Největší kavárenská síť v Evropě Coffeeheaven zavírá své pobočky.

Největší kavárenská síť v Evropě Coffeeheaven zavírá své pobočky. - Kavárna Coffeeheaven. | foto: Profimedia.cz

Coffeeheaven kvůli krizi zavírá kavárny

  • 50
Řetězec kaváren Coffeeheaven zavře v Česku až šest poboček z devatenácti. Největší síť ve střední Evropě, obchodovaná na londýnské burze, se stahuje také ze Slovenska a Rumunska.

"Kvůli současným ekonomickým podmínkám konsolidujeme naše operace v Česku. Mimo hlavní město se naše vyhlídky na provozování kaváren výrazně zhoršily," uvedl výkonný šéf Coffeeheaven Richard Worthington. V Česku bylo dosud otevřeno 19 kaváren Coffeeheaven, většina z nich v Praze, tři v Brně. Podle všeho tak řetězec zůstane pouze v hlavním městě.

Firma neočekává, že by se v blízké době ekonomické podmínky v tuzemsku zlepšily, a proto se zbavuje méně výkonných poboček. "Odprodej pronájmu v některých lokalitách byl výhodnější než další provoz těchto obchodů," uvedl Worthington. Firma tímto způsobem dosud získala 400 tisíc liber.

Na tuzemský trh vstoupil polský řetězec v roce 2004. Loni zde utržil 3,3 milionu liber (101 milionů korun) a skončil ve ztrátě 300 tisíc liber (9 milionů). Kavárnám s modrým kelímkem s horkou kávou ve znaku se v Česku momentálně daří hůř, protože do Prahy jezdí méně turistů, uvádí společnost ve své zprávě. Srovnatelné tržby za duben až září klesly meziročně o dvě procenta.

Jméno firmy zmizí ze Slovenska

Ačkoliv firma chce v tuzemsku zavřít až šest existujících poboček, chystá se v budoucnosti otevírat nové, tentokrát však pouze v Praze. Naposledy otevřela před několika týdny v pražském kancelářském komplexu BB centra. Nyní vyčkává, až se ceny nemovitostí přizpůsobí nové realitě a bude výhodnější otevřít nové kavárny v atraktivních lokalitách.

Coffeeheaven zavírá také obě své dvě kavárny na Slovensku v Bratislavě a jedinou v Rumunsku v Bukurešti. Podle Worthingtona se však firma z těchto trhů nestahuje trvale. Chce se vrátit v lepších časech. Momentálně drží 2,6 milionu liber v hotovosti a je připravena se pustit do expanze, jakmile nastane příležitost.

Coffeeheaven international provozuje přes 90 kaváren v Polsku, Česku, Lotyšsku (pod názvem Coffee Nation), na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Loni utržila 16 milionů liber (téměř půl miliardy korun) a zisk měla 700 tisíc liber. Kavárenská síť začínala před osmi lety na polském trhu. S 55 kavárnami jde o její největší a jediný ziskový trh.