Jiří Diviš u soudu ve švýcarské Bellinzoně

Jiří Diviš u soudu ve švýcarské Bellinzoně | foto: Kateřina Koubová, iDNES.cz

Podvody a praní špinavých peněz, slyšeli od soudu manažeři Mostecké uhelné

  • 8
Švýcarský federální soud v novém řízení o výši trestu uložil v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) třem českým podnikatelům vězení v délce od 36 do 46 měsíců. O ve čtvrtek zveřejněném rozsudku, proti němuž se lze odvolat, informoval na svém webu švýcarský list La Liberté.

Podle La Liberté odsouzený s nejvyšším trestem byl uznán vinným z podvodu a závažného praní špinavých peněz, za což mu soud uložil 46 měsíců odnětí svobody a pokutu 24 00 švýcarských franků (550 000 korun). Druhý odsouzený by za spolupachatelství v podvodu a praní špinavých peněz měl jít do vězení na 41 měsíců s pokutou 41 400 švýcarských franků.

Třetí souzený si vyslechl verdikt 36 měsíců odnětí svobody, přičemž jen 18 měsíců je nepodmíněný trest. Pokutu soud u tohoto muže stanovil ve výši 6300 švýcarských franků.

DeníkN napsal, že odsouzeným s nejvyšším trestem je Marek Čmejla, druhým odsouzeným je Jiří Diviš a třetím Oldřich Klimecký. Verdikt podle serveru snižuje Čmejlovi délku trestu vězení o dva měsíce a Divišovi o pět měsíců. 

Archivní video: Už ne Antonín, ale Antonio Koláček