Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Schůzkami se světovými lídry miliardář Musk vyvolává kontroverze, napsala BBC

  16:17
Miliardář Elon Musk se v posledních týdnech setkal s několika významnými světovými lídry – například o francouzském prezidentovi Emmanuelu Macronovi řekl, že na něj velmi zapůsobil, indický premiér Naréndra Módí ho může počítat mezi své fanoušky, zatímco izraelský premiér Benjamin Netanjahu si cestou do Spojených států na Muska rovnou udělal čas. Tyto schůzky ale vyvolávají kontroverze, napsala stanice BBC.
Elon Musk a indický premiér Naréndra Módí (20. června 2023)

Elon Musk a indický premiér Naréndra Módí (20. června 2023) | foto: Indian Press Information Bureau / Handout / profimedia.czProfimedia.cz

Musk, který je aktuálně nejbohatším člověkem na světě, už se letos vedle Macrona, Módího a Netanjahua setkal také například s lídry Itálie, Jižní Koreje nebo Turecka. Ačkoliv zájem o Muska je mezi světovými politiky na vzestupu, s představiteli Tchaj-wanu či Ukrajiny jeho komunikace skřípe. Příčinou jsou citlivá geopolitická témata, ke kterým se vyjádřil.

Motivací některých zahraničních lídrů je přilákat do své země investice v podobě výstavby nového závodu na výrobu elektromobilů Tesla, případně peníze do infrastruktury v souvislosti s rozšířením komunikačních sítí. Musk je šéfem Tesly a kromě toho vede společnost SpaceX, pod kterou patří i satelitní internetové služby Starlink. Loni Musk rovněž koupil společnost Twitter, kterou přejmenoval na X a která provozuje globální sociální síť, kde se může vyjadřovat téměř každý.

Musk chce síť X zpoplatnit všem uživatelům. Jedině tak se zbavíme botů, řekl

Pokud jde o schůzku s Netanjahuem, ta se týkala i stížností, že na síti X narostl výskyt nenávistných příspěvků. Na to si stěžovala i židovská organizace Anti-Defamation League. Ta sídlí ve Spojených státech a zaměřuje se na ochranu občanských práv. Netanjahu, který dal už dříve vůči Muskovi najevo obdiv, k této problematice řekl, že je potřeba najít rovnováhu mezi ochranou svobody projevu a tresty za šíření nenávisti.

Když se Musk v červnu setkal s indickým premiérem Módím, bývalý šéf Twitteru Jack Dorsey předtím řekl, že indická vláda hrozila vypnutím Twitteru, pokud se tato síť nebude řídit místními nařízeními a nebude odstraňovat obsah v Indii považovaný za problematický. Než firmu koupil Musk, lidé v Twitteru se snažili proti takovým požadavkům bojovat, Musk ale říká, že on to dělat nemůže.

„Pokud nebudeme dodržovat zákony místních vlád, zavřou nás. To nejlepší, co tedy můžeme dělat, je přiblížit se zákonům dané země. Je ale nemožné, abychom dělali víc, jinak budeme zablokováni a naši lidé zadrženi,“ řekl Musk novinářům po schůzce s Módím.

Zatímco mnoho z těchto setkání se zdánlivě soustředilo na Muskovy obchodní zájmy, přicházejí v době, kdy má tento miliardář čím dál větší vliv na globální geopolitiku. Nedávná prohlášení tohoto amerického občana narozeného v Jihoafrické republice byla někdy interpretována jako urážka zájmů Spojených států i širšího globálního Západu, píše BBC. Minulý týden rozzuřil zástupce Tchaj-wanu, když mluvil o politice jedné Číny a naznačil, že Tchaj-wan je pro Čínu zhruba to, co Havaj pro Spojené státy. Řekl, že Tchaj-wan je něco jako „integrální součást Číny, která svévolně není součástí Číny“.

„Doufám, že Elon Musk může také požádat čínskou komunistickou stranu, aby svým lidem otevřela platformu X,“ reagoval tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu. „Možná si myslí, že zákazy jsou dobrá politika, jako když se vypne Starlink, aby se Ukrajincům zmařil protiúder na Rusko,“ dodal.

Tvrzení, že Musk „tajně řekl svým inženýrům, aby u Starlinku vypnuli pokrytí“ části ukrajinského území, aby Ukrajinci nemohli zaútočit na ruskou námořní flotilu na Krymu, zneklidnilo americké spojence. Tato informace se objevila v Muskově biografii od spisovatele Waltera Isaacsona, který ale později na síti X napsal, že Starlink nikdy neměl povolení zajistit pokrytí až po Krym. Podle BBC ale spisovatel tento postoj zaujal až po Muskově silném odporu. Musk ani Isaacson se k tomu na dotaz BBC nevyjádřili.

V biografické knize se ale na jiném místě uvádí, že než Musk učinil rozhodnutí, ruský velvyslanec v USA mu „jasně řekl, že ukrajinský útok na Krym povede k jaderné reakci“.

Starlink nad Krymem nikdy nefungoval, popírá Musk, že ho kvůli Ukrajině vypnul

Musk loni na Twitteru zveřejnil mírový návrh, který jednoho ukrajinského úředníka přivedl k otázce, zda Muskův účet „hackersky nenapadli Rusové“. Ve světle toho politolog Ian Bremmer pak na síti X napsal příspěvek, který byl pro mnohé velkým překvapením. „Elon Musk mi řekl, že mluvil s (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem a Kremlem přímo o Ukrajině. Řekl mi také, kde jsou pro Kreml červené linie,“ napsal Bremmer. Musk toto tvrzení popřel, což Bremmera vedlo k další reakci. „Muska jsem dlouho obdivoval jako jedinečného podnikatele, který mění svět, což jsem řekl i veřejně. On ale není odborník na geopolitiku,“ napsal.

Komplikované vztahy má ale Musk i jinde. Například Bílý dům, když veřejně komentuje odvětví elektromobilů, tak má tendenci vyhýbat se zmínce o Tesle. Místo toho mluví o automobilkách, kde existují odbory, zatímco Musk se pouští do on-line diskusí s předními zástupci americké Demokratické strany, jejímž členem je i prezident Joe Biden. Musk jim říká, že tuto stranu už nemůže podporovat a místo toho flirtuje s republikánskými prezidentskými vyzyvateli.

„Kdyby nekoupil Twitter, mluvili bychom teď o něm? klade si otázku Noam Cohen, který dříve přispíval do listu The New York Times, kde psal o technologiích. „Pokud by byl jen nějakou nadnárodní korporací, bylo by normální, že pokud chce továrny v Číně, sejde se se zástupci Číny,“ dodává. Musk podle něj upadl do mnoha stejných nástrah jako jeho kolegové ze Silicon Valley.

„V zásadě vidí svět stejným způsobem: jste sami za sebe, neexistuje žádná záchranná sociální síť, musíte tvrdě pracovat a ti nejlepší se dostanou až na vrchol,“ řekl Cohen. „Je to kombinace chamtivosti a základního myšlení, které považuje inteligenci za nejdůležitější faktor a podle kterého by ti nejchytřejší lidé měli řídit svět.“ Skutečnost, že Musk a další nevolení miliardáři mohou činit jednostranná rozhodnutí s významnými geopolitickými důsledky, je podle Cohena varováním ohledně koncentrace majetku a slábnoucí demokracie.

21. března 2021

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Vývoz českého nábytku klesá, na vině je Německo. Výrobci hledají nové trhy

27. dubna 2024

Export českého nábytku do zahraničí se v loni propadl. V porovnání s předchozím rokem se hodnota...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Draží se jedinečná sbírka mincí ze Skandinávie. Dědicové na ni čekali sto let

27. dubna 2024

Potomci dánského máslového magnáta čekali přesně sto let, než se mohli přihlásit o své dědictví v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...