Italové kupují český „parmazán“ z Litovle

  10:11aktualizováno  10:11
Kdyby měla většina lidí ukázat, kde leží největší světová továrna na tvrdý sýr chutnající jako parmazán, píchla by prstem někam do povodí severoitalského Pádu. Jenže by se spletla asi o patnáct set kilometrů. Světovou jedničkou s roční produkcí šesti tisíc tun tohoto typu sýra je totiž továrna Orrero u Litovle.

Litovelská sýrárna Orrero, které šéfuje Augustin Gec (na snímku), vyrobí ročně šest tisíc tun "parmazánu". - Orrero. | foto: Libor Teichmann, MF DNES

I když má za sebou krušný rok. Hospodařila s obratem asi 700 milionů korun a dokázala zůstat v zisku, málem ji však položila bankovní hysterie. "Přežili jsme bankám navzdory. Chovají se až nepřátelsky," říká předseda představenstva sýrárny Augustin Gec.

Firma totiž potřebuje pro svůj provoz poměrně velký kontokorentní úvěr. "Je to dáno způsobem výroby sýra, který zraje dvanáct měsíců. Takže dohromady netržíme patnáct měsíců, ale musíme každých třicet dnů platit faktury za mléko," vysvětluje Gec. Po vypuknutí krize banka začala sýrárně kontokorent krátit. Podle Gece každý měsíc o milion až na nulu. Nyní má Orrero znovu sjednané úvěry, ale u italských bank.

Ostatně do domovské země parmazánu směřuje i většina produkce Orrera. Z litovelské sýrárny odjíždí denně do Itálie kamion plný asi pětatřicetikilových bochníků nedozrálého sýra. "U našich partnerů v Itálii jej necháváme dozrát a balí se tam. Část produkce se pak vrací zpět k nám," popsal Gec. Ryze český parmazán Gran Moravia, který nikdy nebyl v Itálii, lze koupit jen vážený. Do tuzemských restaurací a pultových prodejen totiž putuje malá část produkce parmazánu, kterou si Orrero nechává dozrávat ve svých skladech.

V Česku se spotřebuje asi pět procent produkce sýrárny, která denně zpracuje 240 tisíc litrů mléka. Z toho 200 tisíc na výrobu Gran Moravia, a zbytek na další druhy sýrů - Verenu a Provolone. Z takového objemu vznikne asi šest tisíc tun sýra ročně. V Česku se prodá kolem 140 tun, zbytek se vyveze - hlavně do Itálie.

V tuzemsku se Gran Moravia prodává v řetězcích v několika typech balení. "Náš problém je, že nemáme žádnou velkou produktovou řadu, takže se v regálech ztratíme," krčí rameny Gec. Firma pokusně zřídila specializovanou prodejnu v Olomouci a plánuje, že je otevře i v dalších velkých městech. "Nedělali jsme si žádné iluze, že by obchůdek vydělával, ale vyvinulo se z toho sýrovo-vinné lahůdkářství, kam lidé chodí za poměrně drahými sýry. Kromě naší produkce prodáváme i výrobky našich italských partnerů," nastínil Gec.

Česká část vedení má ve firmě menšinu, majoritu drží italská rodina Brazzaleů, která zároveň zajišťuje dozrávání v Itálii a stará se i o obchod.

Litovelská výrobna těží z toho, že není tolik svázaná tradičními předpisy, které musí dodržovat italští producenti. Mléko před zpracováním například termizuje, což oslabí možné choroboplodné zárodky a omezí vady, které mohou sýr při zrání znehodnotit. Stejně tak může sýrárna experimentovat s tvarem. Aktuálně zkouší vyrobit hranatý bochník parmazánu. Zájem o něj má řetězec McDonald’s, který má při zpracování tradičních kulatých bochníků mnoho odpadu.

Hlavní výhodou je cena

Na českém trhu je Orrero svým zaměřením unikátem. Na italské mléčné výrobky, především mozzarellu a mascarpone, se tu soustředí jen firma Italat. Ta však podle své prezentace dodává především na tuzemský trh.

Italové se podle Gece ke svému tradičnímu sýru, jehož značka odkazuje na cizokrajný původ, chovají vstřícně. "Ani nás nenapadlo snažit se tvářit, že jsme italský parmazán, název Gran Moravia dokonce vymyslel Ital," říká. Připouští však, že hlavní výhodou českého parmazánu na italském trhu je cena. "Chuťově je ale Gran Moravia nerozeznatelný od italského Grana Padano," míní Gec.

To potvrzuje i Michal Prachař, provozní luxusní brněnské restaurace Borgo Agnese zaměřené na středomořskou kuchyni. "Do domácí kuchyně můžu klidně Gran Moravii doporučit, sám jsem si ji několikrát koupil. V restauraci používám originální italský parmazán, ale spíš kvůli ješitnosti českého zákazníka," podotkl.

Výrazněji se od Gran Moravie liší až Parmigiano Reggiano, který déle zraje. A tím pádem je o dost dražší. "To je výhoda parmazánu. Když se neprodá, tak ho uskladníte a jeho cena roste," usmívá se Gec.

Augustin Gec (66)

Předseda představenstva sýrárny Orrero je původní profesí projektant. Navrhování především průmyslových staveb jej i nadále živí, šéfování výrobny parmazánu Gran Moravia, kterou jeho firma projektovala, věnuje asi polovinu své pracovní doby. Je nestraník, ale téměř celé porevoluční období dělá starostu Hlušovic nedaleko Olomouce. Je ženatý a má tři dospělé děti. Parmazán mu i po letech jeho výroby chutná.

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Inspekce zveřejnila tři restaurace s podivným původem hovězího masa

Ilustrační snímek

Od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)...

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Konec kšeftů. Stát se rozhodl, že si dálnice bude opravovat sám

Ilustrační snímek

Během následujících deseti let postupně zmizí z dálnic sypače a pluhy soukromých firem. Stát se totiž rozhodl, že...

Další z rubriky

První vířivky dovážel z Číny, teď vyrábí vlastní a recyklovatelné

Jan Voříšek v současnosti zaměstnává ve firmě Hanscraft na pět desítek lidí.

Poučil se z chyb ostatních a postavil na tom svůj bublinkový byznys. Podnikatel Jan Voříšek se začal pohybovat ve...

TGV + ICE + Pendolino dohromady? Na to zapomeňte, zatrhl fúzi Brusel

Berlaymont, sídlo Evropské komise

Evropská komise (EK) zablokovala spojení německého Siemensu a francouzské společnosti Alstom. Fúze by podle ní ohrozila...

Facebooku hrozí obří pokuta za ochranu soukromí. Může jít do miliard dolarů

Ilustrační snímek

Facebooku hrozí, že v USA dostane od Federální komise pro obchod (FTC) vůbec nejvyšší pokutu, která kdy byla udělena...

Najdete na iDNES.cz