Když se bývalý profesionální sportovec Tyler Lorenzen poprvé pokoušel prodávat proteinový prášek z hrachu, vysloužil si udivené pohledy. Do roku 2011 hrál americký fotbal za New Orleans Saints a o výživě i hrachovém proteinu toho věděl dost. Problém ale byl o výhodách této bílkoviny pocházející ze zelených kuliček přesvědčit i ostatní.
„Co to je, protein z hrášku? Ani jsem nevěděl, že v hrachu nějaký protein je,“ slýchával od zákazníků, kterým se v roce 2013 pokoušel nabídnout novinku, kterou firma jeho rodiny právě vyvinula.
Nemaso, nemléko, nevejce. Zájem o rostlinné alternativy potravin roste |
Firma Puris z Minneapolis v americkém státě Minnesota musela bojovat také s předsudky a vzpomínkami, které měli lidé na hrášek ze svého dětství. Moc jich na něj jako na chutný pokrm nevzpomínalo.
Načasování se ale nakonec ukázalo jako dobré. Lidé dbající na své zdraví se začínali poohlížet po alternativě k mléčným a sójovým výrobkům. Za několik let přišel boom – hrachový protein je dnes obsažen ve všemožných druzích jídla od bezmasých burgerů po nemléčné sýry. Dokonce se vyrábí i „hráškové“ mléko, popisuje BBC.
Útok na sójový monopol
Hlavním zdrojem rostlinných proteinů byly po desetiletí sójové boby. Na přelomu tisíciletí ale začaly ztrácet na oblibě. Někteří lidé jsou na sóju alergičtí, jiní prostě hledají změnu. Dalším konzumentům, zvláště v Evropě, začal vadit fakt, že sójová bílkovina často pochází z geneticky modifikované úrody. Naproti tomu k získání hrachového proteinu z rostliny není žádné chemie třeba. Stal se tak atraktivní alternativou dlouho vzývané sóji.
Hrách mají rádi i zemědělci. Kromě toho, že pole je pěkné na pohled, rostlina dokáže, stejně jako jiné luštěniny, transformovat dusík ze vzduchu a přivést ho do půdy, kterou tak zúrodní. Navíc je pěstování této plodiny ekonomicky celkem zajímavé. Měrný výnos sice není takový jako u pšenice, hrách ale například nepotřebuje tolik hnojiva.
Henk Hoogenkamp, který potravinářským firmám radí s technologií výroby hrachového proteinu, čeká, že se produkce příští rok oproti letošku o třetinu navýší. Vyrobit by se tak mělo 340 až 350 tun hrachového proteinu.
Aby firmy stačily uspokojit poptávku, musejí rapidně otevírat nové výrobní prostory. Výše jmenovaná společnost Puris například dostala od amerického potravinářského gigantu Cargill investici ve výši 75 milionů dolarů. Díky tomu může produkci hrachového proteinu zdvojnásobit.
Hrachová bílkovina se nejdřív používala ve formě prášku v nápojích. V posledních letech se ale dostává do víc a víc produktů. Firmy vyrábějící náhražky masa a mléčných výrobků, ho chtějí přidávat do svého „masa“, jogurtů, sýru i „mléka“.
TEST DNES: Proteinové tyčinky jsou rychlý a drahý zdroj bílkovin, jídlo nenahradí |
Nejznámějším výrobcem „masných“ výrobků z rostlinných bílkovin je firma Beyond Meat. Ta letos vstoupila na burzu a trh jí ocenil na 1,5 miliardy dolarů.
Podle Hoogenkampa vzestup obliby rostlinných bílkovin tradiční výrobce zaskočil. „Ještě před třemi lety se producentům rostlinných proteinů vysmívali. Už ale ne,“ míní poradce. „Vliv generace mileniálů nabírá na síle a jejich chutě se dramaticky mění. Nahrazují maso rostlinami,“ dodal.
Ekologické skupiny výrobu rostlinných proteinů podporují a doufají, že pomůže snížit spotřebu masa. „Přední světoví vědci už nějakou dobu říkají, že abychom zabránili klimatické katastrofě, musíme také svou konzumaci masa snížit o více než polovinu,“ konstatuje Richard George z organizace Greenpeace.
„Hrachový protein je nepochybně jednou z mnoha cest. Změnit jídelní návyky nebude snadné, ale čím víc na výběr máme, tím větší je naše šance uspět,“ doplnil.