Laboratorně vypěstované maso by se mohlo na trhu objevit již v roce 2020. Cena za jeden burger by se přitom mohla pohybovat okolo 50 dolarů. Na každoroční konferenci TED v kanadském Vancouveru to 15. dubna řekl Bruce Friedrech, výkonný ředitel Institutu dobrých potravin, který podporuje začínající výrobce umělého masa. Napsal o tom server Quartz.
Podle Freidricha bude maso pěstované z buněk k dispozici jen na omezeném počtu míst. Prodávat jej bude minimálně startup JUST ze Silicon Valley. Cena by se podle Friedricha měla pohybovat okolo 50 dolarů za burger.
„Vzhledem k tomu, že výrobní proces je pro všechny stejný, budu překvapen, pokud by se objevily v závislosti na druhu nějaké významné cenové rozdíly,“ prohlásil Friedrich.
Klesající cena přibližuje maso běžným spotřebitelům
Cena umělého masa pěstovaného z kmenových buněk závisí na schopnosti výrobce vyrobit ho ve velkém množství.
V raných fázích, kdy se proces prováděl v laboratořích a pod mikroskopy, byla výsledná cena masa mnohem vyšší. Nyní se však společnosti začínají přesouvat z laboratoří do výroby a používají více automatizovaných systémů, což celý proces výrazně zlevňuje.
Ochutnali jsme hamburger z umělého masa. Ani masožrout se neušklíbne |
V roce 2013 se Mark Post, nizozemský vědec a spoluzakladatel společnosti Mosa Meats, stal první osobou na světě, která vyrobila hovězí burger s umělým masem.
Postup, který použil, byl opravdu drahý, přičemž tři laboratorní technici měli pouhé tři měsíce na to, aby vychovali 20 tisíc vláken burgeru. Tehdy těchto 450 gramů hovězího masa z laboratoře vyšlo na 1,2 milionu dolarů.
V následujících letech cena prudce klesla. V březnu 2017 sdělila společnost Memphis Meats novinám Wall Street Journal, že se cena laboratorně vypěstovaného kuřecího masa dostala na 9 tisíc dolarů za 450 gramů. O rok později oznámil generální ředitel, že cena klesla pod 1000 dolarů.
Začátkem letošního roku oznámila izraelská společnost Aleph Farms, že dokáže vyrobit hovězí burger za 100 dolarů.