Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Italové kupují český „parmazán“ z Litovle

  10:11
Kdyby měla většina lidí ukázat, kde leží největší světová továrna na tvrdý sýr chutnající jako parmazán, píchla by prstem někam do povodí severoitalského Pádu. Jenže by se spletla asi o patnáct set kilometrů. Světovou jedničkou s roční produkcí šesti tisíc tun tohoto typu sýra je totiž továrna Orrero u Litovle.

Litovelská sýrárna Orrero, které šéfuje Augustin Gec (na snímku), vyrobí ročně šest tisíc tun "parmazánu". - Orrero. | foto: Libor Teichmann, MF DNES

I když má za sebou krušný rok. Hospodařila s obratem asi 700 milionů korun a dokázala zůstat v zisku, málem ji však položila bankovní hysterie. "Přežili jsme bankám navzdory. Chovají se až nepřátelsky," říká předseda představenstva sýrárny Augustin Gec.

Firma totiž potřebuje pro svůj provoz poměrně velký kontokorentní úvěr. "Je to dáno způsobem výroby sýra, který zraje dvanáct měsíců. Takže dohromady netržíme patnáct měsíců, ale musíme každých třicet dnů platit faktury za mléko," vysvětluje Gec. Po vypuknutí krize banka začala sýrárně kontokorent krátit. Podle Gece každý měsíc o milion až na nulu. Nyní má Orrero znovu sjednané úvěry, ale u italských bank.

Ostatně do domovské země parmazánu směřuje i většina produkce Orrera. Z litovelské sýrárny odjíždí denně do Itálie kamion plný asi pětatřicetikilových bochníků nedozrálého sýra. "U našich partnerů v Itálii jej necháváme dozrát a balí se tam. Část produkce se pak vrací zpět k nám," popsal Gec. Ryze český parmazán Gran Moravia, který nikdy nebyl v Itálii, lze koupit jen vážený. Do tuzemských restaurací a pultových prodejen totiž putuje malá část produkce parmazánu, kterou si Orrero nechává dozrávat ve svých skladech.

V Česku se spotřebuje asi pět procent produkce sýrárny, která denně zpracuje 240 tisíc litrů mléka. Z toho 200 tisíc na výrobu Gran Moravia, a zbytek na další druhy sýrů - Verenu a Provolone. Z takového objemu vznikne asi šest tisíc tun sýra ročně. V Česku se prodá kolem 140 tun, zbytek se vyveze - hlavně do Itálie.

V tuzemsku se Gran Moravia prodává v řetězcích v několika typech balení. "Náš problém je, že nemáme žádnou velkou produktovou řadu, takže se v regálech ztratíme," krčí rameny Gec. Firma pokusně zřídila specializovanou prodejnu v Olomouci a plánuje, že je otevře i v dalších velkých městech. "Nedělali jsme si žádné iluze, že by obchůdek vydělával, ale vyvinulo se z toho sýrovo-vinné lahůdkářství, kam lidé chodí za poměrně drahými sýry. Kromě naší produkce prodáváme i výrobky našich italských partnerů," nastínil Gec.

Česká část vedení má ve firmě menšinu, majoritu drží italská rodina Brazzaleů, která zároveň zajišťuje dozrávání v Itálii a stará se i o obchod.

Litovelská výrobna těží z toho, že není tolik svázaná tradičními předpisy, které musí dodržovat italští producenti. Mléko před zpracováním například termizuje, což oslabí možné choroboplodné zárodky a omezí vady, které mohou sýr při zrání znehodnotit. Stejně tak může sýrárna experimentovat s tvarem. Aktuálně zkouší vyrobit hranatý bochník parmazánu. Zájem o něj má řetězec McDonald’s, který má při zpracování tradičních kulatých bochníků mnoho odpadu.

Hlavní výhodou je cena

Na českém trhu je Orrero svým zaměřením unikátem. Na italské mléčné výrobky, především mozzarellu a mascarpone, se tu soustředí jen firma Italat. Ta však podle své prezentace dodává především na tuzemský trh.

Italové se podle Gece ke svému tradičnímu sýru, jehož značka odkazuje na cizokrajný původ, chovají vstřícně. "Ani nás nenapadlo snažit se tvářit, že jsme italský parmazán, název Gran Moravia dokonce vymyslel Ital," říká. Připouští však, že hlavní výhodou českého parmazánu na italském trhu je cena. "Chuťově je ale Gran Moravia nerozeznatelný od italského Grana Padano," míní Gec.

To potvrzuje i Michal Prachař, provozní luxusní brněnské restaurace Borgo Agnese zaměřené na středomořskou kuchyni. "Do domácí kuchyně můžu klidně Gran Moravii doporučit, sám jsem si ji několikrát koupil. V restauraci používám originální italský parmazán, ale spíš kvůli ješitnosti českého zákazníka," podotkl.

Výrazněji se od Gran Moravie liší až Parmigiano Reggiano, který déle zraje. A tím pádem je o dost dražší. "To je výhoda parmazánu. Když se neprodá, tak ho uskladníte a jeho cena roste," usmívá se Gec.

Augustin Gec (66)

Předseda představenstva sýrárny Orrero je původní profesí projektant. Navrhování především průmyslových staveb jej i nadále živí, šéfování výrobny parmazánu Gran Moravia, kterou jeho firma projektovala, věnuje asi polovinu své pracovní doby. Je nestraník, ale téměř celé porevoluční období dělá starostu Hlušovic nedaleko Olomouce. Je ženatý a má tři dospělé děti. Parmazán mu i po letech jeho výroby chutná.

Okamura se zacyklil, proto neuspěl. Teď jsou tu „noví sekáči“, říká politolog

  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Manželé požádali o pomoc s cestou do Španělska. Vítejte v Litvě, slyšeli v cíli

14. června 2024  7:11

Britští manželé vyrazili na rodinnou oslavu na španělské pobřeží Costa Brava. Kvůli zdravotnímu...

Jaderné finále. Co Francouzi s Korejci slibují a co může rozhodnout

14. června 2024

Premium Společnost ČEZ odevzdá v pátek vládě dopis, v němž její odborníci doporučí vítěze tendru na...

Nákupy, zábava i odpočinek. Součástí Máje je supermarket i vyhlídka

14. června 2024

Již za pár dní, v pondělí 24. června, se pro veřejnost otevře jedna z nejočekávanějších...

Číňané naletěli ruským podvodníkům. Zaplacené tisíce tun mědi nikdy neviděli

13. června 2024

Obří čínský státní obchodník s komoditami vyšetřuje ztrátu, kterou mu způsobili ruští podvodníci....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...