Směnárna v Becherplatzu je jednou ze dvou karlovarských směnáren, které obchodují ukrajinskou hřivnu. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Bankrotu Ukrajiny se nebojím, u věřitelů si vylepšila pověst, říká ekonomka

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Ukrajina je hluboce zadlužená země, navíc ve válečném stavu. Jak vypadá ekonomická situace v zemi teď a jaké výzvy ji čekají na konci války? Podle ekonomky a bývalé zástupkyně ČR při Světové bance Jany Matesové se nemusí bát poválečného bankrotu, naopak mohou vzít Ukrajinci masivní obnovu jako příležitost k modernizaci země.

Ukrajina přešla na válečné hospodářství a neprodukuje prakticky nic, co by podpořilo hospodářství. Jak dlouho může v takovém modu ukrajinské hospodářství fungovat, aniž by tvořila hodnotu a vydělávala?
To není docela pravda, protože některé části jsou zatím málo zasažené a fungují v nich služby, zásobování i výroba potravin a významná část služeb jako doprava a telekomunikace.

Daří se tedy udržovat služby státu? Vyplácí se důchody a jiná garantovaná podpora?
Podle nedávné zprávy Mezinárodního měnového fondu (MMF) v naprosté většině země ano. Pravděpodobně ne v Mariupolu a těch zcela vybombardovaných částech. Ukrajina v prvních dnech války požádala MMF o pomoc s řízením klíčových systémů ve válečné krizi. To znamená finanční a platební systémy, sociální zajištění pro nejohroženější, zásobování elektřinou, vodou, základními potravinami. To zatím funguje. Pomoc v těchto oblastech je zároveň součástí podmínek pro záchranný úvěr.

Ukrajina bude nucena do úplné obnovy a bude mít šanci vybudovat skutečná „chytrá města” odpovídající současným potřebám.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se