Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

TEST DNES: Proteinové tyčinky jsou rychlý a drahý zdroj bílkovin, jídlo nenahradí

  5:00
Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou. Dvanáct z nich jsme otestovali.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Od běžných müsli tyčinek je na první pohled odlišují jen dvě věci: výrazné nápisy Protein či High Protein na obalu a pak hlavně cena, která je až o polovinu vyšší. Lidé je přesto kupují jako diví. Někteří doufají, že jim po nich narostou svaly, jiní jimi nahrazují hlavní jídlo, a další si dokonce myslí, že budou mlsat a zároveň hubnout.

Pro podrobné výsledky testu 12 tyčinek klikněte zde

Tyčinky s vyšším obsahem proteinů – výrobci zásadně používají tento mezinárodně srozumitelný název pro bílkoviny – jsou hit hlavně mezi mladšími a aktivnějšími lidmi. Výrobci si tak dovolí i lehké výstřednosti: jedna z tyčinek například nabízí bílkovinu ve formě rozemletých cvrčků či konopné mouky.

Nás hlavně zajímalo, kolik (a jakých) bílkovin proteinové tyčinky skutečně obsahují. Koupili jsme dvanáct vzorků a společně s iniciativou Vím, co jím a piju je podrobili analýze výživových hodnot a složení.

První zjištění: Mezi proteinovými tyčinkami jsou velké rozdíly. A to jak v ceně, tak v obsahu bílkovin. Obecně lze ovšem říct, že proteinů je v nich skutečně o dost víc než v běžných müsli tyčinkách.

Zatímco běžné tyčinky ořechové, ovocné nebo müsli, které jsme testovali v srpnu, mají kolem čtyř gramů bílkovin, proteinové tyčinky obsahují v průměru 13 gramů bílkovin v jedné porci. A zaplatíte za ně minimálně o 50 procent víc.

Je to málo, nebo hodně?

Jaký obsah bílkovin by měla mít optimálně tyčinka?

„Pokud by měla sloužit jako svačinka, měla by obsahovat minimálně 10 gramů bílkovin v jedné porci, což odpovídá třeba velké sklenici mléka nebo zakysaného mléčného nápoje,“ říká odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá.

Bílkoviny. Co bychom o nich měli vědět

Bílkoviny plní v těle mnoho funkcí: zasytí, starají se o regeneraci a růst svalů a podporují imunitní systém.

  • Skládají se z aminokyselin, z nichž některé jsou pro člověka esenciální, to znamená, že si je organismus neumí vytvořit sám a musíme je přijímat v potravě.
  • Plnohodnotné bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny v potřebném množství a poměru. Zdrojem jsou potraviny živočišného původu – vejce, maso, mléko. Nevýhodou je, že obsahují i cholesterol a převahu nasycených mastných kyselin.
  • Neplnohodnotné bílkoviny obsahují jen některé aminokyseliny. Jsou to všechno bílkoviny rostlinné a některé živočišné (z kůží, šlach...).
  • Optimální je proto bílkovinné zdroje kombinovat – přibližně polovina příjmu by měla pocházet z bílkovin živočišného původu (maso, vejce, ryby, mléčné výrobky a sýry) a polovina z rostlinných zdrojů (luštěniny, obiloviny, ořechy).
  • Hlavně mezi sportovci je velký zájem o BCAA (branched–chain amino acid), obsahující tzv. větvené aminokyseliny (valin, leucin a izoleucin), jež urychlují regeneraci svalů.
  • Bílkoviny by měly představovat 10 až 15 % z celkového příjmu energie. Pro představu, pro ženu vážící 65 kg s energetickým příjmem 8 400 kJ tomu odpovídá 49 až 74 g bílkovin.
  • Nízký příjem bílkovin je spojen s únavou, otoky, poruchami imunity a neschopností snížit hmotnost. Dlouhodobý příjem vyššího množství vede k přílišné zátěži ledvin a může souviset i se zvýšeným rizikem nádorových onemocnění.

„Pokud ji budu brát jako prostředek k doplnění bílkovin, třeba po obědě chudém na bílkoviny, abych neměla později vlčí hlad a nepřejedla se dalším jídlem, sáhla bych po tyčince, která bude mít už 15 až 25 gramů.“

A tolik měly z dvanácti testovaných vzorků jen tři – dm Sportness Eiweiss 50 %, Sens a Tekmar. Zato tři vzorky – Mixitka, Corny a Nutrend – nesplnily ani minimální desetigramovou hranici.

Obsah bílkovin jsme nechali prověřit v laboratoři. U dvou třetin vzorků byl zjištěný obsah nižší, než kolik deklaroval výrobce ve výživových tabulkách. Za klamání zákazníků to však považovat nelze, a to ani u vzorků, kde byl rozdíl 14-16procentní. Evropské předpisy totiž připouštějí až 20procentní odchylku.

Živočišné jsou kvalitnější

Podstatné není pouze množství bílkovin, ale i jejich kvalita, existuje totiž mnoho zdrojů bílkovin a všechny nejsou stejně hodnotné a stejně stravitelné. Ideální je, když se výrobce nespokojí jen s rostlinnými proteiny, které mají nižší výživovou hodnotu, ale kombinuje je i s živočišnými.

Některé tyčinky jsou vyrobeny pouze z přírodních surovin, většinou jsou však „namíchány“ z práškových směsí – sójových izolátů, syrovátkových koncentrátů, hydrolyzátů kolagenu, nebo jak už bylo řečeno, mouky z cvrčka domácího.

Aby vůbec chutnaly, musí pak být doplněny cukrem, aromaty a dochucovadly.

V polovině vzorků jsme našli ve složení přidané tuky z tropických palem (palmový, palmojádrový, kokosový, bambucký), které přinášejí větší množství nasycených mastných kyselin. Tyčinka Guareta má ve složení dokonce palmový tuk částečně ztužený, který může obsahovat škodlivé transmastné kyseliny, jež nepříznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi.

„Jejich zdravotní efekt je hodnocen jako ještě nepříznivější, než je tomu u tuků s převahou nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu krevních tuků a přispívají ke vzniku nemocí srdce a cév, pokud jsou přijímány v nadbytku,“ vysvětluje lékařka Karolína Hlavatá.

Bílkoviny v potravinách

Otázka je, zda je nutné, abychom přijímali více bílkovin, než získáme z běžné stravy. „Nic by se nemělo přehánět. Základem jídelníčku by vždy měla být pestrá strava. Žádný prášek z posilovny ji nemůže nahradit,“ říká výživová odbornice Hlavatá. „Pravda je, že někteří lidé mají ve své stravě málo bílkovin a proteinové tyčinky jsou rychlým a jednoduchým způsobem, jak pomoci zajistit potřebný denní příjem.“

Pečlivě vybírejte

Zvýšený příjem bílkovin potřebují sportovci, senioři a lidé, kteří chtějí zhubnout. I ti by však měli mezi tyčinkami pečlivě vybírat. Těžko pomůže k redukci kil tyčinka Nutrend Excelent, která má na prvním místě ve složení glukózo-fruktózový sirup a obsahuje dvakrát více sacharidů než bílkovin.

Kdo chce úspěšně shazovat kila, měl by v každém z denních jídel přijmout potravinu bohatou na bílkoviny. Ty mají totiž v porovnání s tuky a sacharidy největší „sytivost“, to znamená, že k zahnání hladu a dosažení pocitu nasycení stačí menší množství než třeba v případě sacharidové potraviny.

Pro podrobné výsledky testu 12 tyčinek klikněte zde

„Také výrazně ovlivňují energetický výdej spojený s příjmem a zpracováním potravy. Jednoduše řečeno, po pokrmu bohatém na bílkoviny se víc „zapotíme“, a vydáme tak více energie než například po dortu, byť celkový energetický příjem obou pokrmů je srovnatelný,“ vysvětluje Karolína Hlavatá.

Z toho plyne hlavní výhoda proteinových tyčinek. Díky tomu, že obsahují více bílkovin, „nerozházejí“ vám hladinu krevního cukru a pocit hladu nenastoupí tak rychle jako po běžných sladkých tyčinkách.

Rada na závěr: „Pokud se nechcete vůbec zabývat nutričními hodnotami tyčinek, pamatujte si, že je pořád lepší si koupit jakoukoliv proteinovou tyčinku než tyčinky typu Mars či Snickers,“ dodává Karolína Hlavatá.

Prémiové testy

Zařizujete si domácnost, nakupujete sportovní výbavu, chystáte se na dovolenou? S výběrem toho nejlepšího zboží či služeb na míru pomohou nezávislé spotřebitelské testy. Exkluzivně na iDNES Premium.

Test loveckých salámů nepotěšil: Hodně tuku a soli, ale občas i kousky kostí

ilustrační snímek

Nemá smysl si nalhávat, že je lovecký salám bůhvíjak přínosný pro náš jídelníček. Není. Ani...

Test kysaného zelí: Stojí pakatel, ale funguje lépe než drahé vitaminy

ilustrační snímek

Výborně chutná a ještě umí udělat tuze dobře našemu organismu. Také proto je kysané zelí základem...

Test nealko vína: Chybí mu energie a chová se jinak. Jako vykastrovaný kocour

ilustrační snímek

Nealko víno není vynález posledních let. Za vínem alkoholickým má ale zpoždění, v porovnání s ním...

Test lyžařských středisek. I česká centra umějí být komfortní. A drahá

Zimní lyžařská sezona na Klínovci začala. V provozu je modrá sjezdovka Dámská v...

Suze a Paul jsou novináři, kteří ve svých reportážích učí čtenáře obdivovat přepych. Když v jedné...

Test dětských autosedaček: velmi bezpečný model vyřadil jed na moly v potahu

Test dětských autosedaček

Spolehlivá autosedačka nemusí být jen pohodlná, ergonomická a obstát při nárazových zkouškách....

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Německý Thyssenkrupp prodá pětinu ocelárny Křetínského investiční skupině

26. dubna 2024  9:57,  aktualizováno  10:57

Německá společnost Thyssenkrupp prodá 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční...

Kvůli fotce na střechu. Japonci staví bariéru, aby turisté nemohli fotit Fudži

26. dubna 2024  10:45

Japonské úřady znepokojené davy nevychovaných zahraničních turistů rozhodly, že nainstalují na...

Kdo hledá práci, má to těžší než dřív. Na jedno místo se hlásí stále víc lidí

26. dubna 2024

Premium Ještě docela nedávno si uchazeči o práci napříč obory mohli vybírat a náboráři se o ně skoro prali....

Jižní Korea sází hlavně na jádro, nic jiného jí nezbývá

26. dubna 2024

Seriál Energetický sektor Jižní Koreje zůstává závislý na dovozu fosilních paliv. Postupně je však hodlá...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...