Letiště

Letiště | foto: iDNES.cz

American Airlines obnovily plný provoz, kolaps trval téměř týden

  • 4
American Airlines dostaly o víkendu svolení k obnovení provozu všech 300 letadel, která federální letečtí inspektoři odstavili kvůli nesplněným předpisům. V sobotu dopoledne ještě firma musela zrušit 200 letů, během dne však postupně obnovovala provoz a nyní již létá podle letového řádu, oznámil mluvčí firmy Charley Wilson.

American Airlines od úterka zrušily téměř 3 300 letů. Inspektoři firmě odstavili 300 letadel typu MD-80, protože neměla elektroinstalaci odpovídající novým bezpečnostním a požárním předpisům. Rušení letů překazilo přepravní plány více než čtvrt milionu lidí a vedení American Airline odhaduje, že to přijde firmu na desítky milionů dolarů.

Již v pátek dopoledne firma mohla obnovit provoz 226 strojů MD-80. Během soboty pak dostala podle mluvčího svolení k tomu, aby vrátila do služby všechny zbývající odstavené letouny.

Šéf American Airlines Gerard Arpey prohlásil, že za přerušení letů nemohou ani mechanici firmy ani federální inspekce, a řekl, že za problémy přebírá vinu sám. Dodal, že firma si nyní najme konzultanta, který jí v budoucnu pomůže s plněním norem Federálního úřadu pro letectví (FAA).

Celá záležitost měla i politické ohlasy. Nicholas Sabatini z FAA, který bezpečnostní audit letadel minulý měsíc nařídil, se ve čtvrtek v Kongresu podrobil tvrdým otázkám o postupech dozoru nad odvětvím a o podílu samotného úřadu na tom, že situace přerostla do takových rozměrů.

Úřad připomíná, že letecké společnosti měly 18 měsíců na to, aby si daly spornou elektroinstalaci ve strojích MD-80 překontrolovat. Původní nařízení FAA vydal v září 2006. Kvůli potížím s inspekcemi musely rušit některé jednotlivé lety i Alaska Airlines, Midwest Airlines a Delta Air Lines.

,