Nábytkářský řetězec Ikea se pokouší snížit objem odpadu v kuchyních svých britských restaurací inteligentním košem. Ten rozpozná a zaznamená, co se do něj vyhazuje. „Jde o první technologii umístěnou v kuchyni, která identifikuje potravinový odpad,“ říká Mark Zornes, šéf start-upu Winnow Vision, který koš vyrábí.
Třetina všeho jídla na světě se nikdy nesní. Jen ve Velké Británii hotely, restaurace a další podniky každý rok zbytečně vyhodí více než milion tun jídla, poznamenává BBC.
Technologie mají ve snižování plýtvání jídlem svou roli. „Když vidíte, odkud odpad pochází, jak vypadá a jak to můžete změnit, je to velmi důležité,“ míní Eleanor Morrisová z neziskové organizace WRAP.
Konkrétně tento koš by měl kuchařům pomoci lépe plánovat a omezit tak plýtvání. „Pomáháme jim šetřit náklady na jídlo o 2 až 8 procent,“ tvrdí Zornes.
Zatím bylo instalováno 75 těchto košů, z toho 23 v restauracích Ikea. „První rok jsme snížili potravinový odpad o 32 procent. Díky tomu klesá i naše uhlíková stopa. A samozřejmě šetříme náklady na výrobu jídla,“ konstatovala Hege Saebjornsenová ze společnosti Ikea.
Letos Winnow plánuje osadit svými výrobky další stovky míst. Firma odhaduje, že díky nim se dosud podařilo ušetřit jídlo za téměř 30 milionů dolarů (688 milionů korun) a 39 tisíc tun oxidu uhličitého, píše Independent.