ilustrační snímek | foto: Michal Sváček, MAFRA

Letiště v Česku odbavila o třetinu víc pasažérů. Většinu z nich z Ruzyně

  • 0
Letiště v Česku loni odbavila téměř 15 milionů cestujících, meziročně zhruba o 29 procent více, ale stále o pětinu méně než v roce 2019 před pandemií covidu-19. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webu Českého statistického úřadu. Podle mluvčího ministerstva dopravy Františka Jemelky jsou do statistiky zahrnuté údaje z pěti mezinárodních letišť v zemi.

V roce 2019 česká letiště odbavila celkem 18,8 milionu pasažérů, z toho 17,8 milionu odbavilo ruzyňské letiště. Loňská čísla ze všech českých letišť jsou tak stále zhruba o 20 procent nižší než v roce 2019, pražské letiště za rokem 2019 zaostává o 22 procent. Pražské Letiště Václava Havla loni přepravilo přibližně 92 procent z celkového počtu cestujících, tedy 13,8 milionu.

Většinu pasažérů loni česká letiště odbavila na mezinárodní lety, zbylé přibližně půl procento tvořily vnitrostátní lety. Odlety mírně převyšovaly přílety. Nejvíce pasažérů, téměř 36 procent, cestovalo z českých letišť ve třetím čtvrtletí, nejméně naopak v prvním.

Dreamlinerem za exotikou. Letiště Ostrava chystá linky do nových destinací

Podle informací na webu Řízení letového provozu bylo v Česku loni 19 mezinárodních letišť, pouze šest z nich je však veřejných. Pravidelný letecký provoz je na mezinárodních letištích v Praze-Ruzyni, v brněnských Tuřanech, v Ostravě, v Pardubicích a Karlových Varech, tato letiště jsou podle Jemelky zahrnuta do statistiky. Veřejným mezinárodním letištěm je i letiště v Mnichově Hradišti, které má však nepravidelný letecký provoz.

Na celkovém počtu přepravených pasažérů v roce 2023 se podílelo brněnské letiště zhruba 4,6 procenta a kromě ruzyňského letiště loni jako jediné přesáhlo půl milionu cestujících. Podíl ostravského letiště na celkovém počtu přepravených cestujících loni činil 2,3 procenta, pardubického 0,8 procenta a podíl karlovarského letiště byl 0,1 procenta.

,