Německý zmrzlinář nabízí zmrzlinu s příchutí cvrčků. Hmyz na ni i sype

  • 11
Německý zmrzlinář Thomas Micolino z města Rottenburg am Neckar nedaleko Stuttgartu rozšířil nabídku svých produktů o zmrzlinu s příchutí cvrčků. Navrch ji posype také tímto hnědým, sušeným hmyzem. V minulosti již nabízel zákazníkům zmrzlinu chutnající po jitrnici, gorgonzole nebo zmrzlinu se šupinkami zlata v ceně čtyř eur (93,7 koruny) za kopeček.

„Jsem zvídavý člověk a chci vyzkoušet všechno,“ říká o sobě Micolino. „Jedl jsem ledacos včetně hodně divných věcí a cvrčci byli něco, co jsem chtěl vyzkoušet i jako zmrzlinu,“ dodává.

Použití cvrčků v potravinářství povolují předpisy Evropské unie. Mohou být mražení, sušení nebo ve formě prášku. EU mezi jedlý hmyz řadí sarančata stěhovavá, larvy potemníka domácího, cvrčka domácího a potemníka stájového.

Micolino svůj nový druh zmrzliny vyrábí ze cvrčkové mouky, smetany, vanilkového extraktu a medu. Navrch se sypou celá sušená tělíčka cvrčků. Na instagramu napsal, že zmrzlina „má překvapivě vynikající chuť“.

„Jsem zvídavý člověk a chci vyzkoušet všechno,“ říká o sobě Micolino. „Jedl jsem ledacos včetně hodně divných věcí a cvrčci byli něco, co jsem chtěl vyzkoušet i jako zmrzlinu,“ dodává. (1. února 2023)

Lidí, kteří ho sledují, se ptá, zda jsou připraveni na jídlo budoucnosti. Hmyz je považován za výživný a bohatý na bílkoviny a je součástí běžné stravy v mnoha zemích. Může také přispět k udržitelné stravě, neboť ho lze chovat relativně úsporným způsobem. Může ale představovat riziko pro alergiky.

Kreativní zmrzlinář říká, že někteří lidé, kterým cvrčkovou zmrzlinu nabízí, jsou znechucení, nebo dokonce rozčilení. Ale ti, kteří ji ochutnají, jsou prý nadšení a stává se z ní pro ně každodenní pochoutka.

Ochutnali byste zmrzlinu vyrobenou ze hmyzu?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 10. března 2023. Anketa je uzavřena.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,