Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Maďarsko vyhlásilo stav energetické nouze, některé suroviny nesmí ze země

Maďarsko vyhlásilo stav energetické nouze, jehož součástí je zákaz vývozu zdrojů energie. Zrušilo také mnoho let platný cenový strop u energií pro domácnosti s nadprůměrnou spotřebou a plánuje zvýšit domácí těžbu zemního plynu. Soubor opatření, která začnou platit od srpna, má zemi připravit na nadcházející zimu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je paradox, že Maďarsko v podstatě žádnou slevu na plyn nemá. Jen to tam dotovali z rozpočtu Maďaři, aby ceny pro spotřebitele byly nižší, což ve stejné podobě nepůjde donekonečna. Pravda je, že měl Putin údajně říct, že Maďarsko má plyn pětkrát levnější než zbytek EU, ale vedou se sporty o tom, jestli to skutečně Putin řekl. Důležitější je, že to nikdy nebyla pravda. Orbán Maďarům řekl, že všechny problémy zůstanou za hranicemi, protože on má tu schopnost to zařídit, ale byla to samozřejmě lež. Orientace na Kreml nakonec v dlouhodobější perspektivě Maďarsku ublíží. Ty smlouvy mají často rizika. Třeba nevýhodná půjčka od Ruska, která měla sloužit pro financování jaderného projektu Pakš II. Stavět měla ruská státní společnost, ale stavba nezačala podle plánu a čas běžel... pak přišla Ruska agrese a válka na Ukrajině, následně sankce na Rusko a teď se Maďarsko tváří, že projekt pojede v podstatě dál, přeci Orbán s Putinem zařídí, že Maďarsku bude dobře, i kdyby zbytek EU byl v troskách. Jenže spíše to vypadá, že zbytek EU se časem přizpůsobí a najde si jiné dodavatele, ale Maďarsko uvízne v ruské síti.

0 0
možnosti
MS

Tohle nás čeká za pár měsíců možná taky. Nebude plyn, občané dosud závislí na plynu dostanou maximálně přímotop na drahou elektriku, a soudný stát v tu chvíli omezí vývoz energie a paliv.

0 0
možnosti

No zakaz vyvoz palivoveho drivi mi pripada jako dobry napad, my meli drivi hafo a kde je ted?

2 0
možnosti
ZC

Daň pro firmy s vysokými zisky, ts ts.

0 0
možnosti
ZC

Daň pro formy s vysokými zisky, ts ts.

0 0
možnosti
PL

Nemcom prestal tiect plyn z Ruska, lebo Rusi robia udrzbu na Nord Stream 1. Teraz je zasadna otazka ci potom obnovia dodavky, alebo nie. Nemci zacali hovorit o solidarite a ze by zasobniky v Europe mohli byt spolocne. Nase aj vase zasoby by vysosli za par tyzdnov. Ti dementi aj elektrinu vyrabaju z plynu. Madari zakazali vyvoz surovin, aby nikoho nenapadlo na tomto bohatnut

3 0
možnosti

Putin určitě využije situace a plyn nepustí do EU v plánovaném termínu, ale osobně si myslím, že nakonec ho sem pošle ovšem bude nějakou dobu vydírat.

Solidarita je pěkný název, ale jde tam o to, aby se jednotlivé země nepřeplácely v nakupování plynu a nezvyšovaly tak dál jeho cenu (a hádám, že Němci mají víc peněz než my). Jinak česká republika má přímý vliv asi na čtvrtinu obsahu plynových zásob na našem území. Ty zásobníky často vlastní soukromé firmy (mnohé ze zahraničí). A ty je třeba pronajímají dalším firmám... Ale podobná situace je v celé řadě států EU naprosto obdobná. Kdyby se každý choval jako Orbán, tak třeba Němci by nás mohli odříznout od ruského plynu, který kupujeme přes ně a využít tito kapacitu pro sebe. Babiš neprodloužil smlouvu na norský plyn a jako první český premiér zvýšil naší závislost na ruském plynu. Zároveň za něj padl plán na stavbu plynovodu do Polska, nekoupil se podíl v žádném terminálu na LNG atd. Opět tady potřebujeme solidaritu my, protože my nemáme moře, abychom měli terminál na LNG. Současná vláda skrze ČEZ nakoupila podíl v nizozemském terminálu (údajně pokryje až třetinu spotřeby ČR) a možná časem koupíme i podíl v terminálu německém. Zkapalněný zemní plyn se někde musí koupit (nějaká možnosti jsou a budou vznikat další - možná to bude chtít rozvinout intenzivnější diplomatické vztahy se státy, které nás zatím tolik nezajímaly), pak ale jde i o to, že evropské státy zanedbaly infrastrukturu, aby si všichni mohli plyn od terminálů dopravit k nim. Na to se tuším u plynovodů dělají běžně aukce.

Německo omezuje výrobu elektřiny z plynu a opět začíná prosazovat uhlí (alespoň jako dočasné řešení), ale každý takový obrat je samozřejmě komplikovaný a nejde to snadno jako přepnutí knoflíku. A třeba jádro tam pořád blokují zelení. Jinak je tam velké téma šetření, řeší se to tam víc než u nás. A samozřejmě obnovitelné zdroje, které na plynu nejsou závislé (byť jsou závislé zase na něčem jiném - počasí).

1 0
možnosti
IB

I33v11i68c23a 93B37o25j96i35č

13. 7. 2022 23:42

Rusák niste rád pomůže, nestaral bych se, nechal bych je jejich osudu, když si zvolili toho hnusnýho vepře.

1 3
možnosti
VK

Prevence je nejlepší způsob jak předcházet škodám. Tak jsem to slyšel. Všichni to řeší jen naše 5kolka nic, tak snad to má pod kontrolou a ví více než ostatní.

1 4
možnosti
VV

Předpokládám, že Orban bude trvat na osazení nové elektrárny Ruskou technologií s Ruským palivem a pak bude kritizovat EU, že mu na to nedá dotace.

Orban by se měl už rozhodnout, udělat Huxit a přidat se k Rusku a začít útočit na Ukrajinu z druhé strany, aby se Putinovi zavděčil.

Ostuda.

8 13
možnosti

Kdyby se každý řídil vašimi radami, tak už není volná ani jedna jeskyně.

1 0
možnosti
OZ

To samý Maďarsko, který dezoláti vzývají, jak skvěle to tam pan Viktor vede a dávají nám ho za vzor? Ts ts ts, tomu se snad ani věřit nechce..

9 5
možnosti
  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Svět udivuje Minipicasso. Obrazy dvouletého génia se prodávají za tisíce

29. května 2024  12:05

Svět nejenom výtvarného umění vzal útokem dvouletý německý chlapec, který se proslavil svými...

Zájem o penzijní DIP je menší, než se čekalo. Mají jej jen desítky tisíc lidí

29. května 2024

O zajištění na důchod prostřednictvím investic se státní podporou Češi zatím velký zájem...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Minus 210 miliard za pět měsíců. Jen dvakrát Česko hospodařilo hůř

3. června 2024  14:01

Schodek státního rozpočtu za uplynulých pět měsíců letošního roku činí 210,4 miliardy, sdělil...

Akcie ropné firmy Saudi Aramco jdou na dračku. Lákadlem jsou dividendy

3. června 2024

Saúdská Arábie během neděle spustila sekundární nabídku akcií svého ropného giganta Saudi Aramco....

Cestovní kancelář FTI je v úpadku. Její zájezdy prodávala v Česku Invia

3. června 2024  16:30

Třetí největší cestovní společnost v Evropě FTI se dostala do finančních problémů a její mateřská...

Vědci vyvinuli novou čokoládu. Je zdravější, výživnější, ale také udržitelnější

3. června 2024

Na pulty obchodů by se dříve či později mohla dostat zdravější a udržitelnější čokoláda, zásluhu na...

Minus 210 miliard za pět měsíců. Jen dvakrát Česko hospodařilo hůř

3. června 2024  14:01

Schodek státního rozpočtu za uplynulých pět měsíců letošního roku činí 210,4 miliardy, sdělil...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!