Šance na pohádkové bohatství, nebo jen gambling? Nejdivnější kryptoměny světa

  • 29
Bitcoin si od začátku roku připsal přes 160 procent a jedna jeho mince vyjde na milion korun, druhé ethereum si za uplynulý rok dokázalo připsat přes devadesát procent. Ne všechno „krypto“ ale píše takové příběhy. Za existenci kryptoměn vznikla celá řada více či méně bizarních projektů, jako je třeba kryptoměna, pro jejíž získání je třeba nechat si oskenovat duhovku.

1 Dogecoin

Elon Musk a dogecoin

Token, který má v logu psa shiba inu, vznikl v prosinci roku 2013 díky dvojici softwarových inženýrů. Vizuální stránka kryptoměny se opírá o populární meme doge – obrázek psa shiba inu doprovázený vtipným popisem. Dogecoin je tedy takzvaný meme coin, což je kryptoměna, která byla původně vytvořená jako vtip, nicméně může získat alespoň na omezený čas skutečnou hodnotu.

Se psem na měsíc. SpaceX přijímá platby za misi v recesistické kryptoměně

„Všichni ví, že nemají budoucnost, ale protože člověk je tvor hravý a má rád riziko, skočí do pepecoinu, dogecoinu, baby shiba inu coinu s pár penězi a baví se, co to dělá. A pokud sází jen to, co je ochoten bezbolestně ztratit, je to naprosto v pořádku a ať si to užije,“ míní Pavel Niedoba, šéf české kryptoměnové směnárny Simplecoin.

S dogecoinem si v minulosti pohrál i nejbohatší člověk planety Elon Musk. Ten zveřejnil na sociálních sítích několik tweetů, v nichž uvedl, že dogecoin je jeho oblíbená kryptoměna, což její kurz ihned katapultovalo. Stejně tak hodnotu dogecoinu přifouklo oznámení Muskovo Tesly z roku 2021, že za některé její produkty bude možné platit právě dogecoin.

Pejsek nahradil sojku. Dogecoin po změně Twitter loga vzrostl až o čtvrtinu

Musk si svými vyjádřeními dokonce vysloužil žalobu. V ní ho investoři obvinili, že za dva roky záměrně zvýšil cenu dogecoinu o více než 36 tisíc procent a pak jej nechal padnout. Tím si podle nich přišel na miliardy dolarů na úkor ostatních investorů do dogecoinu.

„Altcoiny (veškeré kryptoměny mimo bitcoin, pozn. red.) představují pro investory častokrát velmi lákavé příležitosti, a to především kvůli jejich volatilitě a relativně nízké tržní kapitalizaci v porovnání s bitcoinem. Jejich hodnota se ale zvyšuje a kolísá mnohem víc, než hodnota bitcoinu, což pro investory představuje na jedné straně vidinu vysokého zisku, na druhé zde ale existuje také vysoké riziko ztráty,“ upozornil Daniel Mitrovský, který má v investiční společnosti Fumbi Network na starosti právě kryptoměny.

Zběsilé investování nekončí, recesistická kryptoměna zdražila desetinásobně

Kurz dogecoinu se aktuálně pohybuje kolem necelých dvou korun. Na základě tržní kapitalizace patří této kryptoměně podle serveru CoinMarketCap desátá příčka mezi kryptoměnami.

Kromě dogecoinu je na trhu celá řada dalších tokenů spojených s plemeny psů. Výčet takzvaných meme tokenů zahrnuje například baby doge coin, samoyedcoin, akita inu, king shiba nebo dingocoin.

2 Putinovy a Trumpovy mince

Ruský prezident Vladimir Putin a prezident USA Donald Trump po jednání mezi čtyřma očima v Helsinkách (16. července 2018)

Nejen psí plemena, ale i státníci mají po sobě pojmenované kryptoměny. Příkladem takové měny je TrumpCoin, který je věnován 45. prezidentovi Spojených států Donaldu Trumpovi.

I tato kryptoměna se řadí mezi takzvané meme coiny. Rodina bývalého prezidenta tak z kryptoměny dvakrát nadšená není. V zimě 2022 se proti ní ohradil syn bývalého prezidenta Spojených států Eric Trump s tím, že s jejich rodinou nemá co dělat, informoval web Mashable.com.

Ten také upozornil na to, že Trumpově rodině trvalo povážlivě dlouho, než si existence kryptoměny vůbec všimla. TrumpCoin byl totiž spuštěn v únoru 2016, tedy během volební kampaně.

Kurz TrumpCoinu je aktuálně v podstatě u nuly. Podobně je na tom kryptoměna PutinCoin zasvěcená ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi. Jak píší autoři coinu na svém webu, jde opět pouze o meme coin, který nevyjadřuje politický názor. Vytvořený byl v roce 2017.

3 Worldcoin

ilustrační snímek

Worldcoin byl spuštění teprve loni v červenci a stojí za ním zakladatel OpenAI Sam Altman. Pozornost kryptoměna budí tím, že pro její získání je nutné nechat si oskenovat oční duhovku. Procedura probíhá pomocí stříbrné koule zhruba o velikosti koule bowlingové. Poté člověk získá i takzvané World ID, které je spolu s registrací podmínkou pro získání worldcoinu.

Cílem je, aby člověk prokázal, že není robot. World ID představili tvůrci worldcoinu v půlce prosince. Kryptoměna má dokonce i svůj vlastní merch, kterým se její uživatelé rádi chlubí na sociálních sítích.

Od jiných kryptoměn se tak worldcoin liší zejména tím, že ho lidé mohou získat, aniž by do něj museli dát jakékoli finanční prostředky. Cílem projektu je totiž pomoci vytvořit globální ekonomiku pro všechny bez ohledu na zemi nebo ekonomický status.

„Worldcoin si dává za cíl vyřešit problém anonymity v digitálním prostoru. Propojuje identitu jedince s blockchainem, a to pomocí scanování oční duhovky a zápisu takové informace na blockchain (jednoduše řečeno účetní kniha kryptoměn, pozn. red.). Odevzdání biometrických informací je přinejmenším kontroverzním tématem a je na zvážení každého, zda je ochoten takové informace poskytnout a zda je schopen dohlédnout všech konsekvencí s tím v budoucnu spojených,“ upozornil předseda České kryptoměnové asociace František Vinopal.

Slovník krypto pojmů

Token

Kryptoměna, která nemá vlastní blockchain a „leží“ na blockchainu jiné kryptoměny.

Coin (mince)

Má vlastní vlastní blockchain. Takovou kryptoměnou je například bitcoin nebo ethereum, na jehož blockchainu funguje celá řada dalších kryptoměn.

Altcoin

Název pro všechny kryptoměny mimo bitcoin.

Stablecoin

Je kryptoměna či token, jehož cílem je udržet si stabilní cenu. Toho dosahuje tak, že jedna jeho jednotka je navázána na některou z měn, například na americký dolar. Jednotka stablecoinu je tak směnitelná například právě za jeden dolar. Stablecoiny se používají především pro usnadnění obchodování na burze.

4 Dentacoin

ilustrační snímek

Kryptoměna vznikla jako iniciativa lidí ze stomatologického odvětví v roce 2017 s cílem zkvalitnit stomatologickou péči. K její širší adaptaci ale od té doby nedošlo, aktuálně je kryptoměna prakticky nevyužívaná a její cena podle dat serveru CoinMarketCap.com u nuly.

„U jakékoli technologie je stěžejní její přijetí. Budou dentisté opravdu masově používat DentCoin? Osobně bych odhadl, že ne. 99,9 procenta altcoinů nepřináší nic jiného než velmi rizikovou spekulaci, dočasný trend, případně jde rovnou podvod určený jen k obohacení pár lidí na úkor ostatních,“ vysvětluje šéf směnárny Simplecoin Pavel Niedoba.

„Smyslem altcoinů je zpravidla přijít s nějakým vylepšením, kdy chtějí zdokonalit to, jak funguje například právě bitcoin či klasické nástroje finančního trhu jako akcie, dluhopisy atd. Zdali to tak ale reálně je, je samozřejmě otázka,“ dodává František Vinopal z České kryptoměnové asociace.

Gambling jsou alternativní kryptoměny podle Josfefa Těteka, bitcoinového analytika společnosti Trezor. „Altcoiny totiž nepřinášejí oproti bitcoinu nic zajímavého, jsou zpravidla centralizované a manipulovatelné svými zakladateli. Bitcoin naopak nad sebou nemá žádného zakladatele. Satoshi (pravděpodobný zakladatel bitcoin, jehož identita dosud nebyla odhalena. Neví se ani, zda jde o skupinu, či jednotlivce, pozn. red.) zmizel před více než deseti lety, má organickou adopci po celém světě a přežil i pokusy o státní zákazy,“ uvedl Tětek.

5 PotCoin

Marihuana (ilustrační foto)

Podobně neúspěšný jako Dentacoin je i PotCoin, který byl vytvořen s cílem poskytnout obchodníkům a zákazníkům platformu, na které mohou nakupovat a prodávat marihuanové produkty.

„PotCoin jsou digitální mince, které můžete posílat přes internet a které umožňují nadšencům do konopí vzájemně komunikovat, provádět transakce, komunikovat a společně růst,“ cituje již nefunkční web kryptoměny server Business Insider.

Svůj největší boom zažily podobné alternativní kryptoměny v letech 2017 a 2018. „Mnoho kryptoměn z této vlny už je dnes ve velkém útlumu nebo úplně zanikly. A nahradily je kryptoměny nové, které narostly v letech 2020 a 2021. Podobný scénář se dá očekávat i v budoucnosti. Investoři totiž budou vyhledávat technologicky vyspělejší projekty s vyšším potenciálem růstu, takže starší projekty zaznamenají odliv uživatelů i kapitálu,“ vysvětluje pro iDNES.cz Daniel Mitrovský, který má na starosti krypto ve společnosti Fumbi Network a upozorňuje, že to neplatí pro všechny altcoiny. „Kryptoměny Ethereum či Chainlink si už nyní vytvořily silné a stabilní zázemí na trhu, a proto je pravděpodobnost jejich zániků o hodně nižší,“ dodává.

Co se týká investičního potenciálu alternativních kryptoměn, předseda kryptoměnové asociace Vinopal připomíná, že dnes se sice krypto obchoduje převážně jako investice, jeho smysl je ale transakční. „Investiční smysl má hlavně bitcoin, protože jeho komunita je velmi decentralizovaná a konzervativní. Předvídat hodnotu altcoinů doporučujeme hlavně s ohledem na jejich praktické využití v komunitě a byznysu. Například hodnota etherea je silně podpořena jeho schopností přenášet tokeny stablecoinů,“ vysvětluje Vinopal a doplňuje, že z veřejných zdrojů lze vyčíst, že institucionální i soukromí investoři, kteří investují do kryptoměn, preferují investici právě do bitcoinu, v menší míře pak do ostatních kryptoměn. „Každopádně jsou jejich investice do krypta úměrné riziku s tímto aktivem spojené a tvoří obvykle jednotky procent investorských portfolií,“ uzavírá.

„Osobně do nových kryptoměn neinvestuji. Toto období mám již za sebou. Může to být obojí – příležitost i hazard. Je potřeba pochopit, co nová kryptoměna přináší. Čím je jiná, čím je lepší,“ dodává Martin Stránský, ředitel a zakladatel české společnosti Bit.plus.