Obejít se bez polí i zvířat. Vědci řešili, jak v budoucnu uživit lidstvo

  19:43
Maso vypěstované v Petriho miskách, vertikální zemědělství nebo prasata chována v mrakodrapech. To jsou jen některé z trendů, které vědci prezentovali na Světovém potravinovém summitu v Mnichově. Otázkou letošního summitu bylo, jak v budoucnosti uživit rostoucí populaci našich velkoměst.
Švédské architektonické studio Plantagon navrhlo 60 metrů vysoký skleník...

Švédské architektonické studio Plantagon navrhlo 60 metrů vysoký skleník nazvaný World Food Building. Stát má už příští rok ve městě Linköping. | foto: Plantagon

Světový potravinový summit, který se letos uskutečnil mezi 20. a 21. březnem, si vytyčil náročný cíl - do roku 2050 chce zajistit jídlo pro 9 miliard lidí. Jak říká organizátor akce Stephan Becker-Sonnenschein, jeho konečným cílem je narušit konvenční zemědělství a zbavit ho závislosti na orné půdě a chovu zvířat. 

Jinými slovy, v budoucnosti nás čeká mléko bez krav, vaječný bílek bez slepic, maso bez skotu a zelenina bez orné půdy. Zemědělství budoucnosti se totiž nebude odehrávat ve stájích nebo na polích, ale v městských potravinářských laboratořích, přímo v srdci našich měst. 

Jak uvedl německý deník Deutsche Welle, jedním ze startupu, který se zúčastnil letošního summitu, byla i mnichovská společnost Agrilution.Ta, stejně jako její kolegové z oboru, pochopila, že pěstování zeleniny na balkoně patří do staré školy. 

Agrilution proto vyvinul speciální boxy s vestavěnou regulací teploty, vlhkosti a světla, ve kterých pěstuje saláty a bylinky.

„Plantcube dokáže simulovat podmínky na jaře během celého roku,“ říká produktový manažer společnosti Patrick Proppe, který uvedl, že rostliny z plantcube mohou být sklizeny za 7 až 32 dní. Saláty a bylinky v plantcube rostou na umělých živinách. Agrilution tvrdí, že neexistuje lepší způsob, jak dostat rostlinné potraviny blíže k zákazníkovi, než s jeho výrobkem.

„Země je plná divů, otázkou je, zda chceme využít vědu, kterou nabízí,“ říká Becker-Sonnenschein. Jedním z jeho cílů je podpořit lepší pochopení přírody, aby mohli vědci za umělých podmínek simulovat procesy, jako je třeba fotosyntéza.

Masový karbanátek pro městské masy

Výzkumná firma Mosa Meat holandského badatele Petera Verstrateho se zaměřuje na pěstování masa v Petriho miskách. V roce 2013 Verstrate překvapil veřejnost prvním burgerem na světě. Proteinový karbanátek, jak je produkt technicky nazýván, byl vypěstován z hovězích kmenových buněk v živném roztoku. O výrobek se zajímal dokonce i americký technický gigant Google.

Zakladatel společnosti Google Sergej Brin podpořil startup částkou 250 tisíc dolarů, jen aby viděl, že průlom v oblasti tech masa je stále ještě daleko. S tím souhlasí i Verstrate, který očekává, že burgery pěstované v laboratoři nebudou prodávány v supermarketu dříve než za pět let. Výzkumní pracovníci, jako je Verstrate, totiž zatím mají problém přidat tuky do svalové tkáně a zajistit správnou barvu a texturu umělého masného výrobku.

Laboratorní burger byl v Nizozemsku vyrobený bezbolestnou transplantací svalových buněk z živé krávy. Ty pak vědci krmili tak, aby se množily a vytvářely svalovou tkáň, která je hlavní složkou masa, které jíme.

Závod začal

V průmyslu se již o pěstování masa rozvinul velký zájem. Společnost Mosa Meat nedávno získala finanční prostředky na uvedení do provozu ve výši 7,5 milionů eur. Počítá přitom s německým farmaceutickým gigantem Merck a švýcarskou masovou společností Bell Food.

Vzhledem k tomu, že v současné době stojí jeden kus technologického masa až několik tisíc eur, cílem tohoto projektu ve střednědobém horizontu je snížit cenu na přibližně 9 euro (230 korun).

Výzkumní pracovníci po celém světě tak v současné době závodí o to, aby byli první, kdo bude produkovat maso z laboratoří ve velkém. Třicet nejslibnějších společností sídlí v USA, Izraeli a Asii. 

Změna ve stravovacích návycích pro rostoucí svět

S ohledem na rostoucí emise způsobující oteplování klimatu v důsledku konvenčního zemědělství Verstrate přiznává, že nejlepším řešením by samozřejmě bylo jíst méně masa. „Nečekám, že se to stane,“ říká Verstrate a ukazuje na výhody a špatnosti dnešní potravinové produkce.

Ačkoliv zemědělství stále živí svět, způsobuje mnoho problémů, od snižování biologické rozmanitosti a používání pesticidů, až po degradaci vodních zdrojů. 

Organizace spojených národů (OSN) zároveň vypočítala, že na naší planetě bude do roku 2050 žít 9 miliard lidí, z nichž většina bude v megaměstech. Obyvatelé megaměst spotřebují 80 procent celosvětové produkce potravin. Otázkou tedy je, zda budou rostoucí města zítřka chtít dovážet potraviny ze vzdáleného venkova.

Městské zemědělství

Vedoucí věděcká instituce v Německu, Institut Frauenhofer, nedávno zveřejnila studii. Ta ukazuje, že relativně malý prostor o rozměrech pouhých 3,6 metrů čtverečních může být dostatečný pro nakrmení člověka žijícího ve městě. K tomu by bylo zapotřebí metod, jako je akvaponie. Akvaponie je přírodní princip využívaný v integrovaných systémech kombinující chov ryb a pěstování rostlin. Rostliny by se v tomto případě pěstovaly vertikálně na fasádách budov.

Nannan Dong, profesor městského plánování na univerzitě v Tongji, říká, že městské zemědělství je v Číně již velkým tématem. „Chceme umožnit pěstování vlastního jídla nejen lidem ve vnitřním městě, ale také těm z rozlehlého předměstí. Již existuje několik soukromých společností, které se snaží rozvinout zemědělství v prázdných budovách,“ říká Dong.

Městští plánovači v Číně začleňují do svých návrhů nejen high-tech skleníky, ale i prostory pro chov prasat v mrakodrapech. „Nevyřešeným problémem zůstává recyklace živočišného hnoje. To je důvod, proč by chov zvířat mohl zůstat na venkově,“ dodává Dong. 

Summit v Mnichově byl věnován budoucím řešením, s cílem nakrmit rostoucí světovou populaci. Organizátor Becker-Sonnenschein ale přiznává, že řešení, která tato akce nabídla, mohou být ještě daleko. „Půdní plodiny, jako je pšenice, kukuřice, rýže a sója, zůstanou vždy v oblasti konvenčního zemědělství na venkově. Ale zemědělství založené na laboratořích má obrovský potenciál pro nové nápady, jak nakrmit naše města,“ uzavřel.

V Nizozemském Rotterdamu by se měla otevřít plovoucí farma, která městu pomůže se soběstačností (8/2018):

22. srpna 2018

Autor:
  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila sazbu

19. března 2024  6:37,  aktualizováno  8:10

Japonská centrální banka (BOJ) v úterý podle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...