Někdejší americký ministr financí Lawrence Summers ve studiu televize FOX. (30....

Někdejší americký ministr financí Lawrence Summers ve studiu televize FOX. (30. ledna 2015) | foto: Profimedia.cz

Fed rozhodne o dalším zvýšení sazeb, říká bývalý ministr. Čeká recesi

  • 0
Ve středu zasedne americký centrální bankovní systém Fed, aby hlasoval o dalším zvýšení sazeb. Očekává se nárůst o 0,75 procentního bodu z aktuálního pásma 1,50 až 1,75 procenta. Na předchozím zasedání Fed zvýšil sazby nejrazantněji od roku 1994. Bývalý americký ministr financí Lawrence Summers pro televizi CNN uvedl, že v USA je vysoká pravděpodobnost recese.

Inflace ve Spojených státech se v červnu meziročně zvýšila na 9,1 procenta a je na svém čtyřicetiletém maximu. Od dvouprocentního cíle je tak velmi vzdálená. I přes vysokou cenovou hladinu v USA podobně jako v tuzemsku zůstává nízká nezaměstnanost. Právě tato kombinace ale v minulosti vedla k recesi.

Vyhlížení recese

„Recese je velmi pravděpodobná, v takové situaci jsme již v minulosti byli,“ řekl Summers a dodal, že recese v podstatě vždy následovala po období, kdy byla vysoká inflace a nízká nezaměstnanost.

Summers, který je v současnosti profesorem na prestižní Harvardově univerzitě, dále uvedl, že pro krocení inflace může udělat více také americká vláda. Podle něj by měl Kongres zvýšit daně. Mezi další potenciální vládní opatření pak patří zrušení cel na dovoz, snížení cen léků, zlepšení energetické politiky a také snížení rozpočtového deficitu.

Fed zvýšil základní úrokovou sazbu o 0,75 procenta. Jde o největší nárůst za 28 let

„Je toho hodně, co můžeme udělat pro omezení nebo kontrolu inflace,“ řekl a upozornil, že přes problémy není možné takzvaně strkat hlavu do písku. Pokud totiž vláda a Fed nebudou tvrdě pracovat na krocení inflace, důsledky tohoto „nekonání“ mohou být podle Summerse mnohem bolestivější.

Inflační očekávání se snižují

Americká centrální banka s nejvyšší pravděpodobností ve středu zvedne úroky o zmíněných 75 bazických bodů. Ve hře ale stále zůstává i varianta navýšení rovnou o jeden celý procentní bod. Podle analytiků je ale vyšší varianta méně pravděpodobná hned z několika důvodů.

„Inflační očekávání, která sleduje univerzita v Michiganu zveřejněná minulý pátek, klesla na 2,8 procenta z předchozích 3,1,“ píše ve svém komentáři analytik Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus. Právě inflační očekávání totiž inflaci ještě přiživují, pokles je tak dobrým znamením.

Dalším důvodem, který centrální banku od výraznějšího zvednutí sazeb odrazuje, je utažení podmínek financování. „Investory bude zajímat další směřování monetární politiky. Očekává se, že v září by mohl Fed zvednout sazby o 50 bazických bodů, v listopadu a prosinci o 25. Těmito kroky by centrální banka posunula úroky na 3,5 procenta, což přesahuje úroveň neutrálních sazeb,“ dodal Pfeiler.