až do začátku tohoto týdne, kdy dosáhly svého maxima, přitom akcie těchto společností dohromady od ledna vzrostly o 360 %, informuje agentura Bloomberg.

Právě konkrétně Moderna, která zaznamenala ze všech společností největší propad, přitom ještě v úterý uzavřela na svém maximu, které přesahovalo 450 dolarů za jednotku.

V návaznosti na to však analytik Bank of America Geoff Meacham uvedl, že ocenění akcií této biotechnologické společnosti je směšné a to i proto, že nedává smysl, aby společnost fungující pouze dekádu přesáhla tržní hodnotu farmaceutických společností, které jsou staré u více než sto let.

„Ačkoliv očkování fandím a mám pozitivní názor na technologii mRNA, současné úrovně cen akcií výrobců vakcín považuji za naprosto neospravedlnitelné a bez jakéhokoliv logického základu,” uvedl Meacham s tím, že podle něj by se měla cílová částka, za kterou akcii Moderna prodávat na 115 dolarů.

Podle jiných analytiků z Wall Street však mohou být akcie Moderny dobrou investicí, ačkoliv velká část z nich momentálně doporučuje akcie spíše jen držet a neprodávat, ani nenakupovat je. I přes nedávné ztráty totiž cena akcií Moderny vzrostla za poslední měsíc o 65 % a přibližně o 450 % oproti minulému roku, informuje Forbes.

Společnost Moderna je jedním z hlavních dodavatelů vakcín ve Spojených státech, kde bylo podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí aplikováni už přes 140 milionů dávek této vakcíny. U vakcíny společností Pfizer a BioNTech pak bylo v USA doposud aplikováno téměř 198 milionů dávek.