Ilustrační obrázek kosmické lodi od společnosti SpaceX.

Ilustrační obrázek kosmické lodi od společnosti SpaceX. | foto: SpaceX

Se psem na měsíc. SpaceX přijímá platby za misi v recesistické kryptoměně

  • 2
Původně mělo jít o recesi inspirovanou internetovými vtipy. Avšak v posledních měsících museli investoři začít brát kryptoměnu dogecoin vážně. Její cena stoupá „do nebe“ nejen na burzách. Technologická společnost Elona Muska SpaceX uvedla, že přijme platbu v dogecoinech za vynesení satelitu na komerční vesmírné misi.

Informaci potvrdila i kanadská firma Geometric Energy Corporation, která místo na raketě pro svou čtyřicetikilovou družici kupuje. „Nejde o vtip,“ potvrdil pro CNN generální ředitel firmy Samuel Reid. Za vynesení satelitu firma zaplatí výhradně v dogecoinech, nicméně kolik cena služby činí, není známo. 

„Kryptoměna byla vybrána jako účetní jednotka pro veškerý lunární obchod mezi SpaceX a Geometric Energy Corporation. Vytváří se tak precedens pro budoucí mise na Měsíc a Mars,” uvádí SpaceX v tiskové zprávě.

Logo kryptoměny Dogecoin je převzato z internetového memu se psem Shiba-Inu.

„Právě touto transakcí se dogecoin ukazuje jako rychlá, spolehlivá a kryptograficky bezpečná digitální měna, která funguje na to, co tradiční banky nezmůžou, a je dostatečně sofistikovaná, aby plně financovala komerční misi na Měsíc,” píše se ve zprávě.

Hvězdné války bohatých. Bezos a Musk se přou o to, kdo vrátí člověka na Měsíc

Viceprezident SpaceX Tom Ochinero ve stanovisku říká, že mise má v úmyslu demonstrovat užití kryptoměny mimo oběžnou dráhu Země a položit základy meziplanetárního obchodu. Cesta na měsíc naplánovaná na začátek roku 2022 si od kryptoměny navíc vypůjčuje název.

Když dva softwaroví inženýři v roce 2013 dogecoin zakládali, inspirovali se internetovými virálními vtipy se psem Shiba-Inu. Pravděpodobně vůbec netušili, že jejich recesistický počin bude jednou sloužit jako prostředek směny v „meziplanetárním obchodu“.

Zdroj: Investing.com

Musk jako hybatel trhů

Generální ředitel vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk je provařeným fanouškem dogecoinu. Nutno však zmínit, že o víkendu se o kryptoměně vyjádřil negativně, čímž způsobil pokles hodnoty digitální měny o 40 procent. Z dlouhodobějšího hlediska však propad není nijak drastický. Od ledna cena dogecoinu vzrostla o více než 12 tisíc procent a jen za poslední měsíc si připsala 800 procent.

Elon Musk rovněž v úterý na Twitteru položil svým fanouškům anketní otázku, zdali má přijímat platby v dogecoinech i jeho další firma; automobilka Tesla. Tento výrobce elektromobilů se už dříve rozhodl, že zákazníkům nabídne možnost účtovat prodeje v dosud nejpopulárnější digitální měně bitcoin.

Nutno poznamenat, že vizionář Musk má na sociální síti zhruba 54 milionů sledujících a jeho tweety a veřejná vystoupení hýbají akciovými trhy s určitou pravidelností.