Sbírka dánského obchodníka obsahuje zhruba dvacet tisíc předmětů. (26. dubna...

Sbírka dánského obchodníka obsahuje zhruba dvacet tisíc předmětů. (26. dubna 2024) | foto: Stack’s Bowers

Draží se jedinečná sbírka mincí ze Skandinávie. Dědicové na ni čekali sto let

  • 1
Potomci dánského máslového magnáta čekali přesně sto let, než se mohli přihlásit o své dědictví v hodnotě 72 milionů dolarů, tedy 1,7 miliardy Kč. Jedinečná sbírka mincí a medailí, jejíž prodej byl podmíněn právě průmyslníkovou závětí, půjde nyní v průběhu několika let prostřednictvím aukčního domu Stack’s Bowers do dražby. Její první část by se měla dostat do prodeje již letos na podzim.

„Když jsem se o sbírce před několika lety poprvé dozvěděl, ohromilo mě, že něco takového vůbec může existovat,“ říká Vicken Yegparian, viceprezident dánské společnosti pro numismatiku.

Během svého života vytvořil podnikatel Lars Emil Bruun (1852–1923) monumentální sbírku mincí, medailí a papírových platidel. Pocházely převážně ze zemí, které měly nějaký vztah ke Skandinávii. Jeho závěť jasně stanovila, že kolekce 20 000 kusů mincí má zůstat nedotčena a uložena, teprve po uplynutí sta let směla být prodána v aukci.

„Máme tu Dánsko, Norsko, Švédsko a pak místa, která byla pod dánskou, norskou nebo švédskou nadvládou,“ dodává Yegparian. Bruun dokonce sbíral anglické mince z doby, kdy Dánové této zemi vládli.

Na Rakovnicku se našly vzácné keltské mince, nejmenší čtyřmilimetrová je unikát

Teprve poté, co podnikatel a sběratel všechny tyto předměty nashromáždil, začal zvažovat jejich národní význam. Sám zažil zkázu první světové války, a tak byl pochopitelně vůči dánskému kulturnímu dědictví opatrný. „Proto chtěl vytvořit svou sbírku jako jakousi alternativu královské dánské sbírky mincí a medailí jako zálohu pro případ, že by se něco stalo s tou státní,“ říká Brian Kendrella, prezident dražební společnosti. Proto se rozhodl, že pokud po 100 letech zůstane národní sbírka nedotčena, bylo by bezpečné prodat tu jeho ve veřejné dražbě. Výtěžek odkázal přímým dědicům.

Příběh jako přidaná hodnota

„Sbírka mincí a medailí byla po celou dobu k dispozici vědcům, když o to požádali, a uzamčena pro všechny ostatní,“ říká Kendrella. Dodává, že přinejmenším jeden z potomků se údajně neúspěšně pokusil závěť porušit. Podle Yegpariana je ironií, že Bruunovi se podařilo úspěšně ochránit mezigenerační bohatství své rodiny tím, že ji před všemi schovával. „Někde jsem četl, že na konci 20. let 20. století měla hodnotu odpovídající 200 milionům dolarů v dnešních dolarech,“ říká.

Vzácná desetikoruna z roku 1993 se v aukci vydražila za téměř čtvrt milionu

Dražební společnost jedinečnou Bruunovu sbírku v současnosti stále katalogizuje, protože naposledy k tomu došlo těsně po jeho smrti. „Můžeme s jistotou říci, že obsahuje zhruba 20 000 předmětů. Je zde asi 15 000 mincí, 4 600 medailí a žetonů, 330 bankovek a pak asi 1 800 knižních titulů, z nichž mnohé jsou vícesvazkové,“ říká Kendrella.

Podle něj vychází ocenění z částky 500 milionů dánských korun (1,7 miliardy Kč), na kterou je sbírka pojištěna. Ačkoli pojistné hodnoty mohou být často nadsazené, v tomto případě to tak není. „Částka zdá jako docela rozumné ocenění,“ říká odborník.

Podle Yegpariana existuje pro Bruunovu kolekci několik zřejmých trhů. „Myslím si, že bezkonkurenční je domácí skandinávská poptávka,“ říká odborník. Podle jeho slov na světě existují i větší rarity, o které se bude bojovat na mezinárodní úrovni. „Bude po ní poptávka ze strany amerických, evropských i asijských sběratelů. Kupce bude fascinovat nejen ona sama, ale především příběh, který se k ní váže,“ uzavírá podle Bloombergu Yegparian.