Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Málo elektřiny a omezený internet. I přesto africké startupy konkurují obrům

  11:29
V Africe se rodí nová generace se znalostí digitálního prostředí, která vyzývá na souboj velké technologické společnosti. Afričtí inovátoři využívají místní znalosti i kulturu a vyvíjí tak vlastní platformy šité na míru jejich kontinentu. I přes omezené možnosti ukazují technologickým společnostem ze Silion Valley, že je nepotřebují.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Naplánovat pohřeb, upozornit na korupci nebo začít podnikat – to vše nyní usnadňuje generace technicky zdatných Afričanů, kteří řeší místní problémy mimo dosah velkých technologických řešení.

Prostřednictvím médií se tanzanský inženýr Maxence Mela pokoušel poukázat na řadu pochybných zakázek, ovšem bezúspěšně. A tak se rozhodl založit anonymní online platformu pro whistleblowing. Jeho webově stránky JamiiForums, odhalují nejasné finanční stopy afrických boháčů a mocných.

Je to jen jedna z desítek afrických digitálních platforem, které podle inovátorů dělají to, co technologičtí giganti nedokážou – navrhují řešení na míru pro lokální využití.

Silicon Valley

Oblast leží na jihu sanfranciského pobřeží v Kalifornii a je centrem technologického světa. Právě tady najdete sídla kolosů typu Google, Apple, Facebook, Adobe nebo Hewlett-Packard.

Dříve zde probíhaly nejrůznější výzkumy amerického námořnictva a NASA, a tím podhoubí pro vývoj nových technologií.

„Víme přesně, jaká řešení potřebujeme pro naše podmínky. Známe své prostředí nejlépe,“ řekl Melo nadaci Thomson Reuters Foundation prostřednictvím videa ze své kanceláře v Dar es Salaamu.

Navzdory problémům, jako je omezený přístup k internetu, nedostatek finančních prostředků a často přerušovaná dodávka elektřiny, afričtí podnikatelé využívají potenciál digitální angažovanosti – od online pohřebních služeb v Egyptě až po hlasové zasílání zpráv v Mali.

„Vlastní inovace snižují závislost na zahraničních technologiích,“ uvedla ve videorozhovoru Kathleen Ndongmo, kamerunská podnikatelka v oblasti digitálních technologií a obhájkyně práv a dodala: „Máme své vlastní talenty a tato lokální řešení pomáhají s vytvářením pracovních míst, takže talentovaní mohou zůstat na kontinentu, místo aby odcházeli pracovat pro technologické giganty, které sídlí v Silicon Valley v USA.“

Pohřby na jedno kliknutí

Egyptský podnikatel Ahmed Gaballah si nikdy nemyslel, že bude pracovat v oboru pohřebnictví, ale stres, který prožil, když pomáhal příteli naplánovat pohřeb, ho přiměl změnit smuteční služby v jeho zemi.

„Vyřízení povolení k pohřbu nám zabralo spoustu času a cestou na místo pohřbu jsme zabloudili. Byla to frustrující zkušenost,“ řekl čtyřicetiletý Gaballah.

Jeho webové stránky Sokna pro plánování pohřbů spustil v roce 2019 jako komplexní služba, která pomáhá pozůstalým, ať už jde o zajištění přípravy těla, převozu nebo zajištění nekrologů.

Zákaznice Noha Ibrahim, 55 let, uvedla, že díky společnosti Sokna bylo zařizování pohřbu a všech záležitostí jejího otce, který náhle zemřel méně bolestivé.

Dánský startup vyvíjí technologii na uchovávání energie. Skladuje ji v soli

„Postarali se úplně o vše, počínaje zajištěním povolení k pohřbu, přepravy z nemocnice do mešity a pak na hřbitov,“ řekla Ibrahim, která se o společnosti dočetla na Facebooku.

Zatímco pohřební společnost má nyní asi tři tisíce zákazníků a 76 zaměstnanců, Gaballah říká, že viděl nespočet digitálních startupů, které ztroskotaly, zejména kvůli nedostatečnému financování a špatnému internetovému připojení.

„Technologičtí giganti jako Facebook, Twitter a Instagram mají všechny atributy potřebné k exponenciálnímu růstu,“ míní Gaballah. Zároveň však dodal, že žádný z nich nemá jeho místní zkušenosti nebo přehled. „Většina místních podnikatelů řeší problémy, které už sami zažili,“ doplnil.

Místní musí rozumět

Dalším faktorem, který pohání místní inovace, je jazyk. Na africkém kontinentu se jich používá více než dva tisíce, řekla Nongmo.

Malijský vývojář Mamadou Sidibe si uvědomil sílu komunikace v domorodých jazycích, když v roce 2017 spustil svou službu hlasové sociální sítě Lenali.

Ta uživatelům posílá zprávy prostřednictvím hlasových poznámek, které lze připojit k obrázkům, pomáhá neformálním obchodníkům zasílat zprávy a informace a prodávat tak své produkty jednodušeji.

V Jakartě jezdí drogerie na kolečkách. Startup bojuje proti plastovému odpadu

Tento nástroj otevřel mnohým obyvatelům Mali nové obzory, pomohl negramotným lidem najít uplatnění a přinesl příležitosti pro malé podniky odříznuté od nových trhů. „Máme ústní kulturu a více než sto dialektů. Jedním ze způsobů, jak být inovativní, je nekopírovat to, co se dělá v Evropě nebo Americe – obecně je třeba vše přizpůsobit naší kulturní realitě,“ řekl Sidibe.

Sidibe také uvedl, že si lidé jeho aplikaci stáhli 150 000krát, ve 118 zemích – od Brazílie přes Srí Lanku až po Rusko. „V aplikaci také vyučujeme kurzy gramotnosti. Naším cílem není udržovat nízkou gramotnost – naším cílem je zpřístupnit vzdělávání, technologie a podnikání,“ řekl Sidibe o své platformě.

Ochrana soukromí

Velké technologické společnosti se dostaly pod palbu kritiky za sběr a prodej dat uživatelů ze strany Banky pro mezinárodní platby a také od aktivistů proti algoritmické zaujatosti a rasismu.

Pro místní inovátory je to příležitost dělat věci jinak, řekl Melo, který více než deset let bojoval u soudu za ochranu dat whistleblowerů, přestože vláda opakovaně požadovala, aby je JamiiForums předala.

Melo má na svém kontě 159 soudních výzev ze strany tanzanské vlády za odhalování korupce. Jeho odmítání ustupovat se mu však vyplatilo.

Ndongmo dodala, že největší obavy o budoucnost afrických inovací má z vládního potlačování online odporu. „Nemůžete inovovat v prostředí represivní politiky,“ uzavřela.

Autor:
  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Polsko zvažuje zkrácení pracovního týdne na 35 hodin, nebo volné pátky

25. května 2024  8:45

Polské ministerstvo práce a sociálních věcí analyzuje dva návrhy na zkrácení pracovního týdne,...

Aljaška chce těžit plyn. Do cesty se postavili mladí, podali žalobu

26. května 2024

Státem vlastněná společnost Alaska Gasline Development Corporation přišla s novým projektem na...

Americká potravinová revoluce. Úřady tlačí jasnější značení, průmysl se brání

26. května 2024

Zákony Spojených států amerických zatím nevyžadují, aby výrobci uváděli nutriční upozornění pro...

Každý může být hvězda. V Tokiu otevřeli první interaktivní zábavní park na světě

26. května 2024

V Japonsku otevřeli nový krytý zábavní park, který interaktivně propojuje šantán, divadlo,...

Ať můžou fandit i zaměstnanci. Hokej mění otevírací dobu i televizní program

26. května 2024  8:25,  aktualizováno  11:05

Někteří obchodníci upravili otevírací dobu kvůli postupu českého týmu do finále hokejového...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...